Štátnych zamestnancov je málo! S eurofondami bude viac práce

Do roku 2016 bude treba ďalších 609 zamestnancov pri eurofondoch.Do roku 2016 bude treba ďalších 609 zamestnancov pri eurofondoch. Zdroj: thinkstock.com

Na prácu okolo čerpania fondov Európskej únie v nasledujúcich dvoch rokoch nebudú stačiť súčasné administratívne kapacity štátnej správy. Počet zamestnancov by sa tak mal zvýšiť na 600. Najviac zamestnancov by malo pribudnúť na ministerstve práce.

Ukázala to analýza, ktorú si dala vypracovať vláda SR. Momentálne pripomienkovaný vládny materiál konštatuje, že do roku 2016 by bolo potrebné zvýšiť počet zamestnancov pri eurofondoch o viac ako 600. Dodatočné zdroje však musia jednotlivé orgány nájsť v nových operačných programoch.

Hlavným dôvodom navýšenia je podľa kancelárie podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho paralelná implementácia dvoch programových období. Prostriedky z aktuálneho obdobia 2007 až 2013 je možné čerpať do konca budúceho roka a úradníkov čaká administratívne náročné ukončovanie operačných programov. Zároveň sa už začalo nové programové obdobie 2014 až 2020, v ktorom by sa po schválení operačných programov malo o niekoľko mesiacov spustiť čerpanie ďalšieho balíka eurofondov.

"Z uvedených dôvodov je preto potrebné v prechodnom období minimálne do konca roku 2016 posilniť administratívne kapacity," uviedla kancelária.

V končiacom sa sedemročnom období vyčlenila únia pre Slovensko celkovo vyše 11 miliárd eur prostredníctvom 11 operačných programov. V tomto čase malo implementáciu fondov na starosti 12 ústredných orgánov štátnej správy spolu s ďalšími 15 subjektmi. Dokument vyčísľuje, že celkovo sa na procese podieľalo 1827 pracovníkov. V najbližších dvoch rokoch by ich malo podľa analýzy pribudnúť 609. V novom programovom období má Slovensko k dispozícii približne 15 miliárd eur v rámci siedmich hlavných a niekoľkých ďalších operačných programov.

V absolútnych číslach bude najviac zamestnancov chýbať ministerstvu práce, a to 160. Percentuálne však najväčší deficit administratívnych kapacít pocíti rezort vnútra, ktorému analýza odporúča zvýšiť ich počet o 815 %, a to zo súčasných 19 na 174. Ministerstvo bude totiž zastrešovať nový operačný program Efektívna verejná správa. Rezort hospodárstva by mal potrebovať k dnešným 180 dodatočných 143 zamestnancov, životné prostredie k 160 ešte 48 a stavy rezortu financií by sa mohli rozšíriť o 38 pracovníkov na 346. Samotný úrad vlády by mohol do procesu zapojiť o 51 ľudí viac. O niečo menej by mal stúpnuť počet zamestnancov ministerstvu kultúry z 20 na 24 a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) z 15 na 25. Ten vykonáva dohľad nad verejnými obstarávaniami pri eurofondových projektoch.

Ako upozornila kancelária podpredsedu vlády, uvedené počty sú len odhadom potreby vyplývajúcom z analýzy a rozhodnutie je na konkrétnych ministerstvách a úradoch. Tie môžu využiť aj svojich súčasných zamestnancov, ktorí sa doteraz venovali iným činnostiam.

"Akékoľvek navýšenie alebo vytvorenie nových štátnozamestnaneckých miest musí subjekt prerokovať s ministerstvom financií, pričom nesmie dôjsť k navýšeniu požiadaviek na štátny rozpočet a všetky nové miesta musia byť financované v rámci prostriedkov Európskej únie," zdôraznila s tým, že po roku 2016 sa požiadavky na zamestnancov opätovne prehodnotia.

 

Viac o téme: Domáce Zamestnanci Štátna správa Počet zamestnancov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com
 
Staršie správy
Staršie správy