8 vecí, ktoré bohatí ľudia vedia o peniazoch a vy nie

Ľuďom, ktorí k svojim financiám pristupujú zodpovedne a rozumne, sa väčšinou darí. Sebadisciplína a zbieranie vedomostí sa často vypláca, a tak sa ich bankové konto postupne rozrastá. Chceli by ste vedieť, čo vedia o narábaní s financiami ľudia, ktorých sa peniaze držia? Porovnajte si, či sú vaše poznatky rovnaké.

 


 

 

  1. Začnite pracovať so svojimi peniazmi tak skoro, ako sa len dá
    Ak máte svoj finančný cieľ, začnite na ňom pracovať hneď. Nehovorte si, že začnete budúci mesiac alebo až keď vám zvýšia plat. Čím skôr začnete pracovať so svojimi financiami, tým väčšie sú šance, že sa rozrastú a postarajú sa o vašu krajšiu budúcnosť.
  2. Vytvorte si návyk
    Ak ste si doteraz neodkladali peniaze, nebude pre vás úplne prirodzené začať to robiť pravidelne. Je dôležité spraviť si z tejto činnosti návyk, zaraďte to do svojho života ako niečo bežné, nevyhnutné: napríklad ako platenie účtov.
  3. Myslite na seba pri sporení
    Aj vy si hovoríte, že je lepšie, ak si na budúcnosť odkladáte aspoň v malom, ako vôbec? To je síce pravda, ale len čiastočne. Mali by ste si uvedomiť, že ak si odkladáte peniaze, je to predovšetkým pre vás samých. Často však sami seba ochudobňujeme: chceme si totiž kúpiť to, po čom práve túžime, tým však svoje peniaze posielame niekomu inému. Malo by to byť však naopak.: najprv by sme mali myslieť na seba.
  4. Nikdy neprečerpajte povolený limit na karte
    Kreditné karty sú fantastické v tom, že ponúkajú peniaze okamžite, keď ich potrebujeme. Problém však nastane, že si na to môžeme ľahko zvyknúť. Veď na splatenie peňazí, ktoré sme si „požičali“, máme dosť času. S jedlom však rastie chuť a človek môže ľahko spadnúť do neustáleho kolotoča prekračovania povolených limitov, čím ale nestihne splatiť predchádzajúce dlhy. Vykročiť z tohto kruhu pritom nie je vôbec jednoduché. Naučte sa preto radšej žiť z peňazí, ktoré máte k dispozícii.
  5. Žite ako chudobný
    Je mnoho bohatých ľudí, ktorí chodia medzi nami a nikto ani len netuší o ich majetku. Nedávajú to totiž najavo luxusnými autami či značkovým oblečením. Vedia totiž, že míňať peniaze na tieto veci nie je správna investícia. Áno, možno si poviete, že je ľahké žiť ako chudobný, keď má človek na konte milióny, ak sa však naučíte míňať menej (predovšetkým na veci, ktoré by ste v živote dokázali oželieť), bude to pre vás len prospešné.
  6. Vyhnite sa pokušeniam
    Chcete vedieť, ako prestať míňať peniaze na veci, ktoré až tak veľmi nepotrebujete? Je to vlastne celkom jednoduché: vyhýbajte sa pokušeniam ako sa len dá.
  7. Vzdelávajte sa
    Ak chcete vedieť, ako to na finančnom trhu funguje, musíte sa veľa učiť. Ak by jeho zákonitostiam rozumel každý, na svete by bolo kopec milionárov. Venujte čas vzdelávaniu samého seba, zbierajte inšpiráciu od najlepších, študujte najviac ako sa len dá. Rady, ako zbohatnúť, sa nerozdávajú len tak.
  8. Míňajte peniaze tak, aby vám zarábali
    To znamená míňať ich múdro a na tie veci, ktoré vám pomôžu získať ďalšie peniaze. Vyhnite sa unáhleným, naivným či emóciami ovplyvneným nákupom či investíciám.
Viac o téme: Peniaze Boháč Zarobiť Ako Bohatý Zbohatnúť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: marketwatch; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy