Pracovisko v roku 2020. Ako bude vyzerať?

 viaceré organizácie znížia takmer o jednu pätinu pracovný priestor. viaceré organizácie znížia takmer o jednu pätinu pracovný priestor. Zdroj: photl.com

Nové pracovné prostredie bude poskytovať priestor pre tvorbu a plánovanie. Zamestnanci budú viac flexibilní a budú mať možnosť pracovať na vlastných zariadeniach.

Pracovné podmienky sa v posledných rokoch začali meniť. Ľudia sú zamestnaní nielen ako zamestnanci na trvalý pracovný pomer, ale aj na základe dohody alebo na základe živnostenského oprávnenia. Pracovnú činnosť nevykonávajú iba z firemného prostredia, ale aj z bydliska svojho domova. Na pracoviskách už teraz dochádza k rotácií pracovných miest, kedy viacerí zamestnanci zdieľajú jeden pracovný stôl.

Práca z viacerých miest
Vzhľadom na veľkú flexibilitu zamestnancov zamestnávatelia reagujú zmenou pracovných podmienok. Podľa výskumu (Citrix Workplace of the Future) spoločnosti Citrix, viaceré organizácie znížia takmer o jednu pätinu pracovný priestor. Zmeny by mali nastať do roku 2020, kedy na sedem pracovných stolov bude pripadať desať zamestnancov. Spoločnosti budú znižovať svoje náklady, ale na druhej strane sa budú snažiť zlepšiť pobyt ľudí v kanceláriách tak, aby pre nich vytvorili príjemné prostredie s možnosťou poskytnutia kreativity. Tento prieskum bol uskutočnený v devätnástich krajinách, pričom bolo oslovených až 1900 manažérov.

V pracovnej oblasti sa udomácňuje anglické slovo workshifting, čo znamená, že firma umožňuje svojim zamestnancom pracovať na viacerých miestach v ľubovoľnom čase a s využitím rôznych zariadení. Vďaka tomuto faktoru sa zvyšuje flexibilita a mobilita ľudí. Tento trend wokshiftingu prijíma v poslednej dobe až 91 percent organizácií vo svete. Až 96 percent respondentov v prieskume potvrdilo, že chcú svojim zamestnancom poskytnúť v budúcnosti flexibilné pracovné prostredie.

Z výskumu vyplýva, že každý zamestnanec sa bude pripájať na firemnú sieť až zo šiestich rôznych zariadení. V posledných rokoch sa totižto dramaticky zmenil aj postoj firiem k používaniu osobných zariadení priamo vo firmách. Až dve tretiny organizácií s tým nemajú problém a až 55-percent opýtaných reagovali, že vychádzajú v ústrety zamestnancom pri používaní ich vlastných počítačov na pracovné účely. Problémom pre firmu by v budúcnosti nemala byť ani práca z rônych miest, či už na pracovisku, na miestach spojených s firemnými projektmi, z domova alebo na cestách.

Výhra na obidvoch stranách

  1. Pre firmu znamená workshiffting viac flexibility, agilné pracovisko (až 73 percent). Zároveň si firma znižuje náklady súvisiace s chodom kancelárie a znižuje si náklady na prenájom.
  2. Pre zamestnancov prináša workshifting taktiež viac flexibility, zvýšenie produktivity (až o 62 percent). Znižuje im čas a náklady s dochádzaním do práce a celkové náklady na život a prácu. Zamestnanci tak majú možnosť stráviť dlhší čas návštevou u obchodných partnerov.
  3. Od Workshiftingu sa očakáva zvýšenie produktivity práce ľudí až o 57 percent pracovná mobilita (52 percent), teda možnosť pracovať  na rôznych miestach. Zmena nastane aj vo firemnej infraštruktúre, kedy budú mať zamestnanci možnosť pracovať na rôznych zariadeniach, ktoré si sami vyberú a kúpia. 
Viac o téme: Kancelária Pracovisko Office Štatistika Prostredie Pracovné Citrix
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: citrix.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy