10 top vlastností, ktoré by mal mať dobrý šéf

Dobrý šéf mal by si mal vedieť vytvoriť a udržať rešpekt aj bez zbytočného ukazovania moci. Dobrý šéf mal by si mal vedieť vytvoriť a udržať rešpekt aj bez zbytočného ukazovania moci. Zdroj: photl.com

Dobrý šéf by mal disponovať viacerými vlastnosťami. Okrem dobrých komunikačných zručností by mal veriť svojich ľuďom, byť im v práci vzorom, efektívne ich viesť a zdieľať s nimi akýkoľvek úspech alebo neúspech. Aké vlastnosti majú šéfovia v slovenských spoločnostiach, sme sa opýtali fanúšikov na fanúšikovskej stránke Kariera.sk.

 

Dobrý šéf...

  1. Vie, kedy má prestať rozprávať
    Každý šéf by mal mať dobré komunikačné schopnosti. Niektorí nerešpektujú, že rozhovor medzi ľuďmi je o obojstrannom rozprávaní a počúvaní. Šéf by sa taktiež nemal zaujímať o súkromie svojich zamestnancov, s kým a akým spôsobom trávia čas mimo prácu. Závisí to aj od toho, aký mal zamestnanec vzťah so šéfom, predtým, než začal šéfovať.
     
  2. Rešpektuje svojich zamestnancov
    Dobrý šéf rešpektuje svojich zamestnancov. Má k nim otvorený vzťah, je úprimný a medzi svojimi ľuďmi nerobí žiadne rozdiely.
     
  3. Verí svojim ľuďom
    Správny šéf by mal plne dôverovať svojmu tímu a veriť ľuďom, že svoju prácu odvedú čo najlepšie ako vedia.
     
  4. Je odborník vo svojej oblasti
    Každý šéf by mal mať nielen prehľad o práci svojich ľudí, ale v prípade potreby by mal poskytnúť pomocnú ruku pri práci, alebo „zaskočiť“ za zamestnanca. Potom by sa nemalo stať, že šéf žiada od ľudí nemožné veci, pretože nemá potuchy o systéme práce a fungovaní jednotlivých procesov.
     
  5. Vie, kedy povedať „neviem“
    Nie je nič zlé na skutočnosti, ak šéf raz za čas (nie však priveľmi často) prizná svoju nevedomosť. Každý šéf je tiež iba človek a nemôže vedieť všetko. Ak však k takejto situácii príde, šéf by mal ukončiť daný rozhovor so slovami, že danú vec zistí čo najskôr.
     
  6. Nikdy na seba nezoberie všetky zásluhy od svojich zamestnancov
    Dobrý šéf neprevezme na seba iba všetky výsledky od zamestnancov a všetky nedostatky nikdy nehodí na nich. Správny šéf vie pochváliť zamestnancov a vedieť ich správne ohodnotiť pred vedením.
     
  7. Vedie ľudí so súcitom
    Každý normálny šéf si uvedomuje, že zamestnanci sú ľudské bytosti a tak k nim aj pristupuje. Nikdy sa nezníži k tomu, aby zneužil svoj výkon moci.
     
  8. Rozoznáva rozdiel medzi delegovaním úloh a šikanovaním
    Dobrý šéf uznáva, že delegovanie úloh je účinným nástrojom na dosiahnutie cieľa. Nemusí k dosiahnutiu svojho cieľa používať nátlakové prostriedky.
     
  9. Nepožaduje od svojich zamestnancov nezmyselné úlohy
    Dobrý šéf nezaťažuje svojich zamestnancov nezmyselnými úlohami typu, aby si zapisovali presné činnosti svojej každodennej práce a následne mu odovzdávali zoznam denných úloh. Pri úlohách stanovuje termín ich dokončenia a necháva na zodpovednosti svojich zamestnancov, aby úlohu dokončili včas bez akéhokoľvek nátlaku.
     
  10. Má odvahu postaviť sa tvárou tvár zamestnancom
    Ak sa vyskytne akýkoľvek problém, dobrý šéf ho okamžite rieši a poskytne priestor druhej strane na vyjadrenie. Následne potom uskutoční rozhodnutie.

Podľa čoho sa pozná dobrý šéf?

Fanúšikovov na facebookovej stránke Kariera.sk sme sa spýtali, ako by mal vyzerať dobrý šéf a aké majú skúsenosti:

Veronika B.: Dobrý šéf sa spozná podľa správania k podriadeným. Mal by si vedieť vytvoriť a udržať rešpekt aj bez zbytočného ukazovania moci. Mal by byť ochotný vypočuť si nápady a nevybíjať si svoju zlú náladu na ostatných.

Miroslav T.: Šéf nemusí byť kamarátom a vôbec sa nemusí správať milo. Hlavne musí byť motivátorom a je jedno, ako sa správa k druhým.

Onko J.: Musí mať prirodzenú autoritu, komunikačné schopnosti na vysokej úrovni a hlavne to musí byť človek s veľkým Č.

Monika V.: Dobrý šéf neexistuje. Každý, kto sa stane šéfom, rýchlo zabudne, aké to bolo byť podriadeným.

Miroslav T.: „Dobrý šéf“ neexistuje. Tiež má nejaké plány a rozvoj. Podľa taktiky firmy musí vedieť odhadnúť ľudí, musí vedieť správne motivovať s dohliadnutím na cieľ a firemnú politiku. Väčšinou odzrkadľuje ciele firmy a snaží sa vyťažiť čo najviac a preto by mal byť hlavným motivátorom.

Agi V.: Dobrý šéf sa pozná podľa výkonu práce podriadených. Ak sa usmievajú, pracujú bez napomínania, nerobia nezmyselné chyby a neabsentujú...to je vizitkou dobrého šéfa.

Veronika D.: Dobrý šéf blahoželá k narodeninám, meninám a pozná mená mojich detí.

Jana Š.: Pozná sa podľa toho, či medzi ním a podriadenými sú zdravé vzťahy, či vie byť nestranný a spravodlivý, alebo má svojich viac a menej obľúbených zamestnancov, či je pozitívne naklonený k donášaniu a klebeteniu.

Marek R.: Podľa toho, či sa pozdraví svojim podriadeným kolegom.

Viac o téme: Líder Riadenie Vedenie Nadriadený Bos Šéf Manažovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Zdroj: yahoo.com, facebook.com/kariera.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy