Nezabudnite na pravidelné návštevy na úrade práce, aby ste neprišli o dávku

Nezabudnite na pravidelné návštevy na úrade práce, aby ste neprišli o dávku v nezamestnanosti.Nezabudnite na pravidelné návštevy na úrade práce, aby ste neprišli o dávku v nezamestnanosti. Zdroj: thinkstock.com

Ako evidovaný uchádzač o prácu máte povinnosť chodiť na pravidelné stretnutia na úrad práce. Ak sa nedostavíte v stanovenom termíne, strácate nárok na dávku v nezamestnanosti.

Poradňa: Prišli ste o prácu? Môžete sa zveriť pod ochranu úradu práce alebo byť dobrovoľne nezamestnaný. Keď sa zaevidujete na úrade práce, zdravotné poistenie platí za vás štát. V prípade statusu dobrovoľne nezamestnaného občana, máte povinnosť uhradiť si poistenie do zdravotnej poisťovne sám.

Evidencia na úrade práce

Na úrad práce by ste sa mali prihlásiť do 7 kalendárnych dní od rozviazania pracovného pomeru. Pokiaľ to stihnete do tohto termínu, tak do evidencie uchádzačov o zamestnanie budete zaradení nasledujúcim dňom po rozviazaní pracovného pomeru.

Pravidelné stretnutia

Povinnosťou každého uchádzača je aktívne si hľadať zamestnanie a hľadanie osobne preukazovať úradu najmenej raz za kalendárny mesiac a to v termíne a mieste určenom úradom práce. Každý uchádzač je taktiež povinný písomne oznámiť každú zmenu oproti predchádzajúcemu zápisu v evidencii uchádzačov.

Povinnosti úradu

Úrad práce by mal pomáhať pri voľbe povolania, výberu zamestnania vrátane zmeny zamestnania a adaptácii zamestnanca v novom zamestnaní. Jeho úlohou je poskytovať informačné a poradenské služby o možnostiach zamestnania na Slovensku a v zahraničí.

Nárok na dávku v nezamestnanosti

Nárok na dávku vzniká uchádzačovi o zamestnanie, ak má platené poistenie v nezamestnanosti najmenej 3 roky za posledné 4 roky alebo najmenej 2 roky za posledné 4 roky pri zamestnaní na dobu určitú. V prvom prípade mu je dávka vyplácaná šesť mesiacov a v druhom prípade 4 mesiace. Výška dávky v nezamestnanosti je 50 percent denného vymeriavacieho základu a vypláca ju Sociálna poisťovňa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Nezamestnaní Úrad práce Evidencia Dávka v nezamestnanosti Povinnosti uchádzača Strata práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: UPSVaR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy