3 personalisti a tri názory: Zamestnať mladých ľudí bez praxe?

Zamestnať alebo  nezamestnať mladých ľudí bez praxe? To je často otázka, ktorú si kladú zamestnávatelia.Zamestnať alebo nezamestnať mladých ľudí bez praxe? To je často otázka, ktorú si kladú zamestnávatelia. Zdroj: thinkstock.com

Pri niektorých pracovných pozíciách nie sú rozhodujúce skúsenosti, ale skôr osobnostné predpoklady. To je jedna zo silných stránok mladých absolventov, ktorí si hľadajú prácu. Spoločnosť si ich dokonca môže vychovať podľa svojich potrieb. Porozprávali sme sa s troma skúsenými personalistami, aby sme zistili, aký je ich názor.

Na trhu práce sa dokola opakuje tá istá pesnička. Mladí ľudia ťažko hľadajú prácu, pretože ich nikto nechce zamestnať bez skúseností. Tento problém by mala čiastočne zmeniť novela zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá sa do školskej praxe dostane 1. septembra 2015.

Absolventi stredných škôl by mali mať zabezpečený plynulý prechod zo stredných odborných škôl na trh práce. Žiaci sa tak budú po novom venovať praktickej výučbe najviac 40 percent štúdia. Zamestnávatelia budú môcť uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl.

Študenti majú vykonávať prax priamo u zamestnávateľa. Výhodou je, že budú dostávať odmenu za svoju prácu. Pre firmy zas budú motiváciou daňové úľavy. Horšie na tom však naďalej zostávajú absolventi ostatných stredných a vysokých škôl. Aké majú uplatnenie na trhu práce, opýtali sme sa troch personalistov zo spoločnosti METRO, ČSOBPoštovej banky.

Zuzana Szaraz, regional HR Galéria fotiek (4) Zdroj: red.
Jana Palenčárová, riaditeľka odboru Galéria fotiek (4) Zdroj: red.
Martin Perun, riaditeľ Odboru Galéria fotiek (4) Zdroj: red.

 

Zamestnať alebo nezamestnať absolventa bez pracovných skúseností?

Zuzana Szaraz, regional HR manager METRO Cash & Carry SK: Záleží na úrovni absolventa a jeho motivácií, ktorú má v začiatkoch svojej kariéry.

Jana Palenčárová, riaditeľka odboru ľudských zdrojov ČSOB: Medzi absolventmi pre našu spoločnosť hľadáme aktívnych ľudí s orientáciou na klienta a dosahovanie cieľov. Tieto kompetencie môžu preukázať v predchádzajúcich študentských pracovných skúsenostiach, či už platených alebo neplatených stážach. Oceňujeme aj  športové, či iné záujmové činnosti, ako napríklad skúsenosti z vedenia skautov, krúžkov, angažovanie sa v charitatívnych činnostiach a pod.  

Martin Perun, riaditeľ odboru ľudských zdrojov Poštovej banky: Rozhodnutie závisí od konkrétnej pozície. Spomedzi zamestnancov, ktorých sme prijali vlani do Poštovej banky, tvorili absolventi VŠ 12 percent. Na pozície, pri ktorých nerozhoduje osobitné know-how, ale skôr osobnostné predpoklady, sú absolventi veľmi vhodní kandidáti. Absolventom však dávame priestor na uplatnenie sa aj na odborných pozíciách, pri ktorých máme možnosť si odborníka „vychovať“ presne podľa potrieb našej spoločnosti.

Aké majú výhody a nevýhody dnešní absolventi?

Zuzana Szaraz, regional HR manager METRO Cash & Carry SK:  Ich výhodou je, že sú tvarovateľní, flexibilní, otvorení novinkám, hľadajúci riešenia a moderne mysliaci. Medzi ich nevýhody patrí, že sú tzv. „jobhoperi“. Ich motiváciou je mzda, sú nároční na motiváciu, sú málo trpezliví a často sa im nechce pracovať.

Jana Palenčárová, riaditeľka odboru ľudských zdrojov ČSOB: Generácia Y má svoje špecifiká – medzi tie pozitívne radíme najmä vynikajúce ICT zručnosti a zdravé sebavedomie. Nevýhodou je, ak sa preklopí do nepodloženej sebadôvery a nestálosti v práci.

Martin Perun, riaditeľ odboru ľudských zdrojov Poštovej banky: „Konkurenčnou“ výhodou dnešných absolventov je ich znalosť informačných technológií, flexibilita a schopnosť, resp. ochota rýchlo sa učiť. Na druhej strane, niektorým chýba pokora, teda uvedomenie si toho, že všetko má svoju postupnosť. Kariérny postup a príslušná odmena neprichádza zo dňa na deň, ale po dosiahnutí pracovných výsledkov a ukázaní toho, čo v nich je.

Na akých vlastnostiach by mali mladí ľudia popracovať?

Zuzana Szaraz, regional HR manager METRO Cash & Carry SK: Počúvať, učiť sa, pýtať sa a byť trpezliví.

Jana Palenčárová, riaditeľka odboru ľudských zdrojov ČSOB:  Ak sú už vyprofilovaní a vedia, v akej sfére sa chcú uplatniť, tak jednoznačne na kompetenciách a odbornosti potrebnej pre danú oblasť – čo to presne je, nájdu poľahky aj v zaujímavých inzerátoch pracovných pozícií. Ak sa ešte len hľadajú, odporúčam neustále rozširovať svoj všeobecný rozhľad a pracovať na svojej emočnej inteligencii.

Martin Perun, riaditeľ odboru ľudských zdrojov Poštovej banky: Určite by mali popracovať na trpezlivosti. Tá je základným predpokladom pre ich ďalší rast.

Aký je váš názor na duálne vzdelávanie na Slovensku, ktoré začne platiť ďalší školský rok? Je to správna voľba pre študentov, ako môžu získať prax?

Zuzana Szaraz, regional HR manager METRO Cash & Carry SK:  Jednoznačne áno.

Jana Palenčárová, riaditeľka odboru ľudských zdrojov ČSOB: Zavedenie duálneho vzdelávania schváleného nedávno zákonom má pred sebou ešte viacero otvorených oblastí, na ktoré poukazuje napr. Republiková únia zamestnávateľov, či Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Ak sa podarí ich vyjasnenie a rozbeh systému do rozmerov podobných v nemecky hovoriacich krajinách, pôjde o výbornú príležitosť pre študentov stredných škôl ako aj zamestnávateľov.

Martin Perun, riaditeľ odboru ľudských zdrojov Poštovej banky: Ak sa táto možnosť v praxi stretne so záujmom  zamestnávateľov aj študentov a zabezpečí ich relevantnejšiu prípravu na prax, bude to správna voľba.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Študent Prax Zamestnávateľ Zamestnávatelia Absolvent Personalisti Duálne vzdelávanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy