Na Záhorí vznikne 30 pracovných miest

Na Záhorí vznikne 30 pracovných miest.Na Záhorí vznikne 30 pracovných miest. Zdroj: photl.com

Výstavba technologického zariadenia na ťažbu a zušľachťovanie pieskov sa začne už na jeseň v tomto roku. Počíta pritom so zamestnaním tridsiatich ľudí.

Ložisko obsahujúce takmer 75 miliónov ton piesku v najvyššej kvalite začína na Záhorí využívať spoločnosť Najpi, a.s. Podľa projektu ťažby a úpravy nerastu s ním plánuje obchodovať nielen na Slovensku, ale ho aj vyvážať do okolitých štátov. Projekt vytvorí takmer 30 nových pracovných miest. S výstavbou technologického zariadenia na ťažbu a zušľachťovanie pieskov sa začne na jeseň 2013.

"Ťažba v lokalite Borský Peter a Šajdíkove Humence je unikátna tým, že ide o najväčšie ložisko zlievarenského a sklárskeho piesku na Slovensku, čo zabezpečí dlhoročné a stabilné zásobovanie týmto materiálom všetkých odberateľov. Surovina obsahuje výnimočne rovnú a oblú granulometriu zrnenia piesku, čo znamená, že ide o materiál najvyššej kvality. Som presvedčený, že sa nám s vyťaženým a upraveným materiálom podarí presadiť nielen na Slovensku, ale aj na trhoch okolitých štátov, ako napríklad Česká republika, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko," uviedol generálny riaditeľ Najpi, a.s., Peter Ponca.

Vyťažený a upravený piesok má široké uplatnenie v rôznych odvetviach strojárskeho, chemického, sklárskeho a stavebného priemyslu. Využitie v sklárskom priemysle je hlavne pri spracovaní farebného obalového skla. Ide napríklad o vínové a pivové fľaše, ale aj tie, do ktorých sa plní obľúbené šumivé víno. V zlievarenskom priemysle sa používa napríklad aj pri výrobe rôznych komponentov v automobilovom priemysle, v zlievarniach šedej a temperovanej liatiny, farebných kovov a hliníka. V stavebnej chémii zase hlavne ako prídavný materiál do rôznych lepiacich hmôt a suchých omietkových zmesí.

Celkovou výhodou dobývacieho priestoru Borský Peter sú nielen predpokladané veľké zásoby zlievarenského a sklárskeho piesku, jeho výborná kvalita, ale aj dobrá infraštruktúra. Spoločnosť preto v lokalite plánuje investovať do najmodernejších technológií, ktoré zabezpečia najvyššiu kvalitu konečného produktu. Úprava, zušľachťovanie a konečná expedícia tohto produktu budú mimo dobývacieho priestoru, čím sa zabezpečí najvyššia ochrana životného prostredia.

Viac o téme: Domáce Miesto Ťažba Záhorie Pracovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy