Prečo práca na viac ako 8 hodín vás môže zabiť?

Viac ako 11 hodín v práci má za následok zvýšenie rizika srdcovo-cievnych ochorení až o 67 percentViac ako 11 hodín v práci má za následok zvýšenie rizika srdcovo-cievnych ochorení až o 67 percent Zdroj: photl.com

Ak ste zvyknutý opúšťať vaše pracovisko ako posledný, nasledujúci výskum vám pomôže prehodnotiť situáciu.

Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology ukázala, že kombinácia stresu, zvýšeného krvného tlaku a nezdravej diéty, vyplývajúcej z dlhej pracovnej doby, môže byť príčinou viacerých zdravotných problémov.

Uskutočnená štúdia, ktorá priniesla zaujímavé výsledky, v sebe kombinuje zistenia z viacerých výskumov uskutočnených za posledných päťdesiat rokov. Na jej základe sa zistilo že ak človek strávi v práci viac ako osem hodín, zvyšuje sa jeho riziko na srdcovo-cievne ochorenia až o 40 až 80 percent. Po viac ako jedenástich hodinách v práci, sa zvyšuje riziko výskytu týchto ochorení až o 67 percent, zistili vedci z inštitútu Finnish institute of occupational health na základe britského prieskumu z roku 2011.

Dáta z prieskumu boli zhromaždené od roku 1958 z dvanástich rôznych štúdií, kedy vedci už v tomto roku zistili, že práca môže ohrozovať zdravotný stav ľudí. Na výskume sa zúčastnilo 22-tisíc ľudí z Anglicka, USA, Japonska, Švédska, Fínska a Holandska.

Spýtajte sa sami seba, či dennodenné nadčasy strávené v práci stoja za osobný prospech alebo vám narobia viac dlhodobej škody ako úžitku. Vždy sa nájde nejaké východisko. Dôležité je vedieť si určiť priority v práci a ak je práce priveľa, odložte menej dôležitú prácu a venujte sa iba dôležitým úlohám. Nadčasy sa z času na čas môžu vyskytnúť. V prípade, ak by sa stali pravidelnou súčasťou pracovného rituálu je potrebné ich konzultovať s manažérom, nadriadeným alebo so zástupcom odborov.

Viac o téme: Štúdia Zdravie Práca Choroby Srdcovo-cievne Zabíja Zabijík
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy