Toto sú úspory priemerného Slováka: Máte aj vy na účte 4-cifernú sumu?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ku koncu marca pripadalo na každých desať eur uložených v banke vyše deväť eur požičaných. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) stúpli vklady obyvateľov od prijatia eura o približne polovicu, a to z 21 na 31 mld. eur. Aj objem úverov výrazne rástol a za dané obdobie sa viac ako zdvojnásobil. V marci 2009 mali Slováci pôžičky za vyše 12 mld. eur, v marci tohto roka to bolo takmer 29 mld. eur.

Pri prepočte celkových vkladov a úverov v bankách to znamená, že jeden dospelý obyvateľ Slovenska v priemere dlží 6 548,55 eura. Priemerné úspory sú stále vyššie, a to 7 021,23 eura. “Za týmto vývojom vidíme predovšetkým rast ekonomiky. Nezamestnanosť klesá, mzdy stúpajú, čo sa prejavuje aj vo väčšom optimizme ľudí,” povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Ľudia majú na účtoch uložených stále viac peňazí, avšak zároveň s úsporami majú tendenciu viac si požičať. Peniaze sú rekordne lacné, čo sa podľa Poštovej banky pretavilo do hypotekárneho boomu a následného rastu cien nehnuteľností. Napriek tomu dopyt po bytoch neutícha. Čoraz viac bytov a domov sa však kupuje práve s financovaním cez úvery na bývanie. Podľa Poštovej banky nie náhodou hypotekárne a iné úvery na nehnuteľnosti tvorili k marcu až dve tretiny všetkých pôžičiek.


Prečítajte si tiež: Ďaleko do dôchodku: V ktorých krajinách pracujú ľudia najdlhšie?


V súčasnosti až 45 % všetkých vkladov v bankách je na bežných účtoch. “Dôvodov je viacero. Niektorí majú mylný pocit, že na sporiacich účtoch nemajú kedykoľvek a okamžite prístup k peniazom, prípadne sa nevedia zorientovať v ponuke sporiacich produktov, alebo im chýba disciplína k sporeniu,” myslí si Žáčková.

Viac o téme: Úspory Suma Priemerná Slovákov Sporenia Nasporené
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy