Nenechajte sa nachytať na lákavé pracovné ponuky v schránkach!

Pozor na lákavé pracovné ponuky v schránkach!Pozor na lákavé pracovné ponuky v schránkach! Zdroj: thinkstock.com

Banková ombudsmanka radí, aby si ľudia dávali pozor na podozrivé a zároveň lákavé pracovné ponuky, ktoré sľubujú vysoký a jednoduchý zárobok. Zamestnávatelia im sľubujú prácu z domu prostredníctvom počítača a flexibilný pracovný čas.

Občania by si mali dať pozor na letáky s lákavými pracovnými ponukami, ktoré sa im objavujú v poštových schránkach. A to najmä na tie, ktoré sľubujú jednoduchý a vysoký zárobok za to, že prepožičajú pochybnému zamestnávateľovi svoj bankový účet. Takýmto konaním sa totiž môžu dostať do konfliktu so zákonom. Upozorňuje na to banková ombudsmanka Eva Černá.

V schránkach sa objavujú ponuky práce, v ktorých zamestnávateľ sľubuje jednoduchý vysoký zárobok, prácu z domu prostredníctvom počítača a flexibilný pracovný čas. Takéto a im podobné inzeráty lákajú ľudí na ľahký a zaujímavý zárobok a tí dôverčivo prijímajú pracovnú ponuku, ktorá však už na prvý pohľad evokuje nelegálnu cestu k odmene.

"Vidina ľahko zarobených peňazí ľuďom zastiera zdravý úsudok a z vysnívaného zárobku sa môže stať nočná mora," upozornila Černá.

V poslednom období sa totiž na jej kanceláriu začali obracať ľudia, ktorí na takéto ponuky práce reagovali, ale miesto výplaty čelili polícii. Celý princíp spočíval v tom, že prijímali na svoj bankový účet peniaze z neznámych účtov, vybrali ich a následne tieto prostriedky posielali na iné účty. Za túto aktivitu dostávali od pochybného zamestnávateľa odmenu v podobe percenta z takto distribuovaných peňazí. A to všetko bez legálne uzatvorenej pracovnej zmluvy, len na základe vyjadrenia záujmu prostredníctvom e-mailu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Časom ich však kontaktovala banka s výzvou, aby vrátili peniaze, ktoré v rámci svojej pracovnej náplne prevádzali, pretože sa ukázalo, že boli odcudzené z nejakého iného účtu a takto okradnutý klient banky podal okrem reklamácie a žiadosti o vrátenie peňazí vo svojej banke aj trestné oznámenie na polícii, priblížila Černá. Človek, cez ktorého účet peniaze prešli ďalej, však v tom čase už požadované peniaze na účte nemusí mať a tak mu neostane nič iné ako siahnuť na svoje vlastné zdroje. Miesto zisku tak čelí strate a ďalším nepríjemnostiam.

Polícia v týchto prípadoch skúma okolnosti konania, či má znaky trestného činu a ak áno, zisťuje a objasňuje, ako k nemu došlo a kto je jeho páchateľom, aby mohla rozhodnúť o ďalšom postupe. Nie je vylúčené trestné stíhanie, napríklad za trestný čin podvodu, prípadne legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Občania sa však podľa Černej môžu podobným problémom vyhnúť.

"Nereagujte na podobné inzeráty, buďte obozretní a používajte zdravý sedliacky rozum," poradila banková ombudsmanka s tým, že ak sa občan ocitol medzi poškodenými, mal by sa obrátiť na políciu a podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý mu odcudzil peniaze z účtu.

Súčasne by mal podať v banke reklamáciu a požiadať o vrátenie peňazí.
 

Viac o téme: Domáce Schránka Zamestnávatelia Hľadanie práce Pracovné ponuky Divné pracovné ponuky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy