Prieskum Slovákov: Ak ste šťastní doma, šťastie vás neopúšťa ani v práci

Šťastie v práci a súkromí so sebou úzko súvisí.Šťastie v práci a súkromí so sebou úzko súvisí. Zdroj: thinkstock.com

Nazreli sme do duše Slovákov a pozreli sme sa na to, ako šťastie v práci a v súkromí navzájom súvisia. Vyplýva to z prieskumu Experiment šťastia, ktorého sa zúčastnilo vyše 1 220 ľudí zo Slovenska.

Šťastie kedysi nepatrilo do pracovného sveta a na rovnováhu medzi prácou a súkromným životom sa veľký dôraz nekládol. V Amerike dokonca skúšali zamestnancom navodiť pozitívnu atmosféru tým, že im zaviedli predpísaný dresscode. Uhladené oblečenie im malo privodiť pocit dôležitosti a šťastia. Tento trend sa však dlhodobo neujal a dnes skôr prevláda názor, že keď ste šťastní doma, ste šťastní aj v práci a opačne.

Dokonca je dokázané, že šťastní zamestnanci sú o 108 % angažovanejší ako ich "nešťastní" kolegovia, majú vyšší výkon a dokonca sú menej chorí. Šťastie sa šíri spontánne aj na druhých, preto sa s takými ľuďmi lepšie pracuje. Robia vždy len to, čo ich naozaj baví a dáva ich životu zmysel. V tom tkvie tajomstvo ich úspechu, pretože radosť a nadšenie sa zákonite odzrkadlia na pozitívnom výsledku ich práce.

Byť šťastný nie je iba fráza, tento pocit si musíme zažiť na vlastnej koži. K tomu však potrebujeme inšpiráciu. Podľa amerického prieskumu môže za naše šťastie genetika (50 %), môžeme si zaň my sami (40 %) alebo životné okolnosti (10 %).

Výskumom šťastia sa začal zaoberať aj Patrik Pauko zo spoločnosti People Elements, ktorý uskutočnil Experiment šťastia na Slovensku, aby zistil, aký je najväčší zdroj šťastia pre Slovákov. Jeho experiment trval rok a pol a priniesol pozitívnu správu. Svojou aktivitou dokážeme ovplyvňovať úroveň nášho šťastia a osobnej pohody.

„Šťastie sa dá na Slovensku rozvíjať ako ktorákoľvek iná kompetencia. Dokonca ženy majú o rozvoj svojho šťastia väčší záujem ako muži,“ upresňuje iniciátor experimentu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Ženy, ktoré sa zúčastnili Experimentu šťastia, boli o 7,27 % šťastnejšie ako muži. Z jednotlivých krajov Slovenska žije najviac šťastných ľudí v Žilinskom, Banskobystrickom a Bratislavskom kraji. Najčastejším zdrojom šťastia, z ktorého Slováci čerpajú, sú vzťahy (25,95 %), rodina (25,57 %) a práca (16,62 %).

„Ďalšími zdrojmi šťastia sú pre Slovákov záľuby, jedlo a materiálne veci,“ hovorí Patrik Pauko.

Takto znejú rady Patrika Pauka, ako dosiahnuť šťastie:

  1. „Sami rozhodujete o tom, či ste šťastní.“
  2. „Je len na nás, či budete obeťou alebo tvorcom svojho šťastia.“
  3. „Šťastie je kompetencia, ktorá sa dá rozvíjať.“
  4. „Život máte vo vlastných rukách.“
  5. „Dôležitá je aj miera slobody, ktorá zvyšuje pocit šťastia. Tá by v práci nemala chýbať.“

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Oficiálny Medzinárodný deň šťastia bol Organizáciou Spojených národov vyhlásený na 20. marca. Tento rok vychádza na piatok, preto sa aj vy môžete pokúsiť urobiť radosť druhým ľuďom a nakaziť ich svojím šťastím. Nezabúdajte, že šťastie sa dá cielenie riadiť a rozvíjať. Stačí napríklad, keď niekomu prejavíte vďačnosť. Už rozmýšľate nad osobou, ktorá by to bola?

Viac o téme: Prieskum Šťastie Experiment šťastia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy