Ako stmeliť pracovný tím? Vyskúšajte teambuilding

Pri teambuildingových aktivitách sa ukáže, ako sa dokáže zamestnanec popasovať s problémami.Pri teambuildingových aktivitách sa ukáže, ako sa dokáže zamestnanec popasovať s problémami. Zdroj: photl.com

Namiesto podrážania nôh v práci je čas stmeliť kolektív a vyjsť z izolácie mimo pracovné prostredie. Každá teambuildingová aktivita má svoj význam a preverí vlastnosti každého zamestnanca.

Lezenie na umelej stene, paintball, streľba v laser aréne či vojenský výcvik. Aj takéto podoby môže mať firemný teambuilding. V závislosti od času naplánovania si môžete zvoliť indoorové alebo outdoorové aktivity. Namiesto obyčajného firemného večierku sa tak budovanie pracovného tímu môže zmeniť na nezabudnuteľné zážitky, ktoré budú nenahraditeľné pre ďalšie smerovanie spoločnosti. Všetko závisí od konkrétneho zamestnávateľa.

Zoznámenie sa či riešenie problémov
Firmy organizujú teambuilding pre svojich zamestnancov z rôznych dôvodov. Napríklad pri výmene vedenia. Noví manažéri sa lepšie spoznajú so svojimi podriadenými a zamestnanci spoznajú svojich nových šéfov aj na neformálnej úrovni. Teambuildingom sa často riešia aj napäté alebo nepriaznivé vzťahy na pracovisku. Stáva sa, že jednotlivé oddelenia sa zvyknú izolovať, a tak namiesto spolupráce si navzájom podrážajú nohy. Spoločná aktivita mimo pracoviska môže zlepšiť komunikáciu a prehĺbiť dôveru medzi kolegami. Vytratí sa apatia k práci, vyriešia sa zbytočné konflikty či vyhýbanie sa tímovej spolupráci.

Podstata teambuildingu
Základom je odísť z pracovného prostredia. Najlepšie je usporiadať akciu niekde na chate v prírode, aby sa zamedzilo stresovým situáciám. Optimálne by sa stmeľovaniu kolektívu malo zúčastniť približne tridsať ľudí, aby sa pracovníci mohli medzi sebou viackrát pri rôznych aktivitách premiešať.

Veľa firiem dáva prednosť náročným outdoorovým aktivitám. Zábavnou formou sa z nich možno veľa naučiť. Napríklad pri lanových prekážkach sa testuje dôvera voči kolegom, pri splavovaní rieky možno sledovať ako reagujú jednotlivci v krízových situáciách a pod tlakom. Dôležité je, aby boli dané činnosti dopredu pripravené a mali význam podľa toho, čo chce zamestnávateľ vo svojom tíme vylepšiť. Takmer vždy sa totiž ukáže, že spôsob, akým sa ľudia popasujú s "umelými" problémami je ten istý, akým riešia každodenné situácie – aj tie v práci. Ak sa objavia nejaké nedostatky, potom stačí na ich odstránení len popracovať.

„Myslím, že netradičný teambuilding v podobe outdoorových aktivít môže veľmi príjemne osviežiť spoluprácu a pomôcť dozvedieť sa veľa nielen o kolegoch, ale i o sebe. Je dobré, ak sa takto deje viackrát do roka. Naša spoločnosť spojila príjemné s užitočným, pričom teambulding má medzinárodný význam – je spojený napríklad s projektom Win4Youth. Jeho cieľom je, aby skupinka kolegov nazbierala za svoje športové kilometre, či už na bicykli, behom alebo plávaním, podporu pre charitu,“ vysvetlila Jana Harmošová zo spoločnosti Adecco.

Firemné večierky versus teambuilding
Na Slovensku je stále veľa spoločností, ktoré raz za čas zorganizujú pre svojich pracovníkov firemný večierok. Predovšetkým okolo Vianoc alebo začiatkom roka, keď sa chodí na husacie či kačacie hody alebo kapustnicu. Týmto sa však ich iniciatíva budovania tímu končí. Často sa večierky napokon pretavia do veľkej alkoholovej párty, a podobne ako na pracovisku komunikujú medzi sebou stále tí istí ľudia. Šanca, napríklad, na začlenenie nových zamestnancov do kolektívu tak stroskotáva.

Dobrá rada na záver
K jednej z najdôležitejších vecí pri teambulidingu patrí výber kvalitného školiteľa. V tom lepšom prípade sa len nedostavia požadované ciele aktivít. Niekedy však môžu zamestnanci odísť z podujatia sklamaní či nahnevaní z dlhých teoretických rozprávaní o problémoch. Tou najhoršou alternatívou je, keď v kolektíve existujú otvorené konflikty. Nevhodné úlohy a nesprávny tréner môžu situáciu ešte zhoršiť.

Viac o téme: Večierok Aktivity Teambuilding Súťaž Indoorové Outdoorové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Adecco; red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy