Európania dostávajú za svoju prácu čoraz viac peňazí: Ako je na tom Slovensko?

Hodinová cena práce v Európskej únii v druhom kvartáli medziročne vzrástla o 1,4 % a v eurozóne sa zvýšila o 1 %. V rámci eurozóny sa hodinové mzdy a platy v druhom štvrťroku medziročne zvýšili o 0,9 % a ostatné zložky ceny práce o 1,4 %. V celej EÚ hodinové mzdy a platy v druhom kvartáli vzrástli o 1,3 % a ostatné zložky ceny práce sa zvýšili o 1,6 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku cena práce v rámci Európskej únie v druhom kvartáli 2016 medziročne posilnila o 1,2 %. Podrobnejšie údaje o Slovensku Eurostat nezverejnil.

Najrýchlejšie celková cena práce rástla v Rumunsku (12 %), v Lotyšsku (9,5 %), v Bulharsku (7,3 %) a v Litve (6,6 %). Zníženie ceny práce evidovali vo Fínsku (-2 %), v Taliansku a v Luxembursku (zhodne -1,1 %). 


Prečítajte si tiež: Týchto 5 jazykov musíte ovládať, ak chcete super prácu so skvelým platom


V rámci celej eurozóny v druhom kvartáli 2016 v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka hodinová cena práce vzrástla o 0,9 % v priemysle, o 1,5 % v stavebníctve a o 0,9 % v službách. V rámci celej EÚ hodinová cena práce stúpla o 1,1 % v priemysle, o 3,1 % v stavebníctve a o 1,2 % v službách.

Viac o téme: Cena Slovensko Práca Platy Plat Mzda Práce Mzdy Slovensku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com
Staršie správy
Staršie správy