42 rokov v práci! Toľko si odpracujú Slováci

Slováci si v priemere odpracujú 42 rokov .Slováci si v priemere odpracujú 42 rokov . Zdroj: photl.com

Aby bol Slovákom priznaný dôchodok musia mať odpracovaných minimálne pätnásť rokov alebo dosiahnuť dôchodkový vek. Slováci však v práci strávia omnoho viac. Muži v priemere odpracujú 44 rokov a ženy 40 rokov.

 

Zo štatistík Sociálnej poisťovne vyplýva, že pri starobných dôchodkoch priznaných v roku 2013 bola priemerná doba dôchodkového poistenia u mužov 44 rokov (43,68) a u žien to bolo 40 rokov (39,52). Priemerne za obe pohlavia tak občania pri priznávaní dôchodku preukázali, že za svojho aktívneho pracovného života odpracovali spolu 42 rokov (41,99).

Do priemernej doby dôchodkového poistenia sú zahrnuté aj náhradné doby – teda obdobia, počas ktorých sa žena starala o dieťa od narodenia do troch rokov veku dieťaťa; muž vykonával vojenskú základnú službu; resp. občan bol vedený v evidencii nezamestnaných do 31.12.2000; poberal dávku v nezamestnanosti od 1.1.2001 do 31.12.2003, počas ktorých študoval na učňovskej, strednej škole, či vysokej škole.

Počet „odpracovaných rokov“, teda obdobie dôchodkového poistenia, je jedným z hlavných ukazovateľov, ktorý má vplyv na výšku dôchodku. Pre výpočet sumy dôchodku sa hodnotí obdobie po ukončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dňom dovŕšenia dôchodkového veku. Čím dlhšie občan počas svojho aktívneho života pracoval a zároveň čím z vyšších vymeriavacích základov (hrubej mzdy) odvádzal do Sociálnej poisťovne dôchodkové poistenie, tým vyššia je pri odchode do penzie suma jeho dôchodkovej dávky.

Pre priznanie dôchodku treba splniť súčasne dve podmienky:

  1. odpracovaných minimálne 15 rokov,
  2. dosiahnutie dôchodkového veku (62 rokov u mužov aj u žien)
Viac o téme: Odchod Domáce Roky Dôchodok Poisťovňa Sociálna Do Slováci SP Dôchodku Odpracované Socpoist
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Sociálna poisťovňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy