Aký ste typ zamestnanca? Od toho závisí vaša motivácia v práci

Spôsob motivácie závisí od typu zamestnancov.Spôsob motivácie závisí od typu zamestnancov. Zdroj: photl.com

Každý zamestnanec je iný. Rozdielne komunikuje, vykonáva prácu a na každého platia iné pravidlá. Manažér musí odhadnúť zamestnanca podľa typu jeho osobnosti a správne ho motivovať.

Úloha manažérov je inšpirovať, motivovať a viesť každého zamestnanca k najvyššiemu výkonu. Dobrý manažér sa snaží  poznať vnútorné motívy zamestnancov, s cieľom udržiavať motiváciu  motivovaných zamestnancov a motivovať tých, ktorým motivácia chýba. Okrem peňažnej  odmeny, existujú aj iné druhy motivácie pracovníkov. Kľúč je v poznaní, že nie všetci zamestnanci sú motivovaní rovnakým spôsobom a na každého platí niečo iné.

Typy zamestnancov a ich motivácia:

Dominantný zamestnanec – Tento osobnostný typ je pracovitý a energický, a často je považovaný za „cholerika“.  Jeho motívom je moc a úspech, a úporne pracuje na dosiahnutí svojich cieľov.

Iniciatívny zamestnanec – Keď mu je daná úloha, pokyny a termín odovzdania, tento typ osobnosti nepotrebuje dodatočnú motiváciu.

Detailista – Osoby, ktoré sa zameriavajú na detaily, žiadajú oveľa podrobnejšie inštrukcie a počas vykonávania úloh často znovu kontrolujú,  či sú na dobrej ceste.

Neistý zamestnanec – Pracovník, ktorý sa zdá neistý je často zastrašený samotnou úlohou. V tomto prípade mu nechýbajú zručnosti, ale sebavedomie. Tento typ zamestnanca pre úspešný výkon potrebuje silnejšiu a pozitívnejšiu spätnú väzbu, ktorá mu vráti istotu a sebadôveru.

Neuspokojivý zamestnanec– Zamestnanca, ktorý nespĺňa očakávania a vyhýba sa práci, je najdôležitejšie rozpoznať. Je málo toho, čo by ho skutočne motivovalo, okrem motivácii zo strachu, ktorá zahŕňa dôsledky nežiaduceho správania.

Extrovert – Niektorí ľudia sú motivovaní sociálnymi faktormi a vplyvmi sociálnej skupiny. Oni čerpajú energiu z iných ľudí a preto je snaha byť prijatý, alebo splynúť s určitou skupinou, pre nich základným motívom.

Viac o téme: Typ Vedenie Manažér Motivácia Zamestnanca Leadership Motivovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy