Daň z príjmu sa od budúceho roka zníži: Tešiť by sme sa ale nemali

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Napriek tomu, že daň z príjmu má od budúceho roka klesnúť na 21 %, Slovensko má v rámci krajín V4 stále jedno z najvyšších daňových zaťažení. Uviedol to opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS) počas rozpravy v parlamente k novele zákona o dani z príjmov z dielne Ministerstva financií (MF) SR.

Mihál privítal zníženie dane na 21 %, ale zároveň uviedol, že by sa ľudia veľmi tešiť nemali. "Takto štyri roky dozadu bola sadzba 19 % a to, že bude 21 % je o 2 percentuálne body viac ako to bolo v nedávnej minulosti. Ak budeme analyzovať výšku daňového zaťaženia, tak prídeme k záveru, že je z hľadiska konkurencieschopnosti alebo v rámci porovnania krajín V4 jedno z najvyšších. Tým sa nemôžeme chváliť a žiadneho investora tým sem lákať," skonštatoval Mihál s tým, že podľa neho by preto bolo významnejšou pomocou, ak by sa zrušili daňové licencie.

Nedostatky vidí aj pri zvýšení paušálnych výdavkov pre živnostníkov na 60 %. Po novom si budú môcť uplatniť maximálne 20.000 eur ročne. "Viem si predstaviť, že z hľadiska komunikácie so živnostníkmi sa vám to bude veľmi pekne komunikovať. Len si treba uvedomiť, komu toto opatrenie prinesie prospech," odkázal vládnym poslancom Mihál s tým, že toto opatrenie pomôže živnostníkom len symbolicky. "Toto prinesie fakticky prospech tým živnostníkom, ktorí majú hrubý príjem v rozmedzí od tých 900 eur až 1000 eur mesačne po približne 4000 eur v hrubom mesačne," vyčíslil Mihál.


Prečítajte si tiež: Schválené: Minimálna mzda sa zvýši. Desaťtisíce Slovákov si takto prilepšia


Spomínané opatrenie tak podľa neho nie je zaujímavé pre živnostníkov, ktorí zarábajú menej ako 1000 eur mesačne. "Klasický remeselník nevyužíva paušálne výdavky ani teraz, lebo má vysoký obrat z hľadiska nákupov, vysoké výdavky. Takí živnostníci, ktorí tovar nenakupujú, majú obvykle príjem nízky. Približne 85 % samostatne zárobkovo činných osôb platí minimálne odvody. To sú presne tí, ktorým zvýšenie paušálnych výdavkov nepomôže, alebo len veľmi symbolicky," podotkol Mihál s tým, že práve títo ľudia každoročne trpia povinným zvyšovaním minimálnych odvodov. "Týchto je 185.000. Pochváli vás možno vrstva 15.000 - 20.000 živnostníkov, ktorí majú príjem možno cez slobodné povolania. Budú to najmä umelci, autori napríklad," dodal Mihál.

Viac o téme: Dane Zamestnanec Daň Zamestnávateľ Zníženie Príjmu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy