Ak chcete, aby vás v práci rešpektovali, zbavte sa týchto 10 typov správania

Rešpekt je dôležitý nielen vo vzťahoch a osobnom živote, ale aj v tom pracovnom. Ak chcete, aby vás ľudia vo vašom zamestnaní rešpektovali, mali by ste sa v prvom rade pozrieť na seba a na to, ako sa správate. Niekedy totiž vy sami môžete robiť chyby, kvôli ktorým k tomu dochádza.

Bez ohľadu na to, či ste zamestnanec alebo zamestnávateľ, takto by ste sa k ostatným ľuďom vo svojom pracovnom prostredí rozhodne nemali správať. 

Vyhýbanie sa zodpovednosti 

Ak niečo pokazíte, neviete alebo nechcete prevziať zodpovednosť za svoje činy. Keď to navyše chcete zvaliť na niekoho iného, môžete si takto vytvoriť nepriateľské prostredie. 

Negatívne zmýšľanie

Nikto nemá rád negatívne zmýšľajúcich ľudí. Nemusíte byť, samozrejme, prehnane optimistický, ale nemali by ste vo všetkom vidieť len to zlé. Ľudia sa vám tak budú vyhýbať a nebudú rešpektovať vaše názory. 

Nedodržiavanie termínov

Nedodržiavanie termínov a odkladanie práce nielen že znižuje vašu produktivitu, ale tiež ukazuje nedostatok rešpektu k času vašich kolegov alebo nadriadených. Prečo by vás teda mali rešpektovať iní, keď sa na vašu prácu nemôžu spoľahnúť?

Neustále sťažovanie

Platí to isté ako v prípade negatívneho myslenia. Ľudia nemajú radi frflošov, ktorí sa na všetko sťažujú. Konštruktívna kritika je v poriadku, ale neustále sťažovanie na prácu, kolegov alebo pracovné podmienky môže vytvárať negatívnu atmosféru.

Nedostatočná komunikácia

Komunikácia je kľúčom k úspechu v akomkoľvek pracovnom prostredí. Ak sa nezapájate do komunikácie alebo neinformujete o svojej práci, môže to viesť k nedorozumeniam. Nikto nevidí do vašej hlavy, preto hovorte o svojich myšlienkach a nápadoch nahlas. 

Ak chcete, aby vás Galéria fotiek (3)

Neochota pomáhať kolegom

Spolupráca a tímový duch sú dôležité. Ak odmietate pomáhať alebo spolupracovať s kolegami, môže to negatívne ovplyvniť vaše vzťahy v práci. Nikdy neviete, kedy budete tú pomoc potrebovať od nich vy. 

Nedostatok iniciatívy

Pasivita a čakanie na pokyny môže vyvolávať dojem, že vám na vašej práci nezáleží. Kolegovia môžu byť nahnevaní, že robíte menej ako oni a nemusí sa to pozdávať ani nadriadeným. Niekedy nie je na škodu prejaviť nejakú iniciatívu a proaktivitu. 

Ohováranie

Ohováranie iných ľudí z vášho zamestnania môže negatívne ovplyvniť celú dynamiku na pracovisku. Nikto vás nebude rešpektovať, keď budete každého ohovárať za chrbtom. Ak sa pred nimi navyše budete tváriť ako ten najlepší a najnevinnejší človek na svete, rýchlo vás niekto prekukne. 

Nedostatok rešpektu k iným

Rešpektovanie kolegov, nadriadených aj podriadených ukazuje vašu profesionalitu. Ak sa správate arogantne alebo neúctivo, môže to mať vážne dôsledky na vašu reputáciu.

Nedodržiavanie sľubov 

Ľudia v práci potrebujú vedieť, že sa na vás môžu spoľahnúť. Ak ale nebudete dodržiavať svoje sľuby a to, čo poviete, ich rešpekt voči vašej osobe bude upadať. Vždy by ste mali dodržať svoje slovo. 

Rešpekt v pracovnom prostredí nie je samozrejmosťou, ale niečo, čo si musíme zaslúžiť. Pracujte na zlepšení svojich pracovných návykov a uvidíte, ako sa atmosféra na pracovisku a vzťahy s kolegami zlepšia.

 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Rešpekt Správanie v práci
  • Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy