Slováci chcú najmenej ženy vo vedení

Slováci sú najmenej naklonení rovnocennému postaveniu žien na vyšších pozíciách.Slováci sú najmenej naklonení rovnocennému postaveniu žien na vyšších pozíciách. Zdroj: photl.com

Slováci sú najmenej naklonení rovnocennému postaveniu žien na vyšších pozíciách. Rovnosť presadzujú hlavne obyvatelia Cypru, Írska a Slovinska.

Zastúpenie žien v národnom parlamente je na Slovensku nižšie než vo väčšine krajín Európskej únie. Na fóre neziskovej organizácie Srdce Slovenska s názvom "Firma 21. storočia" - Využitie ženského potenciálu v biznise na to upozornila podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová.

"Slovensko sa vo všetkých oblastiach zaraďuje do druhej polovice rebríčka," skonštatovala.

Ako však dodala, ženy už nie sú výnimkou na vysokých manažérskych postoch v domácich a medzinárodných firmách. Rovnako sa ženy čoraz viac zhosťujú podnikateľského poslania a vedú svoje vlastné spoločnosti.

"Prítomnosť medzinárodných spoločností na Slovensku prispela k tomu, že sa prebúrali lokálne predsudky a na radiacich postoch sa čoraz viac objavujú ženy," uviedla Zmajkovičová.

K vyššej účasti žien v podnikaní podľa nej v súčasnosti prispievajú čoraz viac iniciatívy zamerané na stanovenie takzvaných rodových kvót. Tie pre veľké spoločnosti znamenajú povinnosť mať v štatutárnych orgánoch určitý podiel žien.

"Kvóty zatiaľ zaviedlo napríklad Nórsko, Fínsko, Španielsko, Belgicko, Francúzsko či Rakúsko, Taliansko a Kanada. Dopad a vyhodnotenie zavedenia kvót ale bude známy až o niekoľko rokov," podotkla.

Na začiatku minulého roka bol podľa Európskej komisie podiel žien v predstavenstvách najväčších európskych spoločností nižší ako 14 %. Pritom s rovnosťou zastúpenia žien v najvyšších pozíciách súhlasí 88 % obyvateľov krajín EÚ. Najviac tento názor presadzujú obyvatelia Cypru, Írska a Slovinska.

"Naopak, najmenej sú rovnocennému postaveniu žien v najvyšších funkciách naklonení Slováci," upozornila Zmajkovičová.

Pracujúce ženy prispeli k rastu HPD viac ako nové technológie

Rovnosť medzi mužmi a ženami je podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) dôležitá nielen z ľudskoprávneho hľadiska, ale aj z ekonomického pohľadu. Ženy totiž podľa jeho slov obsadili od roku 1970 dve tretiny vytvorených pracovných miest.

"V rámci EÚ nastúpili dokonca ženy v posledných rokoch na 75 % novovytvorených pozícií," vyčíslil šéf rezortu práce v závere rozpravy k Súhrnnej správe o stave rodovej rovnosti na Slovensku za rok 2012.

Podľa Richtera zvyšovanie zamestnanosti žien v mnohých desaťročiach prispelo k zvyšovaniu globálneho hrubého domáceho produktu  vo väčšej miere ako napríklad nové technológie.

"Ak by sme prirátali aj objem neplatenej práce v domácnosti, bol by ich prínos oveľa vyšší," zdôraznil minister.

Cieľom rezortu práce na nové programové obdobie čerpania eurofondov je tak podľa jeho slov podporiť aj adekvátne uplatnenie žien na trhu práce a vytvoriť im lepšie podmienky pre zosúladenie rodinného a pracovného života.

"Tak, aby si ženy nemuseli vyberať medzi rodinou a kariérou," dodal Richter.

Viac o téme: Domáce Ženy Vedenie Riadiaca Posty Vyššie Pozícia Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy