Rozhodnuté: Vo Volkswagene sa bude štrajkovať, automobilka však trvá na tejto ponuke

Zdroj: TASR

Vyhlásenie štrajku vnímame ako prejav neochoty konštruktívne vyjednávať a dospieť k dohode. Volkswagen Slovakia (VW SK) zároveň rešpektuje právo zamestnancov vyjadriť týmto spôsobom svoje požiadavky. Píše sa v stanovisku spoločnosti Volkswagen Slovakia k ostrému neobmedzenému štrajku, ktorý dnes vyhlásili Moderné odbory Volkswagen. Štrajk sa má začať 20. júna od 6.00 h.

 

 

Požiadavky odborovej organizácie vážne poškodzujú záujmy spoločnosti aj zamestnancov z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. "Neprimerané navýšenie platov o 16 % je pre našu spoločnosť neprijateľné, nakoľko by významne ohrozilo konkurencieschopnosť a budúcnosť spoločnosti, ako aj stabilitu pracovných miest", uvádza sa ďalej v stanovisku. 

Napriek aktuálnym udalostiam zostáva cieľom spoločnosti rokovať a dosiahnuť výsledok akceptovateľný pre obe strany. Volkswagen Slovakia chce byť aj naďalej dobrým, férovým a stabilným zamestnávateľom, ktorý ponúka nadštandardné platové podmienky a rozsiahly sociálny program.

Ponuka zvýšenia platov od Volkswagen Slovakia z dňa 9. júna 2017 je stále platná a konečná:  VW SK ponúka zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o 4,3 % k 1. 6. 2017, jednorazová platba vo výške 350 eur k 1. 6. 2017 pre všetkých zamestnancov, zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o 4,0 % k 1. 1. 2018, nový spôsob prepočtu dovolenkového a vianočného príspevku (13. a 14. plat) s pevnými sadzbami na základe dĺžky trvania pracovného pomeru a tarifnej triedy. V ponuke je aj nová metodika, ktorá zabezpečí výrazne rýchlejšie individuálne zvyšovanie tarifných tried zamestnancom a doba platnosti kolektívnej zmluvy do 31. 12. 2018. Spolu navrhujú zvýšenie platov približne o 8,5 % v priebehu niekoľkých mesiacov. V prepočte na tarifnú triedu 6, ktorá je firemným priemerom, vychádza navrhované zvýšenie platov v priemere o 112 eur mesačne.

Spoločnosť dôrazne odmieta obvinenia odborovej organizácie o zastrašovaní a zavádzaní zamestnancov. "Našich zamestnancov pravidelne, transparentne a pravdivo informujeme o aktuálnej situácii," uzatvára stanovisko, ktoré TASR poskytla hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová.

Viac o téme: Volkswagen Odbory Odborári Štrajk Zvyšovanie Platy Ponuka Podmienky Mov Lepšie Zamestnancom Platov Finálna
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy