Zamestnanci požiadajte zamestnávateľa o ročné zúčtovanie!

Zamestnanci majú tri týždne na to, aby svojho zamestnávateľa požiadali o ročné zúčtovanie preddavkov na daň.Zamestnanci majú tri týždne na to, aby svojho zamestnávateľa požiadali o ročné zúčtovanie preddavkov na daň. Zdroj: photl.com

Ak zamestnanec nestihne požiadať zamestnávateľa však o ročné zúčtovanie preddavkov na daň, bude si musieť podať daňové priznanie typu A sám.

Zamestnanec, ktorý poberal v roku 2013 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, teda bol len zamestnaný a nepodnikal, môže svojho zamestnávateľa požiadať o ročné zúčtovanie preddavkov na daň.

"Je potrebné, aby tak zamestnanec urobil najneskôr do 15. februára 2014. Ak o to nepožiada, má povinnosť podať daňové priznanie typu A v termíne do 31. marca 2014," upozornila hovorkyňa Finančného riaditeľstva (FR) SR Patrícia Macíková.

Zamestnanec, ktorý mal počas roka 2013 viacerých zamestnávateľov, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Ak si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka neuplatňoval u žiadneho zamestnávateľa, môže o ročné zúčtovanie preddavkov požiadať ktoréhokoľvek z nich.

"O ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2013 môže požiadať aj bývalý zamestnanec svojho bývalého zamestnávateľa, ktorý mu v zdaňovacom období počas roka 2013 vyplácal mzdu," vysvetlila Macíková.

Zamestnanci, ktorí chcú sami podať daňové priznanie, dostanú od zamestnávateľa potvrdenie o zárobku.

"Zamestnávateľ je povinný za obdobie, za ktoré vyplácal zdaniteľnú mzdu zamestnancovi, ktorý nepožiadal o vykonanie ročného zúčtovania, vystaviť a doručiť mu v termíne do 10. marca 2014 tlačivo s názvom Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o daňovom bonuse na vyživované dieťa za zdaňovacie obdobie minulého roka," dodala Macíková. Zároveň upozorňuje občanov, že tlačivá daňových priznaní sú zverejnené aj na internetových stránkach Finančnej správy (FS) SR.

Viac o téme: Na Domáce Zamestnanec Daň Zamestnávateľ Žiadosť Zúčtovanie Ročné Preddavkov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy