Prečo sa neviete zniesť s kolegami?

TrenkwalderTrenkwalder

Vo veľkých i malých kolektívoch sa vyskytujú rovnaké problémy. Vzťahy medzi pracovníkmi. Ich intenzita i príčina môže mať viacero podôb. Pri riešení problémov s kolegami by mal pritom každý zamestnanec začať sám od seba a odbúrať dôvody, prečo sa nevie zniesť s kolegami. Niekedy pritom aj malá zmena náhľadu na kolegu môže priniesť veľké výsledky pre vás i pre firmu. Priatelia sa z týchto kolegov asi nestanú, ale váš profesionálny vzťah sa môže zlepšiť. Prečo sa teda neviete zniesť s kolegami?

Predsudok - prvý dojem z kolektívu i jednotlivých kolegov.

 

Tak ako pri pracovnom pohovore, kde prvý dojem môže rozhodnúť o tom, či prácu uchádzač získa alebo nie, tak aj pri prvom stretnutí s novými kolegami si mnoho pracovníkov vytvorí určitý predsudok. Predsudok, ktorý do budúcnosti môže byť zdrojom trenia medzi kolegami. Uvedomte si, že aj ten najmilší a najochotnejší kolega mohol byť pri vašom prvom stretnutí vytrhnutý z pracovnej úlohy, mohol sa vrátiť z nepríjemného stretnutia, alebo ho jednoducho bolela hlava. Skúste preto prísť do práce a pozrieť sa na kolegov s nadhľadom a bez emócií.

 

Závisť – som lepší ako môj kolega.

 

Komunikačné problémy medzi ľuďmi sú ovplyvnené aj závisťou. Obzvlášť na Slovensku sa tento fenomén vyskytuje častejšie. Dôvodov, akým spôsobom závisť ovplyvňuje negatívne postoje ku kolegom je viac. Môže sa jednať pritom jednať o rôzne formy závisti. Najčastejšie zamestnanci pritom závidia kolegom vlastnú kanceláriu, dobrý vzťah s nadriadenými, vyššie odmeny, ale i také malichernosti ako je napríklad pracovný stôl pri okne, či vlastná kancelária. Problémom je aj stavanie seba samého do pozície kolegu v štýle „ja by som tu urobil lepšie“. Váš nadriadený rozhodol, že danú úlohu bude riešiť kolega a nie vy. Ak máte riešenie ako to urobiť lepšie, presvedčte o tom vedenie, lebo namierenie negatívnych emócií proti kolegovi je úplne zbytočné.

 

Štýl práce – si príliš pomalý prípadne nestíhame za tebou

 

Každý jednotlivec má iný štýl práce. Preto odsudzovať niekoho za to, že zadanú úlohu rieši pridlho nie je správne. Ak budete mať pocit, že váš kolega je pomalý, možno len uviazol na nejakom probléme, ktorý nevie vyriešiť. Radšej ako sa pretvarovať, pokúste sa ho opýtať, či nepotrebuje s niečím pomôcť. Ak je kolega naopak veľmi rýchly a „šliape vám po krku“, požiadajte ho, aby vám pomohol. Ak nemá čo robiť, lebo svoje úlohy už splnil, určite vám pomôže.

 

Konkurenčný boj – všetci sa snažia získať moje miesto

 

Častá obava zamestnancov o svoje pracovné miesto vyúsťuje vo verejne prezentovanú nedôveru. Každú snahu kolegu o nadviazanie priateľstva či rozhovoru chápeme ako snahu dostať sa nám pod kožu. Tieto stavy úzkosti z konkurencie sú ešte jasnejšie v čase rozhodovania sa o povýšení. Vtedy sami podvedome sledujeme svojich kolegov ešte intenzívnejšie a aj malé odbočenie od zaužívaných krokov považujeme za podozrivé správanie.

 

Je príliš dobrý - Radi by sme videli kolegu s našimi zlými vlastnosťami

 

Niekedy je kolega priveľmi obyčajný a na prvý pohľad bez chýb. Vtedy sa zvykneme snažiť na kolegovi hľadať naše vlastné zlé vlastnosti. Toto je najrýchlejšia cesta k zlým vzťahom a osobnej nevraživosti a neznášanlivosti. Neskôr sa transformuje do vyššie spomenutej závisti. Ako vidieť vzťahy na pracovisku a to s ktorým kolegom si budeme rozumieť viac a s ktorým menej je do veľkej miery naša vlastná zásluha. Niekto slávny raz povedal, že nemusíme zmeniť svet ale stačí keď zmeníme názor. Pokúste sa preto aj vy v práci nemeniť svojich kolegov, ale len vlastný pohľad na nich ako jednotlivcov. Pokúste sa každého jedného vidieť vo svetle dôležitej súčiastky v dobre fungujúcom kolektíve.

 

Autor: Mgr. Klára Javorská, špecialista pre personálne poradenstvo, agentúra Trenkwalder, a. s.

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »
Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy