Nezamestnanosť na Slovensku nie je reálna

Nezamestnanosť na Slovensku nie je reálna.Nezamestnanosť na Slovensku nie je reálna. Zdroj: thinkstock.com

Miera nezamestnanosti bola v júni na Slovensku 12,78 percent. Avšak ľudia, ktorí sú zapojení do menších obecných prác sa medzi nezamestnaných nerátajú a tak máme v celku „prijateľné“ číslo.

V minulom roka sa zmenila metodika pri výpočte nezamestnanosti na Slovensku a tak namiesto 13,34 percentnej nezamestnanosti za jún, máme 12,78 percent. Štatistický úrad SR pritom uvádza nezamestnanosť 14,10 percent. Určite sa pýtate, ako je to možné. Od júna 2013 sa totižto do štatistík nezapočítavajú ľudia, ktorí sa zúčastňujú na menších obecných prácach a dobrovoľníckej službe. Ide o aktivačné práce, ktoré sú určené na tvorbu, ochranu, udržanie a zlepšovanie životného prostredia a pomoc pri mimoriadnych udalostiach a odstraňovaní ich následkov. Menšie obecné služby vykonáva nezamestnaný občan najviac počas šiestich kalendárnych mesiacov v rozsahu najviac 20 hodín týždenne.  Takýto ľudia totižto dostávajú od štátu príspevok.

V júli tohto roka sa napríklad do menších obecných služieb zapojilo 16,69 tisíc ľudí.  Títo ľudia sa nenachádzajú v databáze evidovaných nezamestnaných, keďže pracujú a nie sú schopní okamžite nastúpiť do práce.  Medzi nezamestnaných ďalej nespadajú ani mladí ľudia vykonávajúci absolventskú prax a nezamestnaní, ktorí práve absolvujú vzdelávací kurz a ľudia na PN-ke.

Kto sa nenachádza v databáze disponibilných uchádzačov o zamestnanie:

  1. Ľudia, ktorí sa zúčastňujú na menších obecných prácach a dobrovoľníckej službe.
  2. Ľudia na absolventskej praxi.
  3. Nezamestnaní, ktorí absolvujú vzdelávací kurz.
  4. Ľudia na PN-ke.
Viac o téme: Slovensko Nezamestnaní Nezamestnanosť Výpočet Počet nezamestnaných
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: ÚPSVaR; ŠÚ SR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy