10 najlepších miest, kde môžete stráviť dôchodok

Miesta, kde môžete stráviť príjemný dôchodok.Miesta, kde môžete stráviť príjemný dôchodok. Zdroj: red.

Chcete sa aj vy zaradiť medzi nemeckých alebo britských dôchodcov, ktorí si po odpracovaní rokov užívajú dni voľna? Pozrite sa, na akých pobrežných miestach ich najčastejšie nájdete. Vyberajú si iba top destinácie.

Možno máte ešte 10 a viac rokov do dôchodku, ale prečo by ste by ste si nemohli vysnívať vaše ideálne miesto, kde strávite dôchodkový vek?

Väčšina ľudí sníva o dôchodku pri mori, s malou chatkou v blízkosti pláže. Rozhodujúce sú však aj  faktory, ako cena nehnuteľností, náklady na zdravotnú starostlivosť, priemerná ročná teplota, množstvo zrážok za rok, počet hodín slnečného žiarenia, či cena potravín, miestna kriminalita a výška daní. Všetky tieto faktory posudzovala britská poisťovacia spoločnosť Castle Cover v 23 krajinách. Z nich vám prinášame 10 najlepších, ktoré najviac zodpovedali ideálnemu miestu, kde môžete stráviť dôchodok.

Pre niektorých ľudí sú možno rozhodujúce faktory rodinné väzby a netúžia vzdialiť sa od svojej rodiny čo najďalej. Avšak s dnešnými cestovnými možnosti sa vzdialenosti zmenšujú, preto za ďalšie individuálne kritérium považujeme možnosť priamych letiskových spojení a existenciu nízkonákladových leteckých spoločností. Zváženie je na vás samotných.

Rebríček 10 najlepších miest na strávenie dôchodku:

  1. Malta

     
    Malta Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Malta je jeden z najmenších štátov a zároveň jeden z husto obývaných ostrovov na svete. Je to aj vďaka tomu, že je tu viac ako 3100 hodín slnečného svetla počas roka a priemerná teplota 19 stupňov Celzia. Na Malte sa dohovoríte bez problémov po anglicky, napriek tomu, že úradným jazykom je maltčina. Nie je preto prekvapením, že sa na ostrov v Stredozemnom mori hrnie veľa Angličanov.
     
  2. Portugalsko

     
    Portugalsko Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Portugalsko ležiace na Pyrenejskom poloostrove je známe svojou bohatou históriou, kvalitnou zdravotnou starostlivosťou a nádherným počasím. Nákup nehnuteľností je tu trikrát lacnejší ako vo Francúzsku a Portugalsko vedie v rebríčku tretej najväčšej prisťaholeckej komunity po Španielsku a Francúzsku.
  3. Španielsko

     
    Španielsko Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Napriek tomu, že Španielsko zaznamenalo prepad nehnuteľní či kolísanie devízových kurzov, táto krajina má stále najväčšiu prisťahovaleckú komunitu v Európe a zároveň je tu najväčšia kriminalita. Španielsko poskytuje viacero rozmanitých miest na strávenie dôchodku. Patria sem atraktívne veľkomestá, ako Madrid, Barcelóna alebo Toledo, ako aj ostrovné miesta: Kanárske či Baeárske ostrovy.
  4. Barbados

     
    Barbados Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Barbados je ostrovný štát v Karibskom mori, ktorý patrí pod parlamentnú monarchiu v rámci Commonwealthu. Môžete tu očakávať ideálne podmienky: slnko, more, piesok a príjemných ľudí. Hlavnou devízou je bezplatná zdravotná starostlivosť, nízka daň z nehnuteľností a priemerná teplota 26 stupňov Celzia.
  5. USA
     
    USA Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    V Amerike nečakajte lacné zdravotné poistenie. Zdravotná starostlivosť je tu drahá, ale zato ceny nehnuteľností majú klesajúcu tendenciu. Krajina má priaznivé podnebné pásmo a výhodou sú aj lacné ceny pohonných látok. Zároveň je to ale krajina, ktorá má veľmi rôznorodú kultúru a geograficky je veľmi členitá. Vždy tu dokážete objaviť miesto, ktoré vás prekvapí.
  6. Austrália
     
    Austrália Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Prudko rastúci dopyt po komoditách v posledných rokoch bol posilnený austrálskym dolárom. Ceny nehnuteľností nie sú lacné, ale nízke daňové zaťaženie a lacná zdravotná starostlivosť presvedčili viacerých ľudí, aby sa vybrali na ďalekú cestu za oceán.
  7. Thajsko
     
    Thajsko Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Dôchodcovia, ktorí hľadajú nový spôsob života, ho môžu nájsť vo východnej krajine, v Thajsku. Krajina je výrazná svojimi rušnými mestami, veľkými chrámami, chutnou kuchyňou či priateľským obyvateľstvom. Ceny nehnuteľností sú nízke, ako aj benzín, čo môžu dôchodcovia využiť na cestovanie a spoznávanie krajiny bohatej na kultúru.
  8. Jamajka
     
    Jamajka Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Jamajka je piaty najväčší ostrov v Karibiku. Je to ostrovným rajom, ktorý vás prekvapí svojom rozmanitosťou, priateľskými ľuďmi a úžasnou flórou a faunou. Na ostrove vás čakajú 27-stupňové priemerné teploty a najnižšie ceny nehnuteľností zo skúmaných krajín. Čo vás však môže odradiť je kriminalita v niektorých oblastiach a veľká chudoba.
  9. Maroko
     
    Maroko Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Kombináciu rímskeho, islamského a európskeho vplyvu môžete vidieť na viacerých miestach v Maroku – Marakéš, Casablanca, Tangeri. Maroko sa radí medzi exotické krajiny, avšak väčšie problémy spôsobuje pre ľudí, ktorí by si chceli kúpiť nehnuteľnosť. Problémy môžu nastať aj s miestnymi úradníkmi.
  10. Grécko
     
    Grécko Galéria fotiek (11) Zdroj: internet
    Hoci v Grécku ešte nie je úplne zažehnaná hospodárska kríza, krajina ponúka uvoľnený životný štýl pre mnohých ľudí. Grécko je rodiskom demokracie, ktoré ponúka dostupnú zdravotnú starostlivosť, výborné celoročné počasie a na prekvapenie nízku kriminalitu. Grécko je zároveň obľúbenou destináciou Nemcov a Britov.

V akej krajine by chceli žiť Slováci? Prečítajte si na našej fanúšikovskej stránke Kariera.sk.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 11
Viac o téme: Dôchodok Nemci Briti Dôchodci Miesta Atraktívne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: red., Zdroj: telegraph.co.uk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy