69-ročná Nemka prestala používať peniaze. Takto znie jej životná filozofia

Nemka Heidemarie SchwermerNemka Heidemarie Schwermer Zdroj: pinterest.com

Heidemarie Schwermer nepotrebuje k svojmu životu prácu ani peniaze. Všetky potrebné veci sa jej zmestia do batohu. Vďaka kočovnému spôsobu života sa cíti šťastná a zdravá ako nikdy predtým.

Vedeli ste o tom, že je možný život bez peňazí, ktorý vás dokonca spraví šťastnejšími? Ak áno, pravdepodobne by ste už nepracovali. Zaujímalo by vás, z čoho by ste žili? Poďme sa spoločne pozrieť na príbeh 69-ročnej Nemky, ktorá pred 15 rokmi prestala používať peniaze.

Pred 22 rokmi prechádzala stredoškolská učiteľka Heidemarie Schwermer ťažkým životným obdobím. Rozpadlo sa jej manželstvo a s dvomi deťmi sa presťahovala do Dortmundu, do mesta s veľkým množstvom bezdomovcov. Tento fakt ju natoľko šokoval, že sa rozhodla s tým niečo urobiť.

Niečo za niečo

Bezdomovci nepotrebujú peniaze, aby sa opäť začlenili do spoločnosti, potrebujú mať hlavne pocit, že sú pre spoločnosť opäť užitoční. Táto myšlienka priviedla Heidemarie Schwermer k vynikajúcemu nápadu. V meste založila výmenný obchod „Gib un Nimm“ (Daj a ber), v ktorom si ľudia mohli navzájom vymieňať veci a skúsenosti, a to všetko bez použitia peňazí. Staré oblečenie bolo napríklad možné vymeniť za kuchynský riad a za opravu vozidla ste mohli dostať ako protihodnotu opravu vodovodného kohútika.

Táto forma obchodu spočiatku nebola u ľudí bez domova veľmi obľúbená. Dortmundskí bezdomovci sa nestotožňovali s myšlienkou, že obchod vedie vzdelaná „panička“ zo strednej triedy, ktorá medzi nich nepatrí. Výmenný obchod preto nakoniec zmenil cieľovú skupinu. Začali ho navštevovať nezamestnaní ľudia a dôchodcovia. Keď sa obchod začal dostávať do povedomia ľudí, Heidemarie sa sama začala zamýšľať nad životom, ktorý vedie. Uvedomila si, že je obklopená vecami, ktoré v skutočnosti nepotrebuje. Rozhodla sa preto, že si nič nové nekúpi, pokiaľ niečo staré nevyhodí.

Po istom čase na sebe pozorovala, že v práci nie je šťastná. Trpela psychickými problémami, neustále pociťovala bolesti kĺbov a pravidelne bola chorá. Rozhodla sa preto s profesiou stredoškolskej učiteľky skoncovať. Až vtedy zistila, čo je skutočné šťastie. Neskôr sa zamestnala ako pomocná sila v kuchyni, kde umývala riady za 10 mariek na hodinu. Jej kolegovia sa divili, prečo študovaná žena pracuje v kuchyni. Ona však nevedela pochopiť, prečo by žena s titulom mala byť váženejšia ako jej ostatní kolegovia.

Nemka Heidemarie Schwermer Galéria fotiek (3) Zdroj: pinterest.com

Štastie bez peňazí

V roku 2000 urobila Heidemarie zásadnú zmenu, keď prestala používať peniaze. Rozhodla sa urobiť 12-mesačný experiment. Predala byt v Dortmunde, ako aj všetky nepotrebné veci, a začala žiť kočovným spôsobom života. Tento štýl života sa jej natoľko zapáčil, že s ním doteraz neprestala. Zostala žiť podľa základnej filozofie svojho výmenného obchodu „Daj a ber“.

Heidemarie má dnes 69 rokov a je autorkou dvoch kníh o  žite bez peňazí. Zisk z predaja kníh však odmietla a všetky peniaze darovala charite. Keby ste sa jej opýtali na jej životný štýl, povedala by vám, že sa nikdy necítila zdravšia a šťastnejšia. Všetko, čo potrebuje k životu, sa jej zmestí do batohu. V urgentných prípadoch nosí so sebou hotovosť 200 eur, vyššej hotovosti sa ihneď zbaví. Dokonca si neplatí ani zdravotné poistenie. Ak sa necíti fit, spolieha sa na vlastnú schopnosť uzdravenia.

Heidemarie nie je jediná, ktorá žije život bez peňazí.

Viac o téme: Peniaze Práca Život Príbeh Bez peňazí Heidemarie Schwermer Kočovník Bez práce Nemka Kočovný život
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Zdroj: Trueactivist.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy