Generácia Y sa túži v práci rozvíjať. Plat je na treťom mieste

Najviac pracovitým národom sú Poliaci, keďže až 9 z 10 študentov má pracovnú skúsenosť.Najviac pracovitým národom sú Poliaci, keďže až 9 z 10 študentov má pracovnú skúsenosť. Zdroj: photl.com

Medzi hlavné atribúty ktoré zvažuje dnešná generácia študentov pri výbere zamestnania patrí príjemné pracovné prostredie, možnosť rozvíjať sa a dostávať zaujímavé finančné ohodnotenie.

Väčšina študentov na Slovensku vyhľadáva príležitosti na získavanie odborných skúseností už počas štúdia. Takmer 60 % si hľadá zamestnanie popri štúdiu, od stáží na čiastočný úväzok až po prácu na plný úväzok.

Medzi hlavné atribúty ktoré zvažuje dnešná generácia študentov pri výbere zamestnania patrí príjemné pracovné prostredie, možnosť rozvíjať sa a dostávať zaujímavé finančné ohodnotenie. To je niekoľko hlavných zistení tretieho vydania správy „Prvé kroky na trhu práce“ spoločnosti Deloitte, ktorá po prvýkrát zverejňuje názory vyše 4 000 študentov z 11 krajín strednej Európy. Ide pritom o študentov a čerstvých absolventov fakúlt najmä ekonomického zamerania vo veľkých mestách.

Napriek rozšírenému opačnému názoru nie sú mladí ľudia tzv. „Generácie Y“ (narodení koncom 80. a začiatkom 90. rokov 20. storočia) homogénnou skupinou s rovnakým prispupom k práci a rovnováhe medzi pracovným a osobným životom. Veľké rozdiely existujú, napríklad, medzi postojmi študentov z Poľska a Maďarska k práci, kariérnemu postupu, očakávaniam a ambíciám. Okrem toho sú študenti v pobaltských štátoch (najmä v Litve a Lotyšsku) optimistickejší ako študenti z ostatných deviatich krajín, pričom najpesimistickejší sú študenti na Balkáne. Slovenskí študenti majú síce vyššie platové očakávania (spolu s českými a slovinskými študentmi), ale práca je pre nich jednou z prioritných hodnôt v živote.

Hodnoty a atribúty dôležité pri výbere práce
Prieskum odhalil, že mnohé atribúty zamestnávateľa, ktoré sú najefektívnejšie pri získavaní a udržiavaní najperspektívnejších vysokoškolských talentov, nie sú náročné ani drahé z hľadiska ich realizácie. Viac ako 60 % slovenských študentov vo svojom rebríčku priorít považuje príležitosť rozvíjať sa a získať nové zručnosti ako jednu z najdôležitejších priorít pri výbere práce. Nemenej dôležitá je aj celková atmosféra v práci, ktorá by mala byť priateľská; výška mzdy sa ocitla na treťom mieste.

„Najdôležitejšími kritériami pri výbere zamestnania sú príležitosti na osobný rozvoj a vzdelávanie, pričom ocenenie a uznanie kvality vykonanej práce sú najúčinnejšími prostriedkami na udržanie najlepších ľudí,“ uviedol Marián Hudák, vedúci partner slovenskej kancelárie Deloitte.

„Tieto atribúty často bývajú atribútmi dobrých zamestnávateľov a v skutočnosti sú účinnejšie ako ponúkanie vyšších platov,“ dodáva Marián Hudák.

Hodnoty a atribúty dôležité pri výbere práce
Veľký počet študentov a čerstvých absolventov z popredných univerzít v strednej Európe má sklon hodnotiť svoje schopnosti vysoko.
S tým úzko súvisia ich finančné očakávania v prvom zamestnaní, ktoré môžu byť vyššie ako suma, ktorú sú zamestnávatelia v regióne pripravení absolventom zaplatiť. Tieto očakávania navyše často výrazne prekračujú priemernú mzdu v krajine. Priemerný čistý plat, ktorý uviedli slovenskí respondenti, je po Slovinsku (1 007 EUR) a Českej republike (880 EUR) tretím najvyšším (767 EUR) v regióne.

Nižšie platové očakávania než je priemerná mzda sú len v Albánsku a Estónsku. Iné priority kladú študenti pri výbere stáží, kde je viditeľný rozdiel nielen v očakávanej mzde, ktorá vo výške 473 EUR dosahuje približne 60 % zo žiadaného platu v prvom zamestnaní, ale aj v snahe získať prvé profesionálne skúsenosti a prax. Väčšina študentov nemá presnú predstavu o svojej pracovnej kariére, avšak väčšina z nich chce zotrvať pracovať v oblasti, ktorú študuje.

Hodnoty a atribúty dôležité pri výbere práce
Dnešná generácia študentov len potvrdzuje svoju aktívnosť v rámci mobility: väčšina študentov a čerstvých absolventov je ochotných presťahovať sa do iného mesta alebo dokonca do zahraničia v prípade zaujímavej pracovnej ponuky. Slovenskí študenti nie sú výnimkou, keďže tento trend potvrdzujú takmer tri štvrtiny z opýtaných.

„Ochota mladých ľudí cestovať za prácou môže medzinárodným spoločnostiam pomôcť doplniť chýbajúce talenty a zároveň umožní získať absolventom veľmi cenné skúsenosti zo zahraničia, ktoré ako uvádzajú výsledky štúdie študenti veľmi oceňujú,“ dodáva Marián Hudák.

Hodnoty a atribúty dôležité pri výbere práce

„Získavanie pracovných skúseností počas štúdia je pre väčšinu respondentov v regióne samozrejmosťou. Na Slovensku to potvrdzuje takmer 70 % opýtaných. Väčšina študentov sa zapojila do sezónnych prác a brigád, prípadne sa zamestnala, alebo sa zúčastnila stáže v rámci svojho študijného odboru, ale aj mimo neho“ uviedla Monika Kováčová, riaditeľka oddelenia ľudských zdrojov Deloitte Slovensko.

Najviac pracovitým národom sú Poliaci, keďže až 9 z 10 študentov má pracovnú skúsenosť. Väčšina študentov v regióne si hľadá prácu alebo stáž prostredníctvom internetu. Prevládajú pracovné portály (takmer 70 % študentov), za nimi nasledujú samotné webové stránky zamestnávateľov (60 %), niektorí si nechávajú odporučiť prácu prostredníctvom známych či rodiny, alebo prácu hľadajú na pracovných veľtrhoch.

Dĺžka zotrvania v prvom zamestnaní
Absolventi na Slovensku v porovnaní s regiónom majú tendenciu zotrvať v prvom zamestnaní dlhšie než je priemer regiónu, avšak takmer polovica z opýtaných dĺžku pôsobenia v prvom zamestnaní nevedela predpovedať. U prvého zamestnávateľa plánujú slovenskí absolventi pracovať približne tri roky, podobne ako v iných krajinách regiónu. Dôvodom pre prípadný odchod zo zamestnania by bolo nedostatočné ocenenie a uznanie vykonanej práce, nedostatočné možnosti na osobný rozvoj a zlé pracovné vzťahy. Práve tie dominujú u slovenských respondentov ako najpravdepodobnejší dôvod hľadania iného zamestnania.

Dĺžka zotrvania v prvom zamestnaní
Študenti a čerství absolventi, ktorí sa zúčastnili nášho prieskumu, tiež uviedli, že univerzity by mohli a mali lepšie pripravovať svojich študentov na svet práce a na proces hľadania zamestnania.
Výsledkom takejto lepšej prípravy by mohli byť čerství absolventi, ktorí svojim zamestnancom prinášajú vyššiu hodnotu hneď od nástupu do zamestnania. Zlepšenie v tejto oblasti môže byť kľúčom k riešeniu vysokej nezamestnanosti mladých ľudí vrátane absolventov, ktorá je jedným z najväčších problémov tak v strednej Európe ako aj v celej EÚ.

Viac o téme: Prieskum Štúdia Výskum Študenti Generácia Nároky Deloitte Y
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Deloitte

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy