3 personalisti prezradili, čo si zamestnávatelia najviac cenia na zamestnancoch

Ľudia, ktorí sú nadšení pre svoju prácu a sú vnútorne motivovaní byť úspešní, pracujú efektívnejšie, vedia si prácu naplánovať a sú dobrí v time manažmente. Pozývame vás na rozhovor s troma personalistami.Ľudia, ktorí sú nadšení pre svoju prácu a sú vnútorne motivovaní byť úspešní, pracujú efektívnejšie, vedia si prácu naplánovať a sú dobrí v time manažmente. Pozývame vás na rozhovor s troma personalistami. Zdroj: thinkstock.com

Ak je personalista na pohovore aj dobrým psychológom, určite sa bude pýtať na záujmy a koníčky uchádzača, keďže tieto informácie mu pomôžu dokresliť osobnostný profil kandidáta a jeho vyťaženosť vo voľnom čase. Zamestnávatelia si však najviac na zamestnancoch cenia ich lojalitu, zodpovednosť, zdravé zapálenie pre prácu, tímového ducha, flexibilitu, komunikatívnosť a odolnosť voči stresu. Závisí však od toho, aký typ ľudí firmy hľadajú do tímov.

 

Akých 5 vlastností si zamestnávatelia najviac cenia na zamestnancoch? (Možno napoviete všetkým uchádzačom o zamestnanie, ktorí rozmýšľajú, aké vlastnosti si majú uviesť v životopise.)

Ivana Kubašková, marketing manager Grafton Recruitment Slovakia: Ak by sme mali hovoriť za našu spoločnosť, tak by to bola určite lojalita, zodpovednosť, chuť alebo zdravé zapálenie pre prácu, keďže práca musí človeka predovšetkým baviť, aby ju robil dlhodobo dobre. Potom je to pracovitosť a tímovosť. Samozrejme, nie všetky firmy musia s nami súhlasiť, závisí od toho, aký typ ľudí potrebujú mať v tímoch.

Rudolf Rus, personnel consultant Lugera & Makler: Ak si zamestnávateľ popri naozaj dôležitých informáciách o dosiahnutom vzdelaní, úrovni jazykovej vybavenosti a doterajšej kariére všimne aj doplňujúce údaje o vlastnostiach uchádzača, určite ho potešia napríklad flexibilita, komunikatívnosť, odolnosť voči stresu, zodpovednosť či zmysel pre detail. Treba sa ale pripraviť na to, že čokoľvek uvediete do životopisu, neskôr prejde skúškou pracovného pohovoru, referencií a samotnej praxe.

Vlasta Sekuciová, deputy branch manager Start People: Ak by som to chcela odľahčiť, tak poviem, že každý zamestnávateľ veľmi ocení takého pracovníka, ktorý dokáže poskytnúť zo seba maximum za málo peňazí. Všeobecne možno povedať, že pre zamestnávateľov sú žiaduce vlastnosti ako: 1) časová flexibilita a ochota pracovať nad rámec pracovných povinností, 2) schopnosť rýchlo sa adaptovať na nové pracovné prostredie a zapadnúť do kolektívu, 3) samostatnosť a schopnosť rýchlo získať potrebné údaje, 4) ochota vzdelávať sa a odborne rásť, a napokon často zdôrazňovaná 5) lojalita voči zamestnávateľovi.

Väčšina zamestnávateľov ocení takého pracovníka, ktorý je vysoko výkonný, ktorý bude pre neho viditeľným prínosom. Je dynamický, akčný, srší nápadmi a preferuje prácu pred osobným životom. Ďalšia oceňovaná vlastnosť zo strany zamestnávateľa je vysoká miera motivácie a entuziazmu. Ľudia, ktorí sú nadšení pre svoju prácu a sú vnútorne motivovaní byť úspešní, sú efektívnejší, dokážu prácu plánovať, majú dobrý time manažment. Takíto ľudia si vedia stanoviť priority a venovať sa vždy tomu, čo je práve dôležité pre ich zamestnávateľa. 

Ak by som mala poradiť tým uchádzačom o prácu, ktorí vo svojom životopise kladú veľký dôraz na svojho tímového ducha a považujú ho za svoju prednosť, predovšetkým by mali  zvážiť, o akú pracovnú pozíciu sa uchádzajú. Táto vlastnosť môže byť pri určitých pozíciách aj nevýhodná. Pracovník s takouto prednosťou je vnímaný ako človek, ktorý je nekonfliktný, vyhýba sa vyhroteným situáciám a doslova pred nimi uteká, pomáha ostatným, podporuje ich a rád sa obetuje, aby sa problém vyriešil. Takáto vlastnosť je výhodná pri pozíciách, ako je učiteľ, zdravotná sestra, servisný technik či psychológ. Ak sa však uchádzate o manažérske či obchodné pozície, tu je žiaduca určitá miera individualizmu, razancie, schopnosť riešiť problémy a neuhýbať pred nimi, ale samozrejme, tento človek musí byť ochotný spolupracovať v tíme, keď je to nutné.

Do akej miery prihliadajú personalisti na správne uvedenie záujmov a koníčkov v životopisoch?

Ivana Kubašková, marketing manager Grafton Recruitment Slovakia: Na záujmy sa viac prihliada u absolventov, pretože je zrejmé, že životopis nebude plný dlhoročných pracovných skúseností. Personalisti si vtedy všímajú, či kandidáti robia alebo robili nejakú dobrovoľnícku činnosť,  mimoškolské aktivity alebo čokoľvek, čo vypĺňa ich voľný čas a obohacuje ich skúsenosti. Samozrejme, potom to závisí od pozície. Ak sa niekto uchádza o miesto na účtovnom oddelení a vo svojom voľnom čase bloguje, pre zamestnávateľa to nie je až také dôležité. Avšak ak takýto človek ide na marketingovú pozíciu, určite to je pre personalistu zaujímavá informácia.

Rudolf Rus, personnel consultant Lugera & Makler: Sofistikované spoločnosti vnímajú svojich zamestnancov ako komplexné osobnosti. Určite ich zaujíma, akým spôsobom najradšej trávia voľný čas, ako relaxujú, čo ich baví a napĺňa popri pracovných povinnostiach. Ak ste však napríklad fanúšikom vysokohorskej turistiky a v priebehu roka zvyknete tráviť tri mesiace v Himalájach, na pracovných pohovoroch to nebudete mať ľahké.

Vlasta Sekuciová, deputy branch manager Start People: Ak je personalista na pohovore aj dobrým psychológom, určite sa bude pýtať na záujmy a koníčky uchádzača, keďže tieto informácie mu pomôžu dokresliť osobnostný profil kandidáta a jeho vyťaženosť vo voľnom čase. Ak o uchádzačovi zistíte, že má veľmi veľa osobných záľub a záujmov, navštevuje rôzne kurzy a zdokonaľuje sa v cudzích jazykoch, k tomu sa ešte venuje závodne nejakému športu, určite pochopíte, že tento kandidát nebude ochotný zostať dlhšie v práci, keď to zamestnávateľ bude potrebovať, pretože bude mať striktne naplánovaný svoj voľný čas. Na druhej strane, ak zistíte, že sa uchádzač vo voľnom čase venuje šachu, môže to byť signál, že bude mať dobré logické a analytické myslenie a bude to človek schopný predvídať dva až tri kroky vopred. Zároveň bude dobrý v plánovaní svojej práce a stanovení priorít. Preto je vhodné, ak si uchádzači uvádzajú v CV svoje záľuby a koníčky, ktoré pomôžu dokresliť ich osobnostný profil.

Tak, ako sa automatizuje výroba a zamestnanci sa stávajú multifunkční, je pravdepodobné, že sa bude vyvíjať väčší tlak na zamestnancov, aby boli dokonalejší. Aké vlastnosti sa budú najviac ceniť na zamestnancoch v budúcnosti?

Ivana Kubašková, marketing manager Grafton Recruitment Slovakia: Určite budú musieť mať prehľad v technológiách, ktoré idú rýchlo dopredu a už teraz je ťažké udržiavať si prehľad a vedieť ich využívať. Predpokladáme však, že stroje nebudú vedieť kreatívne myslieť, takže ak zamestnanci budú vedieť kreatívne využívať všetky dostupné technológie, nestratia sa.

Rudolf Rus, personnel consultant Lugera & Makler: Záleží samozrejme na konkrétnej pozícii, ale určite to budú najmä flexibilita a odolnosť voči stresu. Aj preto je veľmi dôležité, aby si zamestnanci vhodne vyvážili pracovný a súkromný život a náročnú prácu kombinovali napríklad s intenzívnym športovaním. Pomáha to v prevencii pred prípadným vyhorením.

Vlasta Sekuciová, deputy branch manager Start People: Zamestnávatelia si budú viac ceniť vo výrobe takých ľudí, ktorí sú ochotní sa veľmi rýchlo rekvalifikovať na príbuznú pracovnú pozíciu, sú schopní prispôsobiť sa novým trendom a zdokonaliť vo svojich vedomostiach a zručnostiach. Budú viac uprednostňovať špecialistov so širokým záberom vzdelania a s praktickými skúsenosťami pred úzko špecializovanými odborníkmi. Preferované sú vlastnosti ako ochota učiť sa, zúčastňovať sa vzdelávacích akcií a ambícia odborne rásť.

Na aké pracovné pozície sa najťažšie zháňajú kvalifikovaní odborníci?

Ivana Kubašková, marketing manager Grafton Recruitment Slovakia: Tu opäť zopakujeme, že sú to IT odborníci, špecializovaní pracovníci z oblasti inžinieringu, výroby a v neposlednom rade jazykovo zdatní ľudia, ktorí neovládajú len jeden svetový jazyk. Pričom popri angličtine, nemčine či francúzštine sú stále v kurze aj exotickejšie jazyky.

Rudolf Rus, personnel consultant Lugera & Makler: Čím je menej odborníkov v danej oblasti, tým sa logicky ťažšie hľadajú. Bez ohľadu na to, či ide o informačné technológie, technicky náročné pozície vo výrobe, prípadne netypické jazykové kombinácie v administratívnej oblasti.
Je to naozaj vždy individuálne. Niekedy je náročné obsadiť aj asistentskú pozíciu – ak si dá klient napríklad požiadavku výborného zvládnutia dvoch jazykov, štúdium v zahraničí a príjemné vystupovanie, môže to byť rovnako tvrdý oriešok ako projektový manažér pre SAP.

Vlasta Sekuciová, deputy branch manager Start People: Z našich skúseností sa najťažšie zháňajú kvalifikovaní odborníci na pozície procesných a dizajn inžinierov, špecialistov v odbore kvality. V oblasti informačných technológií sa ťažko hľadajú programátori a developeri.

Viac o téme: Práca Rus Životopis Uchádzač Vlastnosti Kandidát Personalisti Kubašková Sekuciová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy