Triky pre pokročilých: Ako sa vyhnúť plneniu pracovných úloh

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zásada číslo jeden je, tváriť sa zaneprázdnený a striedať tiché nálady s výrečnosťou. Zásada číslo dva znie vyhnúť sa úlohám takým spôsobom, že ju prvýkrát nespravíte poriadne a druhýkrát vám ju už nikto nedá spraviť.

V niektorých obdobiach v roku sa zdá, ako by práca bola oveľa väčšia drina ako obvykle. A práve leto možno považovať za jedno z nich. V kancelárii sa potom vaša myseľ často zatúla k úvahám, ako by bolo možné sa práci vyhnúť, napísala na serveri BBC Lucy Kellawayová.

Autorka sa rozhodla pre vlastnú štúdiu – pustila sa do skúmania dvoch kolegov rovnakého veku a podobných schopností. Ten prvý pôsobí na prácu ako magnet – neustále je prácou zavalený. Ten druhý nikdy nič navyše nerobí. Nedá sa povedať, že by bol lenivý, len sa venuje veciam, ktoré ho zaujímajú. Vo voľnom čase potom v kancelárii sedí a sleduje tenis alebo svoj iPhone.

Ktorý z nich dostane za svoje úsilie štedrejší odmenu? Pán Ochotný alebo pán Neochotný? Smutnou pravdou je, že prvý z nich nemá zo svojej otrockej práci žiaden prospech, zatiaľ čo ten druhý si za svoje vyhýbania sa povinnostiam zatiaľ nevyslúžil žiaden trest.

Kellawayová sa snažila porozumieť tomu, ako sa pánovi Neochotnému darí pred povinnosťami unikať. Najskôr si myslela, že dôvodom je umenie hovoriť "nie". Potom sa však ukázalo, že títo "odborníci na vyhýbanie sa práci", väčšinou nie ani hovoriť nemusia. Robia niečo oveľa dôvtipnejšieho – usilujú sa o to, aby neboli medzi prvými, ktorým ich nadriadení prácu pridelí.

1. krok: Som zaneprázdnený

Existuje niekoľko všeobecne známych stratégií, ako to dosiahnuť. Patrí k nim pobehovanie sem a tam s výrazom značiacim zaneprázdnenosť, nosenie slúchadiel alebo uprený pohľad na obrazovku znemožňujúce komukoľvek sa priblížiť.

Rovnako tak je prosté aj tajomstvo pána Neochotného. Čas strávený v kancelárii sa snaží znížiť na najnutnejšie minimum. Je až pozoruhodné, ako málo práce dostanete, ak nie ste fyzicky prítomní. Nevýhodou tejto ľsti však je, že ak v kancelárii prakticky nie ste, ľudia zabudnú, že existujete.

Našťastie je možné využiť aj ďalšiu stratégiu, s ktorou mali niektorí moji kolegovia veľký úspech, hovorí pán Neochotný. Musíte vyzerať hrozivo. Ľudí tváriaci sa hrozivo totiž väčšinou nikto nepožiada, aby vykonali ďalšiu prácu. Problém však je, že odstrašujúca maska ​​je čiastočne vrodeným charakteristickým rysom a čiastočne dielom nastupujúcej staroby.

Ľudia sa boja tých, ktorých správanie nemožno predvídať, a preto by ste mali striedať mlčanlivé správanie so záchvatmi výrečnosti. Ľudia si asi budú myslieť, že vyzeráte hrozivo, avšak problém je, že sa tiež môžu domnievať, že začínate blázniť.

2. krok: Druhý to spraví lepšie

Vôbec najlepšou technikou, ako sa vyhnúť práci, preto je, že síce dáte najavo svoju ochotu prácu urobiť, ale neurobíte ju riadne. Túto lesť často praktizujú moji synovia, ktorí potom, čo ich požiadam, aby umyli riad, si dávajú veľmi záležať na tom, aby ho umyli čo najhoršie. To sa potom stáva vážnou prekážkou k tomu, aby som ich o túto domácu prácu znovu požiadala. A to najmä vtedy, ak sa v ich blízkosti nachádza niekto schopnejší.

Ekvivalentom na umývanie riadu je na pracovisku skutočnosť, že sa budete pri plnení menších úloh tváriť zúfalo. Bohužiaľ ide len o trik pre pokročilých, o ktorý by ste sa nikdy nemali pokúšať, pokiaľ sa nerozhodnete dokázať, že ste veľmi dobrý pri plnení zásadných pracovných úloh.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: photl.com

Viac o téme: Triky Kolega Úlohy Povinnosti Pracovné úlohy Vyhýbanie povinnostiam Lajdák
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ČTK, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy