Na pracovnú spokojnosť vplýva inteligencia. Popracujte na nej!

Na pracovnú spokojnosť vplýva inteligencia. Popracujte na nej!Na pracovnú spokojnosť vplýva inteligencia. Popracujte na nej! Zdroj: thinkstock.com

Vďaka emočnej inteligencii môže každý človek monitorovať svoje emócie, rozlišovať ich a využívať ich k svojmu ďalšiemu mysleniu a konaniu. Každý človek sa dokonca môže rozvíjať sám.

Podľa viacerých štúdii emocionálna inteligencia súvisí s pracovnou spokojnosťou. Psychológ Luthanas vníma pracovnú spokojnosť ako „priaznivý alebo pozitívny emocionálny stav, ktorý vyplýva z hodnotenia práce alebo pracovnej skúsenosti“.

Na pracovnú spokojnosť najčastejšie vplývajú tieto faktory:

  • Obsah a charakter práce
  • Mzdové ohodnotenie
  • Pracovnú perspektívu
  • Vzťah k nadriadeným
  • Pracovnú skupinu
  • Organizáciu práce
  • Podmienky práce
  • Úroveň sociálnej starostlivosti

Emocionálna inteligencia zohráva dôležitú úlohu v každom sociálnom prostredí. Nie je tomu inak ani čo sa týka pracovného prostredia. Daná schopnosť sa odzrkadľuje najmä v jej využívaní pri pracovných úlohách.

„Čo sa týka monitorovania emócii na pracovisku, je to vhodné najmä z hľadiska empatie v pracovnej skupine. Pozitívne pracovné vzťahy, príjemnú pracovnú kultúru a kvalitné pracovné výkony dosahujeme práve vďaka emocionálnej inteligencii,“ hovorí Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk

Emočná inteligencia taktiež zvyšuje pozitívne pracovné postoje, pracovné výsledky a tiež zmierňuje účinky pracovného konfliktu. Zohráva významnú rolu najmä v úspechu vedúcich pracovníkov. Je vhodné emočnú inteligenciu rozvíjať kurzami, kde sa využívajú rozličné interaktívne hry a techniky. Pomocou nich je možné správne sa naučiť využívať inteligenciu ale aj budovať pozitívne medziľudské vzťahy. Začneme vnímať emócie kolegov, nadriadených či podriadených a zároveň sa naučíme zvládať tie vlastné.

Emočnú inteligenciu je možné rozvíjať a pracovať na nej. Závisí to však od úrovne, kde sa emocionálna inteligencia nachádza. Jej zvýšenie je možné napríklad koučingom alebo sebapoznávaním.

„Niekto, kto má nižšiu emocionálnu inteligenciu, ale uvedomuje si svoje pôsobenie na iných, vie sa napríklad koučovať sám. Dokáže sa sledovať alebo si všímať, čo prežívajú ostatní. Avšak, ak si niekto svoje konanie ani neuvedomuje určite je lepšie vyhľadať odborníka,“ hovorí Silvia Langermann.

 

Viac o téme: Spokojnosť Silvia Inteligencia Koučing Langermann Emočná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy