Personalistka z Microsoftu: Zamestnanci môžu sami rozhodnúť, ako bude vyzerať ich deň

Nina Schmidt, Microsoft SlovakiaNina Schmidt, Microsoft Slovakia Zdroj: red.

Benefity poskytované zamestnancom sú v jednotlivých krajinách rozdielne. V spoločnosti Microsoft Slovakia patrí k benefitom aj flexibilita pracovného času. Zamestnanci sa môžu sami rozhodnúť, ako bude vyzerať ich pracovný deň. O benefitoch, odmeňovaní a jednotlivých generáciách zamestnancov nám porozprávala Nina Schmidt, HR Lead pre Microsoft Slovakia.

Nina Schmidt pracovala od roku 2008 v spoločnosti Microsoft Austria ako HR Business partner. V tomto roku zmenila miesto pôsobenia a od mája je novou HR Lead pre Microsoft Slovakia. Zodpovedá za chod HR oddelenia a personálnej agendy. Napriek jej časovému vyťaženiu sme ju zastihli na konferencii New Visions in HR, ktorú organizuje In Form Slovakia.

Je možné povedať s akými typmi zamestnancov sa najlepšie spolupracuje? Je to generácia baby boomers, generácia X alebo Y?

To je ťažké povedať, pretože spolupráca závisí od osobnosti každého človeka a od jeho postoju k práci. Každá generácia má svoj osobitný štýl. Generácia baby boomerov (nar. 1946-1964, pozn. red.) uprednostňuje osobnú alebo telefonickú komunikáciu. Generácia X využíva emailovú komunikáciu a generácia Y využíva hlavne sociálne siete, ako je Facebook alebo Yammer.

Aká je motivácia jednotlivých generácii v práci? Na ktorých „zaberajú“ firemné benefity?

Verím v tom, že motivácia pochádza z vnútra každého človeka, či už ako líder alebo manažér, sme tu pre to, aby sme nastavili správne pracovné prostredie a inšpirovali ľudí. Nie je to určite o motivácii dobrých ľudí ale skôr o inšpirovaní motivovaných ľudí. Pokiaľ ide o benefity, v spoločnosti Microsoft poskytujeme napríklad predplatené poukážky, ktoré si zamestnanci môžu vyčerpať podľa vlastných preferencií. Avšak asi najväčším našim benefitom je isto náš nový svet práce (túto zmenu sme zaviedli pred niekoľkými mesiacmi) v rámci ktorého poskytujeme našim zamestnancov omnoho väčšiu flexibilitu ako kedzkoľvek predtým. Naši zamestnanci môžu sami rozhodnúť, ako bude ich pracovný deň vyzerať v súlade s ich povinnosťami a úlohami.

Je potrebné, aby spoločnosť/riadiaci pracovníci zaznamenávali výkon zamestnanca a podľa neho ho aj ohodnocovali?

Áno, určite je to potrebné. Nie je to však o monitorovaní zamestnanca, ale viac o spätnej väzbe. Úlohou spoločnosti je dohliadať na kontrolu svojich zamestnancov, či sa ich pracovné úlohy zhodujú s činnosťou a víziami spoločnosti. Našou úlohou je však poskytnúť im včasnú podporu a taktiež pomôcť našim ľuďom rásť a rozvíjať sa.

Dopočula som sa, že pri niektorých obchodníckych pozíciách je plat zamestnanca rozdelený na tri zložky. Fixná zložka, variabilná zložka podľa uzatvorených obchodov a variabilná zložka podľa oslovených klientov. Čo si myslíte o tretej zložke?

Neviem, čo máte na mysli, ale v spoločnosti Microsoft majú napríklad obchodní manažéri plat tvorení z pevnej zložky a variabilnej zložky. Tá musí zodpovedať ich strategickým a kvalitatívnym cieľom, kam patrí napríklad spokojnosť zákazníka.

Možno trochu osobná otázka: Majú slovenskí zamestnanci spoločnosti Microsoft rovnaké firemné benefity, ako napríklad zamestnanci v USA?

Spoločnosť poskytuje globálnu kompenzáciu a benefity v závislosti od krajiny. Niektoré benefity sú štandardné, ale ďalšie sa delia podľa potrieb ľudí a regiónu. O týchto benefitoch rozhoduje miestne HR oddelenie.

Viac o téme: Microsoft Zamestnanci Generácie Benefity Flexibilita Generácia Y Nina schmidt Microsoft slovakia Generácia X
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy