12 vecí v životopise, ktoré vás môžu vyradiť z hry uchádzačov o zamestnanie

Váš životopis je vstupnou bránou do budúcnosti a personalistov musí „očariť“ za 15 až 20 sekúnd.Váš životopis je vstupnou bránou do budúcnosti a personalistov musí „očariť“ za 15 až 20 sekúnd. Zdroj: thinkstock.com

Životopis je vstupnou bránou do vašej budúcnosti. Personalistov musí „očariť“ do 15 až 20 sekúnd. Vaším prvým kontaktom je e-mailová adresa, druhým štruktúra životopisu a tretím najdôležitejším kritériom základné informácie o vás.

 

Pri písaní životopisu si preto dávajte pozor na to, čo by v ňom nemalo byť uvedené:

  1. Nepotrebné detaily
    V prvej časti vášho životopisu uvádzajte iba potrebné informácie: meno a priezvisko, adresu, mobilný kontakt a e-mailovú adresu. Nie je vašou povinnosťou uviesť dátum vášho narodenia. Je to údaj, ktorý by mohol byť považovaný za diskriminačný. Jediný časový detail, ktorý musíte uviesť, sa týka štúdia a pracovných pozícií.
  2. Absurdné ciele
    Životopis by mal obsahovať jasné a stručné informácie a zároveň poskytovať rýchly prehľad vašich skúseností a zručností. Nemali by sa v ňom nachádzať zbytočné informácie o vašich cieľoch a snoch. Ak chcete doplniť zaujímavé informácie týkajúce sa vašich pracovných úspechov, môžete tak urobiť napríklad v tele e-mailu. Príliš sa však nerozpisujte.
  3. Zbytočné osobné údaje
    Do životopisu nepatria informácie o náboženskej orientácii alebo detaily z osobného života. Prezentujte sa iba vašimi pracovnými skúsenosťami.
  4. Nepodstatné pracovné skúsenosti
    V životopise uvádzajte iba podstatné pracovné skúsenosti. Môže sa vám stať, že počas školy ste absolvovali stáže v rôznych firmách. Ich vymenovanie a rozpis pracovných činností by mohli zabrať celý wordovský dokument, preto z nich vyberte iba tie, ktorých činnosti súvisia s prácou, o ktorú sa uchádzate.
  5. Úspechy druhých ľudí
    Niektorí ľudia sú ochotní spraviť všetko pre to, aby získali prácu. Dokážu sa dokonca chváliť „cudzím“ perím, len aby budúceho zamestnávateľa zaujali. Nezabúdajte však na to, že všetky vaše skúsenosti si personalista na pohovore môže preveriť.
  6. Veľa informácií
    V životopise je dôležité nerozpisovať sa príliš a všetko „povedať“ čo najpresnejšie a najjednoduchšie. V životopise uveďte tie kľúčové body, ktoré sú pre prácu, o ktorú sa uchádzate, najrelevantnejšie. Všetky ďalšie podrobnosti budete mať možnosť odprezentovať na pracovnom pohovore.
  7. Úbohá gramatika
    Zlá gramatika a štylistika môžu odhaliť vaše slabé stránky. Zároveň môžu poukázať na váš ľahostajný prístup k práci. Ak si nie ste istí správnosťou textu, požiadajte o kontrolu vášho kamaráta alebo známeho.
  8. Negatívne informácie
    Ľudia často nevyzdvihujú svoje pozitívne stránky, ale naopak, upozorňujú sa svoje nedostatky. Namiesto informácií o neukončenom kurze, môžete uviesť poznámku, že ste jeho absolventom alebo že štúdium momentálne prebieha.
  9. Platové očakávania
    Do životopisu nikdy neuvádzajte očakávanú výšku vášho platu. Výšku platu prezradíte na pracovnom pohovore.
  10. Používanie zložitých viet
    Pri  vymenovávaní vašich pracovných skúseností nepoužívajte zložité vety, ale skúsenosti uvádzajte v odrážkach, napríklad: ovládanie kancelárskych balíčkov MS Office, atď.
  11. Fotografia
    Pokiaľ si to nevyžaduje povaha práce, do životopisu nevkladajte vašu fotografiu. Štatistiky uvádzajú, že až 88 % personalistov odmietlo životopisy, v ktorých bola vložená fotografia.
  12. Neprofesionálna e-mailová adresa
    V zahraničí je až 75 % životopisov ignorovaných v dôsledku použitia neprofesionálnej e-mailovej adresy, ako je napríklad jana123@...
Viac o téme: Životopis Chyby Nedostatky CV
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy