Je tu nová nádej pre nezamestnaných: Práca pre 260 ľudí

Ruská farmaceutická spoločnosť by chcela spustiť výrobu v priemyselnom parku v Kežmarku v januári prípadne februári budúceho roku.Ruská farmaceutická spoločnosť by chcela spustiť výrobu v priemyselnom parku v Kežmarku v januári prípadne februári budúceho roku. Zdroj: thinkstock.com

V prvej etape by malo byť v priemyselnom parku v Kežmarku zamestnaných 60 ľudí, v ďalších piatich rokoch sa ich počet má zvýšiť na 200. V kežmarskej fabrike sa bude vyrábať farmaceutická substancia, ktorá sa následne bude riediť do hotového produktu.

Ruská farmaceutická spoločnosť by chcela spustiť výrobu v priemyselnom parku v Kežmarku v januári prípadne februári budúceho roku. Pre médiá to potvrdil konateľ spoločnosti Institute Europharm, s.r.o., Marián Lukniš počas kontrolného dňa v novej fabrike.

„Predchádzať tomu musí kolaudácia objektu, ktorá bude začiatkom roka. V prvej etape plánujeme zamestnať 60 ľudí, v horizonte ďalších piatich rokov je cieľový stav 200 zamestnancov,“ informoval Lukniš.

Spoločnosť prišla so zámerom investovať pod Tatrami už v roku 2006. Plány však najprv prekazil príchod eura na Slovensko a následne sa jej nedarilo získať úver na realizáciu projektu.

„Stavebné povolenia sme mali už v roku 2007, stavať sa začalo v roku 2008, následkom finančných ťažkostí sme výstavbu museli prerušiť. Až minulý rok sa nám podarilo chýbajúce zdroje získať z medzinárodnej investičnej banky z Moskvy. Výsledkom toho je výrobná hala, ktorá už stojí,“ doplnil Lukniš.

V kežmarskej fabrike sa bude vyrábať farmaceutická substancia, ktorá sa následne bude riediť do hotového produktu. Hotový liek je imunomodulátor a je registrovaný v Ruskej federácii, na Ukrajine a v Bielorusku. Firma sa snaží získať registráciu naň aj v Indii.

„Jednoducho povedané, je to liek na posilnenie imunity pri ochoreniach horných dýchacích ciest, pri zápalových ochoreniach žíl a podobne,“ doplnil konateľ spoločnosti, ktorá zaberá v Rusku 7 % farmaceutického trhu.

Zamestnanci budú pracovať vo veľmi prísnych hygienických podmienkach, je tu stanovená trieda čistoty C. Svoju prácu musia vykonávať v špeciálnych odevoch. Momentálne spoločnosť zamestnala desať ľudí, ide hlavne o laborantov a odborníkov. Pri prijímaní nových zamestnancov mala firma zo začiatku problém nájsť dostatok laborantov, ten sa však už podarilo vyriešiť.

„Čo sa týka ostatných zamestnancov, tých si vieme vychovať a prispôsobiť na prácu,“ konštatoval Lukniš.

Súčasná situácia v dôsledku sankcií Európskej únie voči Rusku a naopak podľa neho zatiaľ nijako neovplyvnila príchod investora.

„Naša hlavná surovina je mlieč z lososovitých rýb, tým pádom, aby nás to nejako negatívne ovplyvnilo, by sa musel zakázať export rýb z Ruska, a to ja reálne nepredpokladám,“ ubezpečil Lukniš.

V Kežmarku by sa mal časom vyrábať finálny produkt, teda liek, ktorý je momentálne schválený len v spomínaných krajinách.

„Teraz sme sa zamerali na spustenie výroby, v horizonte tých piatich rokov by sa mohol vyrábať finálny produkt,“ uzavrel Lukniš.

Okrem ruskej farmaceutickej spoločnosti by mal na jar budúceho roku spustiť výrobu v priemyselnom parku v Kežmarku aj ďalší investor z Belgicka. Ide o spoločnosť Deltrian Slovakia, s.r.o., ktorá momentálne pôsobí vo Veľkom Slavkove, svoju výrobu však chce rozšíriť a presťahovať do Kežmarku na miesto, kde mala pôvodne vyrábať spoločnosť Treves, s.r.o. Mesto predalo belgickej firme pozemok veľký tri hektáre.

Viac o téme: Domáce Práca Nezamestnaní Pracovné príležitosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy