5 spôsobov, ako v práci dosiahnuť úsmev na tvári

Vedeli ste o tom, že ak sa usmejete, oklamete váš mozog a budete sa cítiť šťastnejší?Vedeli ste o tom, že ak sa usmejete, oklamete váš mozog a budete sa cítiť šťastnejší? Zdroj: photl.com

Človek strávi okolo 100-tisíc hodín v práci za svoj život. Nejde o malý počet hodín. Preto by sa mal každý zamyslieť tam tým, ako si spraviť čas v práci šťastnejším. Začať môžete ešte dnes.

Kým sa nový zamestnanec adaptuje na nové pracovné prostredie, zistí systém fungovania jednotlivých procesov, koho kontaktovať v nevyhnutných prípadoch a začne fungovať samostatne, môže to trvať od jedného mesiaca až po tri mesiace, v závislosti od náročnosti pracovnej činnosti. Aj počas nasledujúceho obdobia sa budú vyskytovať v práci úlohy, s ktorými sa človek bude musieť popasovať, až sa dostane do štádia, kedy pracovné úlohy zvládne „ľavou zadnou“. To môže dosiahnuť okolo jedného roka vo firme. Po tomto čase sa každá práca stáva rutinou. Nadšenie z novej práce začne upadať a šťastných chvíľ v práci bude menej.

Vysnívaná práca však neexistuje, s tým sa musíte zmieriť. Existuje práca, ktorej jednotlivé činnosti máte viac radi, ako ich neznášate. Úsmev na tvári si v práci môžete vyčariť aj pri malých činnostiach. Vedeli ste o tom, že ak sa usmejete, oklamete váš mozog a budete sa cítiť šťastnejší? Vyskúšajte to! Za pokus nič nedáte. Funguje to hlavne, ak je zamestnanec neustále bombardovaný novými pracovnými úloha, ktoré nestíha plniť. Obzvlášť v takomto prípade je dobré, ak sa aspoň na 10 sekúnd pousmeje a všetky negatívne myšlienky by sa mali rozptýliť.

Skúste aj ďalšie overené praktiky, ako si vyčariť úsmev na tvári v práci:

  1. Cvičenie odbúrava stres
    Určite ste už veľakrát počuli, že cvičenie odbúrava stres, zlepšuje náladu a zvyšuje sústredenie. Je výborné, ak vám firma poskytuje možnosť zacvičiť si pred prácou alebo počas pracovnej doby vo fitnes centre alebo v telocvični. Zaraďte si do svojho týždenného režimu fyzickú aktivitu aspoň dva až trikrát do týždňa.
     
  2. Buďte pánom svojho času
    Časový manažment neodbijete, že si do vášho smartfónu nainštalujete novú aplikáciu na organizáciu času. Tá totižto začína vo vašej hlave. Nemusí nad vami nikto stáť, aby vám hovoril, čo je v tomto momente dôležité vykonať. Určite si sami priority a úlohy, ktoré počas dňa spravíte. Ak ich aj dodržíte, doprajte si odmenu. Tá vám určite vyčarí úsmev na tvári.
     
  3. Oceňujte aj ostatných
    Viaceré štúdie preukázali, že slová vďaky padajú na úrodnú pôdu a prispievajú na celkovú pohodu každého pracovníka. Ak vidíte, že váš kolega je takpovediac „vystresovaný“ z práce, neoberajte ho o jeho pracovný čas, iba ho v krátkom rozhovore pochváľte napríklad za výborný nápad, ktorý mal na poslednom stretnutí. Určite ho to povzbudí do ďalšej činnosti. Slová vďaky potom môžete očakávať aj od neho.
     
  4. Zmeňte svoj postoj
    Nuda je jedným z najväčších prekážok na uspokojenie v práci. Ak po roku prídete do práce, kde vykonávate tie isté činnosti, uviaznete v slepej uličke. Nové nadšenie z pracovných úloh získate, že začnete robiť veci odlišným spôsobom. Stanovte si, čo nového sa ešte toto leto naučíte v práci. Možno máte možnosť v práci navrhnúť nové školenie vedeniu, alebo ste prišli na pracovnú novinku, ktorú môže odprezentovať vašim kolegom v práci. Ak spravíte niečo pre seba, budete sa cítiť šťastnejší.
     
  5. Vedľajší projekt prináša naplnenie
    Niekto múdry raz povedal, že cesta v práci vedie cez vytvorenie nového projektu mimo prácu. Ak si nájdete ďalšiu záľubu, na ktorú sa budete po práci tešiť, bude sa vaše šťastie prenášať aj do času, ktorý strávite v zamestnaní. Potom sa vám ťažkosti, s ktorými sa stretávate v práci budú zdať bezvýznamné. Akákoľvek angažovanosť v bočnom projekte vám prinesie energiu a pocit väčšieho uspokojenia.
Viac o téme: Práca Úsmev Nálada Smile Pracovná Dobrá Rutina Pozitívny Pozitívum Entuziazmus
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: mashable.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy