4 tipy, ako zabrániť aféram v práci

Pracovné prostredie je jednou z možných lokalít na zoznámenie.Pracovné prostredie je jednou z možných lokalít na zoznámenie. Zdroj: photl.com

Ľudia majú niekoľko možností a lokalít na zoznámenie sa s opačným pohlavím. Jedným z miest, kde sa najčastejšie zdržujú počas dňa je práca. Práve tu vznikajú rôzne priateľstvá, ktoré môžu prerásť až do intímnej sféry. Ako však zabrániť, aby priateľstvá nezašli priďaleko?

Hlavne vo väčším medzinárodných spoločnostiach, kde je zamestnaných oveľa viac ľudí, je možností na zoznámenie niekoľko. Môže to byť pri spoločných obedoch, kávičkách, pri fajčiarskych prestávkach, či na teambuildingoch alebo chatovačkách. Každý zamestnanec sa však na možnosti zoznámenia s opačných pohlavím v práci pozerá odlišne. Známa, ktorá nastúpila do novej práce dostala „cennú“ radu. Veľa ľudí má na pracovisku rôzne aféry a veľa vzťahov sa rozpadlo práve kvôli nejednej osobe v práci.  

 „Určite je vo väčších spoločnostiach viac možností, ako napríklad, keď sú v kancelárii iba dvaja ľudia. Hlavne, ak človek po práci nechodí do inej spoločnosti. Vo viacerých firmách som sa stretol s manželskými pármi, ktoré sa tam zoznámili. Na pracovisku je hneď viac spoločných tém na rozhovor a tým je aj viac príležitostí na zoznámenie, alebo aj obťažovanie,“ hovorí programátor Matúš K.

S väčšími možnosťami na zoznámenie súhlasí aj Barbara.

„Vo väčších firmách je určite vyššia šanca niekoho stretnúť,“ hovorí Barbara V., pracujúca v medzinárodnej spoločnosti.

Každý zamestnanec sa riadi vlastnými životnými hodnotami. Nechceme však moralizovať, ale ak je niekto v manželskom zväzku, alebo bude mať v najbližšej dobe svadbu, mal by sa držať týchto zásad.

4 tipy, ako zabrániť aféram v práci:

  1. Nikdy nespravte prvý krok, ktorý by smeroval k flirtovaniu, ani keby to malo byť iba zo žartu.
  2. Nikdy nepite viac ako jeden drink s ľuďmi z práce.
  3. Nikdy si nepripustite „k telu“ kolegu, ktorý by uspokojoval vaše fyzické potreby.
  4. Ďalší bod vychádza z profesionálneho správania. Nikdy sa nestretnite sám/sama so svojim atraktívnym kolegom alebo klientom. Ak vám klient ponúkne voľné vstupenky na nejaké podujatie, nikdy nechoďte sama.

Ďalší tip na zamyslenie:

Predstavte si vášho snúbenca/snúbenicu alebo muža/ženu ako vaše publikum pri písaní emailu, ktorý by obsahoval náznaky flirtovania alebo pri rozhovore s kolegami pri káve alebo počas stretnutia. Ak by ste sa cítili nepríjemne, je to prvým príznakom toho, že ste prekročili svoje morálne hranice.

V každej komunite ľudí vo firmách môže dôjsť k zblíženiu dvoch osôb. Ľudia však niekedy mylne predpokladajú, že si uľahčia svoju situáciu. Opak je však pravdou. Niekedy je to otázkou pevného charakteru, dobrej východy či stanovených pevných hodnôt človeka. Niekedy môže byť pokušenie omnoho väčšie a práve slabá chvíľa alebo nezhody v domácnosti, môžu človeka primäť k tomu, že sa zblíži s  osobou v práci, ktorá mu prejaví pochopenia. Niekedy môže byť za zblížením v práci aj stresujúci moment, ktorý nakoniec povedie k afére v práci.

Čo si vy myslíte o aférach v práci? Máte nejaké rady, ako im predísť?

Viac o téme: A Na V Práca Vzťahy Aféra Aféry Práci Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: LinkedIn.com, Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy