Extroverti kontra introverti. Ktorí sa dokážu lepšie uplatniť v zamestnaní?

O introvertoch a extrovertoch kolujú rôzne mýty.O introvertoch a extrovertoch kolujú rôzne mýty. Zdroj: photl.com

O jednej a druhej skupinke ľudí kolujú rôzne mýty. Jedni hovoria, že introverti nevedia vystupovať pred otvoreným publikom a že extroverti sú lepšími lídrami než introverti. Kde je však pes zakopaný?

Adam Grant je profesorom na Univerzite v Pensylvánii (The Harton School of the University of Pennsylvania). Keď pred troma rokmi položil svojim študentom otázku, koľko z nich je introvertov, iba pár rúk bolo hore, avšak v minulom roku sa ich počet zvýšil a ruky zdvihla až jedna tretina študentov. Povedal si preto, že sa pustí do porovnávacej štúdie.

Extrovert verzus introvert

O introvertoch sa hovorí, že sú to ľudia, ktorí sa viac zameriavajú do svojho vlastného vnútra. Sú to ľudia viac premýšľaví, mlčanliví, snažia sa zachovať si odstup od ostatných a preto sa javia ako menej spoločenskí. Extroverti sú zas ľudia, ktorí sú viac prístupnejší vonkajším podnetom.

Aby si profesor otestoval študentov, dal im vyplniť anonymný dotazník, v ktorom mali študenti uviesť, do akej miery sa cítia introverti/extroverti. Číslica jeden predstavovala veľmi silného introverta a číslo päť extrémneho extroverta. A výsledok bol takýto: v roku 2011 bol priemer 3,34 a v minulom roku 3,39. Čo je však pozitívne na hodnotení profesora Adama Granta, je fakt, že študenti si dokázali priznať svoju introvertnú povahu. Začali si uvedomovať svoju zraniteľnosť. Nielen však v radoch študentov sa nachádzajú introverti. Aj medzi lídrami, vo vašej práci môžete nájsť introvertných manažérov.

Veľa ľudí hodnotí extrovertov ako charizmatických ľudí a introvertov ako rezervovaných. Extroverti majú v sebe viac pozitívnych emócií ako introverti, ale svojimi pocitmi nedokážu vždy nadchnúť aj ostatných. Štúdia dokonca preukázala, že extroverti v skutočnosti vyvolávajú viac negatívnych emócií v iných ľuďoch a nadväzujú komplikovanejšie vzťahy s kolegami. Ostatní dokonca považujú extrovertov za mierne arogantných ľudí v pracovnej oblasti. Existujú dokonca aj hanbliví extroverti, ktorí sa napríklad vyhýbajú nadväzovaniu kontaktov s cudzími ľuďmi.

Na druhej strane veľmi veľa introvertov sú spoločenskí ľudia, ktorí nemajú problém s nadväzovaním rozhovorov s cudzími ľuďmi na spoločenskom podujatí, ale rýchlejšie sa presýtia hlasitými rozhovormi v miestnosti a bujarej zábavy. Dodnes sú však introverti horšie prijatí v spoločnosti.Prečo to tak bude?

5 mýtov o introvertoch

  1. Extroverti získavajú energiu s interakcie s druhými ľuďmi, zatiaľ čo introverti prijímajú energiu z vlastného vnútra
    Najnovší výskum preukázal, že to nie je pravda. Introverti strávia približne rovnaké množstvo času s ostatnými ľuďmi ako extroverti a strávený čas s druhými ľuďmi si užívajú rovnako. Extroverti, rovnako ako aj introverti dávajú rovnakú energiu do rozhovorov a obidve skupiny ľudí ohodnotili aktívny týždeň tým, že sú aktívni na sociálnych sieťach. Sociálna komunikácia prináša v posledných rokoch akési „korenie“ do nášho života a stáva sa súčasťou komunikácie s druhými ľuďmi.

    Aká je vaša citlivosť na nové podnety vo vašom okolí? Ak ste introvert, ste viac náchylní byť stimulovaní pomocou intenzívnej alebo dlhodobej sociálnej interakcie a v tomto bode premýšľate o svojich myšlienkach a pocitoch. Obidve skupiny, introverti, ako aj extroverti túžia rovnako po sociálnej interakcii, ale extroverti sa viac túžia ukazovať a teda byť na očiach, ako introverti. Tí sa tiež radi stretávajú, ale nepotrebujú byť na očiach.
     
  2. Introvertov chytá úzkosť pri verejnom prejave
    Veľa ľudí sa domnieva, že dar výrečnosti patrí iba extrovertom a introvertom nie je súdené účinkovať a rečniť na javisku. To je však omyl. V štúdii mali ľudia pozorovať sami seba, ako sa cítia v rôznych rečníckych situáciách. Introverti v tomto prípade dokázali predvídať viac úzkosti, ale až pri 84 percentách ľudí ich úzkosť nesúvisela s introverziou alebo extroverziou. Obidve skupiny ľudí sa najviac obávali reakcií publika. Všetko sa však dá odblokovať a obidve skupiny ľudí sa musia naučiť prekonať strach a rozprávať pred publikom. Nie je to o ich povahe, ale o prekonaní bariér s nepoznaného.
     
  3. Extroverti sú lepšími lídrami než introverti
    Štúdia preukázala, že až 96 percent vedúcich a riadiacich pracovníkov sú extroverti. V ankete sa však až 65 percent vodcov vyjadrilo, že zodpovedný líder by mal mať v sebe kúsok introverta. Ide teda o malé priznanie extrovertoch. Tak isto ako extroverti, tak aj introverti môžu byť úspešnými vodcami, každý z nich však vynikne pri spolpráci s inými typmi zamestnancov.

    Keď boli zamestnanci pasívni, zistilo sa, že ich nadriadení boli extroverti a ich zisk vzrástol o 16 percent. Keď však boli zamestnanci proaktívni, vyjadrovali svoje návrhy a snažili sa zlepšiť pracovný proces, okrem toho boli vedený extrovertmi a mali o 14 % nižší zisk.  To len dokazuje fakt, že extroverti majú v sebe dostatok nadšenia a sebavedomia, aby „vydolovali“ to najlepšie z podriadených, ale na druhej strane venujú svoj čas iným smerom, môžu potlačiť iniciatívu aktívnych stúpencov, takže im zoberú akúkoľvek odvahu, aby predniesli svoje nápady. Introvertní vodcovia naopak vedú ostatných ľudí vďaka ich iniciatíve vpred a počúvajú ich návrhy.
     
  4. Extroverti sú lepšími networkermi než introverti
    Je pravda, že extroverti majú rozhodené väčšie siete a majú viac priateľov na Facebooku. Ukázalo sa však, že networking nie je o množstve kontaktov. Pri hľadaní práce dokážu napríklad extroverti rozhodiť siete na viacero strán, to však ešte neznamená, že majú aj viac pracovných ponúk od svojich kamarátov a známych. Získať prácu je však viac o kvalite a rozmanitosti kontaktov, ako o počte ľudí, ktorých poznáte. Dôležité je, ako sa viete dostať k ľuďom.
     
  5. Extroverti sú lepšími obchodníkmi ako introverti
    Ak extroverti nie sú lepší vodcovia alebo networkeri, viete, v akých oblastiach sú potom najlepší? Najbežnejšou odpoveďou by bola pravdepodobne odpoveď:  obchod. Obchodníci musia byť ľudia, ktorí sa rýchlo nadchnú pre nové veci, musia byť spoločenskí a asertívni. Dokážu to však rovnako extroverti, ako aj introverti.
Viac o téme: Mýty Extrovert Introvert Klišé Introverti Extroverti Polopravdy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy