Radíme: Zamestnávanie ľudí a podmienky práce

Podľa Zákonníka práce je potrebné uviesť v pracovnej zmluve pracovný čas zamestnanca.Podľa Zákonníka práce je potrebné uviesť v pracovnej zmluve pracovný čas zamestnanca. Zdroj: thinkstock.com

Podľa Zákonníka práce je potrebné uviesť v pracovnej zmluve pracovný čas zamestnanca. V prípade práce na dobu určitú je pracovný pomer možné predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Všetky podmienky práce však musí ovládať zamestnávateľ pri zamestnávaní ľudí. Dnes zamestnávateľom radí Miroslava Skičková, šéfka „Kobry“ na kontrolu nelegálneho zamestnávania z Národného inšpektorátu práce.

 

Pracovná zmluva

Dobrý deň, chcem sa opýtať, akú pracovnú dobu mám uviesť do pracovnej zmluvy, ak zamestnanec bude pracovať päť hodín denne s nepravidelným pracovným časom. (Janka)

V pracovnej zmluve sa má podľa Zákonníka práce uviesť pracovný čas. Uveďte ho čo najpresnejšie k tomu, ako bude práca vykonávaná. Ak od zamestnanca požadujete výkon práce 5 hodín denne, môžete to uviesť presne takto. Ak chcete, aby odpracoval 25 hodín týždenne, uveďte to týmto spôsobom. Zvyčajne sa v pracovnej zmluve uvádza týždenný pracovný čas, lebo Zákonník práce následne stanovuje podmienky zamestnávania zamestnancov s ustanoveným týždenným pracovným časom, resp. s kratším pracovným časom. Konkrétne určenie dĺžky a času trvania pracovnej zmeny zamestnanca v tom ktorom dni, oznámi zamestnávateľ zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň.

Môže člen výboru Urbariátu uzatvoriť pracovnú zmluvu s Urbariátom.? Výbor je štatutárnym orgánom. (Andrej)

Môže, pokiaľ druh práce ním vykonávanej v pracovnom pomere bude závislou prácou, teda odlišnou od práce vykonávanej touto osobou ako členom štatutárneho orgánu.

Podmienky práce v zahraničí

Chystáme sa zamestnať občana Európskej únie z Nemecka do firmy so sídlom na Slovensku. Pracovať bude v Nemecku ako koordinátor pri vysielaní našich zamestnancov na výkon práce v krajine. Aké povinnosti nám z toho plynú voči našim inštitúciám, ak si tento nemecký občan bude všetky odvody, ako aj daň platiť v Nemecku? (Jaroslav)

Vo vašej otázke neposkytujete kompletné informácie pre posúdenie veci. Domnievam sa však, že pôjde o pracovný pomer s rozhodujúcim právom nemeckým. Malo by to tak byť, pretože zákonom o medzinárodnom práve súkromnom je určené, že pracovnoprávne vzťahy z pracovnej zmluvy sa spravujú, pokiaľ sa účastníci nedohodnú inak, právom miesta, kde zamestnanec vykonáva prácu. Na pracovný pomer sa majú uplatňovať zásady a podmienky zamestnávania výhodnejšie pre zamestnancov. Výhodnosť sa posudzuje pri každom pracovnoprávnom nároku samostatne.

Ak budú povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu tohto zamestnanca v oblasti sociálneho a zdravotného zabezpečenia, ako aj v daňovej oblasti plnené na území Nemecka, na území Slovenska vám vznikne len povinnosť voči štatistickému úradu – poskytnutie informácií pre účely štatistiky. Samozrejme, ako zamestnávateľ podliehajúci kontrole slovenských orgánov, ste povinný doklady o plnení si povinností na území Nemecka, ako aj doklady preukazujúce plnenie si povinností voči zamestnancovi a podklady pre zúčtovanie jeho mzdy uchovávať na Slovensku a v prípade kontroly ich na požiadanie predložiť.

Práca na dobu určitú

Koľkokrát môže byť uzavretá pracovná zmluva na dobu určitú, ktorá bola uzavretá s učiteľkou materskej škôlky prvýkrát 1.  septembra 2012, druhýkrát 1.  septembra 2013, tretí krát 1. septembra 2014? Učiteľka požiadala vedenie škôlky v máji 2014 písomne o uzavretie pracovného pomeru na dobu neurčitú, domnievajúc sa, že pracovný pomer na dobu určitú sa môže uzatvoriť pracovnou zmluvou na dobu určitú maximálne dvakrát po sebe. Vedenie škôlky na tento list nereagovalo. Napriek tomu jej bola pred začiatkom školského roka 2014/2015 predložená po tretíkrát pracovná zmluva, na dobu určitú, od 1. 9. 2014, ktorú učiteľka materskej škôlky podpísala. (Jaroslav)

Podľa Zákonníka práce pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. To znamená, že uplynutím dvoch rokov od uzatvorenia prvého pracovného pomeru na dobu určitú už zamestnávateľ nemôže so zamestnancom uzatvoriť ďalší pracovný pomer na dobu určitú, hoci prvý pracovný pomer bol do uplynutia dvoch rokov od jeho vzniku opätovne dohodnutý len raz (v tomto prípade od 1. septembra 2013).

Výnimku z tohto obmedzenia zákon taxatívne vymedzuje pre prípady zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky či rodičovskej dovolenky, PN zamestnanca, vykonávania sezónnych prác a pod. Dôvod na takéto predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru zamestnávateľ uvedie v pracovnej zmluve. Je potrebné preveriť, či v danej škôlke je alebo nie je práca učiteľa dohodnutá v kolektívnej zmluve ako práca, u ktorej možno pracovný pomer na dobu určitú dohodnúť opakovane aj nad rámec zákonom stanovených 2 rokov. Zvážte aj podanie podnetu na príslušný inšpektorát práce.

Dohoda o vykonaní práce

V prvom rade vám držím palce pri potláčaní nelegálnej práce. Je to veľmi potrebné, pre vytváranie konkurencieschopného podnikateľského prostredia. Chcem sa spýtať na konkrétnu situáciu. Do 25. marca 2014 som mal zamestnanca zamestnaného v pracovnom pomere formou dohody o pracovnej činnosti. V daný deň ho účtovníčka odhlásila z dohody a nahrala ho v sociálnej poisťovni na trvalý pracovný pomer. Túto zmenu vykonala v spomínaný deň ale spätne ku dňu 1.1.2014. Ide sa o porušenia zákazu nelegálneho zamestnávania? Po celú dobu môj zamestnanec bol sociálne poistený, len 25. marca 2014 sa uskutočnila zmena ku dňu 1. januára 2014 z dohody na TPP.  (Milan)

Pokiaľ ide o prihlasovanie do Sociálnej poisťovne, zamestnávateľ je povinný prihlásiť do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia zamestnanca na základe riadneho pracovného pomeru (alebo iného právneho vzťahu) a zamestnanca, ktorý vykonáva práce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru najneskôr pred začatím výkonu práce, a odhlásiť tohto zamestnanca z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia najneskôr v deň nasledujúci po skončení pracovnoprávneho vzťahu.  Z informácii, ktoré mám k dispozícii z vašej otázky, nie je možné povedať, či jednotlivý inšpektor práce posúdi uvedené konanie ako porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania alebo nie. Nerozumiem prečo bol pracovný pomer uzatvorený a ohlásený Sociálnej poisťovni spätne a nie pred jeho vznikom.

Viac o téme: Kobra Zamestnávateľ Zákonník práce Nelegálne zamestnávanie Pracovná zmluva Podmienky práce Miroslava skičková Zamestnávanie ľudí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy