Nudíte sa v práci? Prinášame tipy, ako sa jej vyhnete

Vyhnite sa nude v práci!Vyhnite sa nude v práci! Zdroj: photl.com

Aj tá najvzrušujúcejšia práca sa po istom čase môže stať všednou a stereotypnou. Už to nie je, ako na začiatku, keď každá činnosť v novej práci bola vykonávaná s nadšením. Práca vám prináša istý druh vzťahu, v ktorom ak pociťujete nudu, mali by ste s ňou niečo spraviť.

Na začiatku ste sa v práci učili nové veci, spoznávali nových ľudí, zautomatizovávali pracovné postupy a plnili nové úlohy s nadšením. V momente, ako sa začnete v práci cítiť pohodlne, prepnete si na autopilota. Neustále už len pohodlne riadite každodenné pracovné povinnosti a úlohy a potom prichádza nuda. Nestane sa to však zrazu, je to proces, ktorý jednoducho vyvrcholí postupom času a vy nemôžete sedieť na jednom mieste.

Akonáhle vás začne ovplyvňovať nuda, okamžite premýšľate nad našou prácou, kariérou a o ďalších súvislostiach medzi prácou a súkromím. Zrazu začneme bojovať s tým, že sa cítime menej šťastní a podvedome strácame entuziazmus k práci.

Pracovný vzťah môžeme v istom zmysle porovnávať k vzťahu manželskému. Na začiatku medzi dvoma ľuďmi „lietajú iskry“, ale po mnohých rokoch nastane rutina a energia na obnovu stratenej iskry pomaly mizne. O chvíľu sa dostaví nechcená nuda. Tak, ako sa hovorí, že ľudia sa často rozchádzajú po siedmych rokoch spoločného vzťahu, tak aj v práci hľadajú ľudia zmenu a vymieňajú po tomto čase zamestnanie. Neplatí to samozrejme o všetkých. Niektorí ľudia sa neustále snažia „zapaľovať“ iskru. Rozdiel medzi prácou a manželstvom je v tom, že manželstvo je na celý život, práca však nemusí.

Jediný spôsob, ako môžete zastaviť prvé príznaky nudy v práci, je ju ju meniť. Ak však začnete uplatňovať podobné spôsoby, ktoré platia aj v manželskom zväzku, najskôr budete meniť nové zamestnanie až po siedmych rokoch. Ak však nemáte chuť vymeniť svoju prácu, zahoďte nudu za hlavu, skôr, ako vás prerastie. Prinášame vám tipy, ako zahnať nudu v práci od Bernarda Marr, britského podnikateľa, analytika a autora viacerých úspešných kníh o podnikaní.

  1. Pozerajte na prácu objektívne
    Niekedy je potrebné, aby ste sa na vašu prácu a kariéru pozerali z inej perspektívy. Čo vidíte? Ako by asi druhí ľudia pozerali na vašu prácu? Skúste získať odstup od vašej práce a pozrite sa na ňu z objektívnej stránky. Len takýto pohľad vám pomôže nájsť na vašej práci opäť niečo zaujímavé, alebo niečo, čo by ste mohli zmeniť.
     
  2. Skúste zmeniť niektoré zaužívané činnosti
    Aj denné zaužívané rutiny môžete zmeniť, úlohy môžete poprehadzovať, staré pracovné návyky hodiť za hlavu a získať „akoby“ nové úlohy. Začnite napríklad deň novou úlohou a naplánujte si ďalšie úlohy v odlišnom poradí, v akom ste zvyknutí ich vykonávať. Telefonáty si vybavte v dopoludňajších hodinách a na emaily odpovedajte pred koncom pracovnej doby.
     
  3. Majte nových kamarátov v práci
    Pri nástupe do novej práce môže byť pre niekoho stresujúce spoznávať nových kolegov. Netreba sa však toho báť. Aj ľudia z druhých oddelení vám môžu do práce vniesť nový pohľad, preto aj po čase môžete stále vyhľadávať a spoznávať svojich kolegov.
     
  4. Požiadajte o novú úlohu
    Namiesto toho, aby ste vymieňali jedno zamestnanie za druhým, skúste svojho nadriadeného požiadať o pridelenie novej práce. Možno vám nová pracovná úloha prinesie novú zodpovednosť a participáciu na zaujímavom projekte.
     
  5. Naučte sa niečo nové
    Jeden z najlepších spôsobov, ako bojovať proti nude, je učiť sa nové veci. Hlavne také, ktoré súvisia s vašou prácou. Môžete to brať ako novú príležitosť, kde priamo v praxi máte možnosť vyskúšať si naučené príklady. Máte jasný cieľ a vaša motivácia je vyššia, pretože naučené veci môžete hneď uplatniť. Je to, ako s učením jazyka. Vyššiu motiváciu máte, ak napríklad cudzí jazyk využívate v mailovej komunikácii v práci a neskôr by ste chceli začať s komunikáciou po telefóne.
     
  6. Staňte sa dobrovoľníkom vo vašej práci
    Ak si stále hľadáte pracovné aktivity, ktoré by vás bavili, môžete urobiť pár aktivít, ktoré nepatria do vašej náplne práce, ale ktoré vás bavia. Je potom na vás, či sa chcete s „dobrým skutkom pochváliť“ pred manažérom, alebo ste ho spravili iba pre svoj dobrý pocit.
     
  7. Vybudujte si online komunitu
    Ak si chcete budovať vlastné meno a značku, môžete byť aktívny v online svete. Založte si blog, Twitter účet, LinkedIn skupinu alebo fanúšikovskú stránku na Facebooku. Sú to viaceré možnosti, podľa toho, aký typ publika chcete osloviť a teda podľa toho, v akej oblasti a v akých témach sa chcete prezentovať. Všetky vaše príspevky vám pomalými krokmi pomôžu vybudovať cennú sieť kontaktov, ktoré určite v budúcnosti využijete.
     
  8. Nepracujte na tom istom mieste
    Ak vám to charakter vašej práce a váš zamestnávateľ umožňuje, popremýšľate nad tým, ako vám vaše pracovné prostredie vplýva na vašu kreativitu a produktivitu. Ak na pár hodín alebo dní zmeníte pracovné prostredie, prerušíte rutinu. Odlišné pracovné prostredie nájdete napríklad v kaviarni, v knižnici alebo rôznych coworkingových centrách. Niekedy je dobré zmeniť pracovné prostredie.
     
  9. Nájdite rovnováhu medzi prácou a osobným životom
    V práci strávite veľkú časť dňa, avšak vaša práca by vám nemala zasahovať do vášho života. Nuda prichádza do vášho života aj kvôli tomu, že väčšinu dňa strávite v práci a nemáte čas na svoj súkromný život.
     
  10. Požiadajte o preradenie na inú pozíciu
    Ak v práci pociťujete nudu, pozrite si voľné pracovné miesta vo vašej spoločnosti. Reálne sa zamyslite nad tým, pre akú prácu by ste sa vedeli nadchnúť a ktorá vám zároveň prinesie novú energiu.
Viac o téme: Práca Zmena Stereotyp Nuda Aktivita Pracovná Rutina
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy