Šikovný študent vymyslel zlepšovák ako ušetriť elektrinu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Študent vysokej školy sa vydal cestou v ústrety domácnostiam, aby dokázal, že na elektrine v domácnostiach je možné ušetriť.

Výrobcovia a obchodníci s elektrinou, veľkí odberatelia, a tiež domácnosti by mohli pri elektrine ušetriť. Pomôcť by im v tom mohol nový model na predpovedanie dopytu a ceny elektrickej energie, ktorý vytvoril študent doktorandského štúdia Fakulty manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave Ján Smoleň.

 

"Vďaka tomuto nástroju by mali ušetriť jednak výrobcovia a obchodníci s elektrinou, veľkí odberatelia, ale v neposlednom rade i domácnosti," povedal o prínose modelu Smoleň.

Model môže byť podľa neho zaujímavý aj pre regulátora.

"Poukazuje na množstvo trendov a zákonitostí, ktoré je možné na trhu sledovať," doplnil Smoleň.

Rozdielnosť prístupu spočíva v tom, že model na predpovedanie cien elektriny na veľkoobchodnom trhu priamo vychádza z modelu na predpovedanie dopytu, ale taktiež v tom, že pri vytvorení oboch modelov sa brali do úvahy viaceré inovatívne prvky. Medzi ne patria napríklad faktor nízkych a vysokých teplôt zvyšujúcich dopyt po elektrine či zakomponovanie odstávok jadrových blokov, ktoré zvyšujú ceny elektriny, pretože zvyšujú nároky na výrobu z ostatných zdrojov.

Vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK Andrea Földváryová ďalej uviedla, že podobný model bol pôvodne uplatnený v aerolíniách, keďže výrobcovia elektriny majú s leteckými prepravcami spoločnú črtu - ich produkt sa nedá skladovať. Dodala, že trh s elektrickou energiou má vyššie uvedené špecifiká. Časti modelu študenta UK, predovšetkým v oblasti predpovedania dopytu po elektrine, boli už overované aj v praxi - v spoločnosti Slovenské elektrárne - so záverom, že tento model predpovedá dopyt lepšie ako externé riešenie, ktoré bolo používané v minulosti.

Viac o téme: Elektrina Domáce Študent Vynález Zlepšovák
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy