10 vecí, ktoré by ste mali spraviť na začiatku pracovného dňa

Vaša prvá hodina v práci udáva tón zvyšku vášho pracovného dňa.Vaša prvá hodina v práci udáva tón zvyšku vášho pracovného dňa. Zdroj: photl.com

Vaša prvá hodina v práci udáva tón zvyšku vášho pracovného dňa. Ak si myslíte, že by ste mali ako prvé odpoveď na všetky prijaté emaily hneď z rána, tak sa mýlite.

 

Prvé hodiny, ktoré strávite v práci môžu najviac ovplyvniť efektivitu vašej práce po zvyšok celého pracovného dňa. Je preto nesmierne dôležité, aby ste mali ranné rutiny, ktoré vás naštartujú na ten správny smer.
 

  1. Príchod načas
    Stanovte si ranný príchod do práce. Neprichádzajte príliš neskoro. Čím neskoršie prídete, tým dlhšie vám bude trvať, kým sa dostanete do pracovného procesu.  Pravidelným neskorým príchodom zanechávate o sebe zlý dojem. Skorý príchod má aj ďalšie výhody, z práce môžete odísť skôr a zároveň budete mať viac času počas dňa na ďalšie aktivity.
     
  2. Doprajte si raňajky
    Každý špecialista na zdravú výživu vám povie, že raňajky sú základom k naštartovaniu do nového dňa. Nielen to, že vám dodajú fyzickú silu, ale aj duševnú energiu, aby ste s ľahkosťou vykonávali pracovné aktivity.
     
  3. Začnite každý deň s čistým štítom
    Určite vám na stole zostali nejaké úlohy, ktoré ste nestihli vykonať v predchádzajúci pracovný deň alebo týždeň. Poznačte si ich do outlooku alebo do svojho diara a prvé čo spravíte nový deň v práci, je dokončenie týchto úloh.
     
  4. Prineste si do práce dobrú náladu
    Ak vás dokáže čokoľvek ľahko vyviesť z miery, snažte sa v takýmto situáciách čo najrýchlejšie „vytriezvieť“ a neovplyvňujte svojou náladovosťou vašich kolegov. Niekoho môže napríklad nepríjemne naladiť fakt, že chodí každý deň do práce. Túto „povinnosť“ si však môže spríjemniť, napríklad, že si pred príchodom do práce kúpi obľúbenú kávu.
     
  5. Naplánujte si váš deň
    Prvá hodina v práci vám udáva „rytmus“ do ďalšieho fungovania v práci, preto by ste si mali určiť pracovné priority a pustiť sa do aktivít, ktoré majú väčšiu dôležitosť. Ak vás však zavolá šéf na pracovné stretnutie, táto aktivita má vyššiu prioritu.
     
  6. Dajte dokopy váš tím
    Ak máte na starosti menší alebo väčší tím ľudí, mali by ste byť prítomní v práci ako prví, v prípade, že sa vaši kolegovia budú chcieť na vás obrátiť. Aby mali vo vás podporu, opýtajte sa ich hneď ráno, aké aktivity majú naplánované na daný deň a s čím potrebujú pomôcť.
     
  7. Upracte si na stole
    Mohlo sa vám stať, že predchádzajúci deň ste dokončili dôležitý projekt, alebo si pripravili prezentáciu a všetky tieto papiere vám ležia chaoticky rozhádzané na stole, ako ste ich tu zanechali. V neporiadku sa však ťažko pracuje. Ako prvé si preto vyčistite stôl od nepotrebných vecí a potom sa systematicky môžete pustiť do nových pracovných úloh.
     
  8. Na ranné emaily zabudnite
    Viete si predstaviť začiatok dňa bez prezretia vašej emailovej schránky? Väčšina ľudí si to nevie predstaviť. Experti však odporúčajú, aby ste odpisovanie na emaily zanechali na neskôr. Môžete však oponovať, že čakáte na dôležitý email. V takomto prípade si iba očami prejdite, od akých odosielateľov ste dostali správu a v nevyhnutých prípadoch odpíšte na urgentnú správu. Iba takýmto spôsobom budete mať pod kontrolou vaše ranné aktivity. Ak sa rozhodnete pustiť do ranného odpisovania emailov, verte že vám ich odpisovanie zaberie hodinu až dve hodiny, pretože ťažko odfiltrujete menej dôležité a zbytočné emaily od relevantných. Nakoniec ich budete prechádzať rad za radom. Ak si odpisovanie na emaily necháte na koniec pracovnej doby, urýchlite dobu odpisovania, pretože vás bude tlačiť čas odchodu z práce.

    Opačná situácia však nastane, ak potrebujete od niekoho získať informáciu, údaj alebo štatistiku. V takomto prípade by ste mali odoslať email hneď na začiatku pracovného dňa, aby ste dostali odpoveď v daný deň.
     
  9. Myslite zrána
    Mozog človeka najlepšie pracuje ráno, keď nie je zaťažený vysokým počtom informácií alebo povinnosťami. Ak viete, že vás počas dňa čaká náročná aktivita, vykonajte ju hneď ráno.
     
  10. Naplánujte si oddychovú prestávku
    Aj prestávka v práci je dôležitá, aby ste si svoj výkon mohli opäť zdvojnásobiť. Stanovte si čas, kedy si dáte rannú kávu alebo sa prejdete na čerstvý vzduch, aby ste si okysličili mozog.Dajte si sám sebe "virtuálne" odmeny za dokončenie úlohy, odpisovania na emaily, odoslanie úlohy šéfovi, atď.
Viac o téme: Prvá Práca Hodina Aktivita Pracovná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy