Máte v práci klamára? Psychologička radí, ako ho odhaliť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Možno si myslíte, že nervozita a uhýbanie pohľadom sú jasnými znakmi toho, že niekto klame. Podľa psychologičky z Harvardu, profesorky Amy Cuddyovej, to však až také jednoduché nie je. Klamať je totiž neľahká práca. Ako rýchlo a spoľahlivo odhaliť klamára? Poradí vám uznávaná psychologička!

Cuddyová hovorí, že ak chceme odhaliť klamára, namiesto upriamovania sa na jednoznačný dôkaz by sme našu pozornosť mali venovať drobným prejavom. A to napríklad tomu, ako človek komunikuje, ako sa tvári, gestikuluje a rozpráva.

Ak poznáte chronického klamára, možno vás prekvapí tvrdenie psychologičky, že klamať je ťažké. Ako však vysvetľuje Cudddyová, pre mnohých z nás je naozaj náročné rozprávať niekomu vymyslený príbeh a „zakrývať“ ním ten skutočný. Niektorých z nás dokonca pri lži ovláda pocit viny.


Prečítajte si tiež: Môžete klamať v životopise? Tieto malé lži vám prejdú!


Pýtate sa teda, ako odhaliť klamstvo? Psychologička tvrdí, že musíme venovať samostatne pozornosť tomu, čo nám človek hovorí a tomu, ako to hovorí. Ak totiž  vidíte nespokojný výraz tváre, no tón hlasu znie radostne, niečo tu pravdepodobne nesedí.

Nanešťastie, väčšina z nás je veľmi slabá v rozpoznávaní príznakov lží. Problémom je, že sa väčšinou zameriavame iba na slová, ktoré ľudia hovoria a prehliadame dôležité detaily, ktoré prezrádza neverbálna komunikácia.  Ak ale hľadáte kľúč k tomu, ako zistiť, čo je pravda a čo lož, sledujte skôr prejavy správania človeka než jeho slová. 

Viac o téme: Kolega Klamár Klamstvo Odhaliť Klamstvá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: carreeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy