Nové pracovné miesta ako darček pod vianočný stromček

Slávnostný výkop pri príležitosti výstavby areálu firmy Hyunnam SK s.r.o. Juraj Blanár, predseda ŽSK (druhý zľava), Sang-hoon Park, veľvyslanec Kórejskej republiky v SR (tretí zľava), Pavol Pavlis, minister hospodárstva SR (štvrtý zľava), pán Li, generálnSlávnostný výkop pri príležitosti výstavby areálu firmy Hyunnam SK s.r.o. Juraj Blanár, predseda ŽSK (druhý zľava), Sang-hoon Park, veľvyslanec Kórejskej republiky v SR (tretí zľava), Pavol Pavlis, minister hospodárstva SR (štvrtý zľava), pán Li, generáln Zdroj: SITA

Výstavba závodu sa začne v októbri, prvá výrobná linka bude inštalovaná v novembri a už v decembri budú prijatí noví zamestnanci do spoločnosti Hyunnam SK. Tá bude vyrábať plastové odliatky a protihlukový materiál pre spoločnosti Kia a Hyundai v Krásnej nad Kysocou, kde bude vytvorených celkovo až 750 pracovných miest.

Spoločnosť Hyunnam SK s. r. o. vytvorí v prvej fáze výstavby závodu v Krásne nad Kysucou 250 a v druhej fáze 500 pracovných miest pri investícii 12 miliónov eur. Na brífingu po položení základného kameňa o tom informoval minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Minister hospodárstva zároveň podpísal memorandum o spolupráci so zástupcom kórejského investora Jong Bum Parkom.

„Podpis memoranda stanovuje určitý rámec spolupráce pri ďalšom rozvoji. Každá takáto investícia je na Slovensku vítaná, hlavne v regióne, kde je každé pracovné miesto veľmi dôležité. Investor rovnako oznámil, že plánuje spolupracovať s ministerstvom aj v iných odvetviach. Takže sme veľmi radi, že sme takéhoto investora našli,“ skonštatoval Pavlis.

Pavol Pavlis, minister hospodárstva Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

Kórejská investícia znamená podľa primátora Krásna nad Kysucou Jozefa Grapu nielen pre mesto, ale najmä pre Kysuce prínos vo vytvorení nových pracovných miest.

„Nielen pre ľudí, ktorí sú nezamestnaní, ale veľa ľudí z Krásna a okolia dochádza do zahraničia, mimo Kysúc, do Bratislavy, do Česka. Stretávam sa v poslednom čase najmä u týchto ľudí s tým, že by radšej mali pracovné miesto tu, aby nemuseli dochádzať. Tie týždňovky, dvojtýždňovky, mesačné a niekedy aj polročné odlúčenia od rodín robia problémy. Či už vzťahové, ale aj pri výchove detí a ďalšie. V tomto je aj sociálny prínos, teda okrem toho, že si tu nájdu prácu a budú môcť byť doma,“ povedal Grapa.

Rozloha pozemku, na ktorom by mala začať v októbri 2014 výstavba závodu je 31.575 metrov štvorcových (m2), plocha samotnej budovy 8500 m2. Výrobná linka bude zameraná na plastové odliatky a protihlukový materiál pre spoločnosti Kia a Hyundai, inštalovať by ju mali v novembri 2014. Začiatok produkcie naplánoval kórejský investor na december 2014 a dokončenie výstavby na február 2015.

„Prví ľudia by mohli dostať pracovné miesto ako darček pod vianočný stromček, takže by tu mohli byť v decembri. Poslední koncom januára a začiatkom februára,“ doplnil Grapa.

Areál, v ktorom vznikne nový závod, je podľa primátora Krásna nad Kysucou v podstate hnedý park.

„Kedysi tu bola drevárska firma, na tomto mieste bola skládka guľatiny, preto tu ostali spevnené plochy. Ešte vykupujeme pozemky, ďalších takmer 200-tisíc m2 a rokujeme s ďalšími investormi smerom k rieke Kysuca. Dúfam, že toto je prvá investícia, ktorá presvedčí aj ostatných, nielen kórejských investorov, že sa v Krásne oplatí investovať. Investorov, s ktorými rokujeme najviac zaujíma výhodná logistická poloha – napojenie na cestu I/11 a v rámci výstavby dúfam čoskoro pôjde diaľnica D3. Poloha priemyselného parku je vynikajúca, najmä pre tých, ktorí využívajú kamiónovú dopravu a dokonca je tu aj železničná vlečka,“ dodal Grapa.

Podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára je potešujúce, že sa kórejskí investori naučili chodiť do Žilinského kraja.

„Okrem investícií v Tepličke nad Váhom, Nededzi a obciach pri Žiline či Strečne, prichádza investor spojený s automobilkami do Krásna nad Kysucou, ktoré je takým strediskom, kde sa schádzajú Bystrická dolina s dolinou smerom na Čadcu. V budúcnosti je našim úsilím využiť aj potenciál Žilinskej univerzity a prilákať vývoj a výskum. Chceme, aby univerzita mohla robiť aplikovaný výskum, lebo tu máme množstvo špičkových odborníkov. A tým aj predávať technológie s vyššou pridanou hodnotou,“ uzatvoril Blanár.

Viac o téme: Domáce Práca Krásno nad kysucou Pracovné miesta Hyunnam SK Kórejský investor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy