Východ bude bohatší o ďalšie pracovné miesta

Minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (druhý sprava) Minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (druhý sprava) Zdroj: SITA

Dvaja významní investori v najbližšom období prinesú do Košíc asi 1000 nových pracovných miest. Prvým z nich je Air Berlin a druhým spoločnosť HOWE. Obidve firmy otvárajú v meste dvere iným odvetviam.

Ako v Košiciach informoval minister hospodárstva SR Pavol Pavlis, prvým z nich je Air Berlin zameraný na letecký dizajn, ktorý v prvej fáze vytvorí do konca roka 40 pracovných miest, v ďalších dvoch fázach to bude do 400 pracovných miest.

„Ďalšia investícia sa uskutoční v spoločnosti HOWE, ktorá je tu už etablovaná, ale ide v tejto lokalite vytvoriť dve nové prevádzky s perspektívou vzniku 600 pracovných miest,“ povedal minister.

Košický primátor Richard Raši ocenil, že do metropoly východného Slovenska prichádzajú nové odvetvia.

„V lokalite pri letisku vznikne dizajnové centrum a tiež centrum pre opravu bŕzd a kolies. Druhá fáza spočíva v rozšírení týchto činností a príprave hangárov na interiérový dizajn lietadiel,“ objasnil Raši.

Vysoko vyzdvihol najmä skutočnosť, že v Košiciach sa otvára šanca aj pre iné odvetvia, ako sú železiarenská výroba či IT sektor.

„Je tu možnosť získať prácu aj pre tých, ktorí nespĺňajú prísne požiadavky na odborné vzdelanie v týchto oblastiach,“ doplnil.

Upozornil aj na to, že sa otvárajú nové možnosti pre spoluprácu týchto spoločností z košickým univerzitami.

„Aj v súvislosti s tým mesto Košice, Letisko Košice a Manpower zakladajú Aviation claster, čím sa vytvoria podmienky pre rozvoj leteckého priemyslu,“ podčiarkol Raši.

Generálny riaditeľ košickej pobočky austrálskej spoločnosti HOWE Richard Duda spresnil, že jeho spoločnosť hľadá umiestnenie pre závod prvovýroby spracovania kože a o navýšenie kapacity pre súčasnú výrobu. HOWE sa zameriava najmä na výrobu kožených komponentov pre automobilovú výrobu. Duda pritom vyzdvihol skutočnosť, že práve do Košíc sa sťahuje závod na spracovanie kože, čo podľa neho dáva spoločnosti širšie pole pôsobnosti.

„V auguste 2015 by sme mali začať nábory nových pracovníkov,“ vyhlásil.

Dodal tiež, že spoločnosť funguje na Slovensku už desať rokov, bez stimulov od vlády SR.

„Skutočnosť, že je tu dnes minister hospodárstva, naznačuje, že by sme v budúcnosti mohli začať užšie komunikovať aj o týchto otázkach,“ uzavrel Duda.

 

Viac o téme: Domáce Práca Východ Investor Pracovné miesta Air berlin Howe
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy