Psychologické hry: 8 neškodných, ale účinných metód ako posunúť vašu kariéru

Na slová ako "manipulácia" alebo "psychotriky" často reagujeme s rozhorčením. Pravda je taká: Každý z nás je vedome alebo nevedome manipulovaný každý deň - či už v súkromnom alebo pracovnom živote. Zvyčajne sa to deje nevedome a vyplýva to zo vzorcov správania, ktoré sme sa naučili v detstve. Prečo teda nevyužiť tieto "neškodné" hry na dosiahnutie našich cieľov alebo získanie väčšej popularity?

Manipulácia je súčasťou ľudského života

Ak sa teraz chcete rozhorčene brániť proti tvrdeniu, že v každodennom živote manipulujete so svojím sociálnym prostredím, máme pre vás niekoľko jasných príkladov:

  • Dieťa, ktoré pri pokladni nedostane sladkosť, a preto si vzdorovito sadne na zem.
  • Žena, ktorá "trestá" svojho manžela tým, že mu odopiera svoju lásku, pretože nevyniesol odpadky.
  • Šéf, ktorý chce zvýšiť motiváciu zamestnanca tým, že mu sľúbi povýšenie alebo zvýšenie platu .
  • Pár v klube, ktorý zámerne "flirtuje s cudzími ľuďmi", aby vniesol trochu žiarlivosti a novej iskry do zabehnutého vzťahu.
  • Sekretárka, ktorá prinesie svojej novej kolegyni malý darček na privítanie, aby jej dala najavo svoju náklonnosť.

V tomto zozname by sme mohli pokračovať donekonečna. Jednoduchý fakt je: vždy, keď sa za vaším konaním skrýva skrytý motív, dochádza k určitej forme manipulácie. Jediný spôsob, ako by ste nikdy nevystavili svojich blížnych svojim psychologickým hrám, je ten, že by ste sa každú sekundu správali stopercentne nezištne. Ruku na srdce: platí to aj pre vás? Pravdepodobne sa nájde len málokto, kto by na túto otázku dokázal jednoznačne odpovedať.

V konečnom dôsledku chceme, aby náš partner konal v našom najlepšom záujme a išiel s nami v piatok večer do kina, aj keď by sa mu možno viac páčilo príjemné posedenie s priateľmi. Chceme, aby mal ten druhý z darčeka radosť, aby nám poďakoval a možno nás mal rád o niečo viac, ako nás má rád už teraz. Alebo by ste sa nehnevali, keby tam nebolo ani "ďakujem"?

A nakoniec chceme aj ocenenie , uznanie a možno aj kariérny postup za služby, ktoré poskytujeme v práci.

Ľudia sú spoločenské tvory - a majstri psychologických hier

Skutočnosť, že (takmer) všetci ľudia manipulujú so svojím sociálnym prostredím, vyplýva jednoducho z našej histórie. Ľudia sú spoločenské tvory. Kedysi to bolo pre náš "druh" životne dôležité a dodnes sa to nezmenilo. Kvalitné sociálne vzťahy sú najdôležitejším faktorom šťastia v živote človeka. V súlade s tým je osamelosť zárukou nešťastia, ktoré môže viesť až k smrti.

Preto je naším inštinktom chcieť dobre vychádzať s inými ľuďmi. Zároveň je jednotlivec v každej sociálnej skupine vždy vystavený riziku, že zanikne. Každý, kto sa nenaučí presadiť sa voči tým, ktorí sú "silnejší", bude rýchlo zneužitý alebo ignorovaný. To platí tak v práci, ako aj vo všetkých ostatných oblastiach života. Preto si už v detstve vytvárame mechanizmy na presadenie svojej vôle voči tým, ktorí sú "silnejší" - teda rodičom alebo súrodencom. A keďže sme dnes už našťastie dostatočne kultivovaní na to, aby sme takéto "mocenské hry" nemuseli (vždy) rozohrávať prostredníctvom fyzických konfrontácií, každý človek si namiesto toho rozvíja vlastné individuálne stratégie manipulácie, napríklad citové vydieranie, ľútosť, vzdor, lichôtky, apel na svedomie...

Zamyslite sa nad svojimi vlastnými psychologickými trikmi

V blízkej budúcnosti majte oči otvorené a vedome si všímajte myšlienkové hry - vo svojom vnútri aj v sociálnom prostredí.

Naučte sa rozlišovať medzi negatívnou a neškodnou manipuláciou a zastavte škodlivé správanie. Napriek tomu môže byť vzrušujúce trochu experimentovať s psychologickými hrami. Určite existuje aj pozitívna forma manipulácie. Môžete sa napríklad dozvedieť viac o správaní a charaktere svojho kolegu alebo ho presvedčiť, aby si vás (viac) obľúbil. Znie to vzrušujúco? Je to tak. Preto sme pre vás pripravili osem psychologických trikov, ktoré môžete s pokojným svedomím vyskúšať vo svojom profesionálnom živote - a ktoré môžu zvýšiť vaše povedomie o téme psychologickej manipulácie.

8 neškodných psychologických hier pre každodenný pracovný život

Týchto osem myšlienkových hier vám pomôže dosiahnuť vaše profesionálne ciele . V prvom rade spôsobia, že vás vaši kolegovia a nadriadení budú mať radšej, čím sa vytvorí lepšia pracovná atmosféra.
 

Psychologická hra 1: Imitácia

Napodobňujte svoj náprotivok. To znamená: nenápadne napodobňujte drobné gestá svojho partnera v rozhovore, preberajte jeho postoj alebo opakujte to, čo povedal. Dôraz sa kladie na "nenápadné". Váš náprotivok by si napodobňovanie nemal vedome uvedomovať. Namiesto toho jeho zrkadlové neuróny reagujú na vašu imitáciu a vzniká u neho pocit sympatie , ktorého pôvod si nevie vysvetliť. Tento mechanizmus sa nazýva fenomén rezonancie a je výsledkom činnosti tzv. zrkadlových neurónov.

Aj keď vám tento typ imitácie znie na prvý pohľad zvláštne, v skutočnosti je súčasťou každodenného života. Zrkadlové neuróny podvedome zabezpečujú, že napodobňujeme ľudí - najmä tých, ktorí sú nám sympatickí. Vďaka tomu sa váš náprotivok cíti pochopený a braný vážne a pociťuje aj vyššiu mieru sympatií. Jednoducho to vyskúšajte a na najbližšom stretnutí venujte vedomú pozornosť tomu, ktorí ľudia v miestnosti môžu napodobňovať váš postoj pri sedení.

Psychologická hra 2: "Noha vo dverách"

Takzvaná technika "nohy vo dverách" je stratégia ovplyvňovania a mechanizmus, ktorý ste často používali nevedome. Je to vlastne celkom jednoduché: požiadajte niekoho o láskavosť. Začnite s drobnými maličkosťami, ktoré druhá osoba v podstate nemôže odmietnuť. Podstata veci spočíva v tom, že daná osoba vám robí láskavosť, ale zároveň sa vďaka tomu cíti byť ocenená. To, že ju požiadate o pomoc alebo radu, svedčí o jej dôvere, a tým zvyšuje jej sebaúctu.

Nech to znie akokoľvek zvláštne, vytvára to akúsi situáciu, v ktorej získajú obe strany. Pozitívny sebaobraz ako "pomocníka" potom zaručuje, že táto osoba vám s väčšou pravdepodobnosťou splní aj iné, väčšie láskavosti. Ale nepreháňajte to. Namiesto toho ponúknite svoju pomoc, ak je to potrebné. Takto funguje skutočná tímová prác.

Psychologická hra 3: Platba vopred

Ďalšou psychologickou hrou, ktorá súvisí s láskavosťou, je platba vopred. Keď teda niekomu niečo "dáte", či už je to láskavosť, darček alebo jednoducho váš čas a ochota pomôcť, automaticky sa začne brániť. Väčšine ľudí sa takáto "nerovnováha" nepáči, a preto trvajú na tom, aby vám urobili rovnakú láskavosť, dali darček alebo vám láskavosť vrátili iným spôsobom. Ak teda od nejakej osoby v budúcnosti niečo chcete, najprv urobte túto zálohu. Ako všetci vieme, život sa skladá z dávania a brania.

Psychologická hra 4: Komplimenty

Už ste niekedy niekoho pochválili? Potom ste ním vlastne manipulovali. Ak si napríklad všimnete, že váš kolega schudol, a vyjadríte to komplimentom, ukazuje to, že druhá osoba vám venuje pozornosť a záujem. Všimne si, že ste mu dobre naklonený a hneď vás bude považovať za sympatickejšieho .

Toto však funguje len pri vážnych komplimentoch. Ak začnete každú osobu, ktorá vám skríži cestu, zasypávať komplimentmi, budete pôsobiť slizko, falošne a akoby ste za svojimi milými slovami mali sebecké postranné úmysly. Aj tu je dôležité správne dávkovanie!

Psycho hra 5: Tajomstvá

Ak sa chcete s niekým zblížiť na priateľskej úrovni v čo najkratšom čase, jednoducho mu prezraďte tajomstvo. To vytvára pocit spolupatričnosti. To, že tejto osobe poviete svoje tajomstvo, ukazuje dôveru, a tým vytvára sympatie u osoby, s ktorou hovoríte . Máte pocit, že máte "špeciálne spojenie". V profesionálnom živote by ste mali samozrejme dbať na to, aby išlo o neškodné tajomstvo. V konečnom dôsledku musíte vždy počítať s tým, že skôr či neskôr vyjde najavo - a potom by sa nemalo stať trápnym alebo dokonca nebezpečným pre vašu kariéru.

Psychologická hra 6: Nátlak spoločnosti

Čím viac ľudí sa usiluje o nejaký cieľ, tým atraktívnejší sa zdá byť pre ostatných. Je to jednoducho fakt a výsledok našej evolúcie. Ľudia sú stádové zvieratá, a preto neradi plávajú proti prúdu.

Povedzme, že chcete byť povýšený na manažéra. Musíte teda "len" presvedčiť svojich kolegov z tímu a nadriadených, že toto rozhodnutie bude mať prínos pre všetkých zúčastnených. Čím viac ľudí podporí váš projekt, tým atraktívnejší bude pre ľudí zvonka - možno aj pre konečného rozhodovateľa. Naučte sa teda získavať "spojencov" pre svoje projekty a v budúcnosti s väčšou pravdepodobnosťou a rýchlejšie dosiahnete všetky svoje ciele. To platí pre veľké úspechy aj pre malé projekty.

Psychologická hra 7: Silné "nie"

Máte vždy dobrú náladu a vždy máte v rukáve nejaký vtip? Potom ste určite obľúbený, ale vaša kariéra by sa mohla zastaviť. Hoci ľudí priťahujú pozitívne osobnosti, ktoré im rozjasňujú každodenný pracovný život a vyčarujú úsmev na tvári, nemajú tendenciu brať ich úplne vážne. Kancelársky klaun nemusí byť nevyhnutne kandidátom na povýšenie. Ak teda chcete byť profesionálne úspešní, občas ukážte svoju vážnu a autoritatívnu stránku. Jasné "nie" dokáže malé zázraky a hneď si všimnete, ako sa k vám správajú s väčším rešpektom.

Psychohra 8: Rarita

To, čo je k dispozícii v hojnosti, sa stáva nezaujímavým. Čo je vzácne, to si ľudia viac vážia. Je to aj v ich prirodzenosti. Funguje to tak pri materiálnych veciach, ako aj pri nemateriálnych veciach alebo ľuďoch. Ak teda chcete, aby si vás viac vážili, občas sa vzdialte. Strávte obedňajšiu prestávku s kolegom v kaviarni namiesto toho, aby ste boli stále s ostatnými v jedálni. Zúčastňujte sa len na stretnutiach, ktoré sú pre vás dôležité, a nebuďte vždy k dispozícii. Vďaka tomu budete pôsobiť zaujímavejšie a "dôležitejšie". Ale nepreháňajte to, inak sa stanete outsiderom a dosiahnete presný opak svojho skutočného zámeru. Tu je nevyhnutná trocha taktu.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

 

Viac o téme: Kariéra Úspech Posun Trik Psychológia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, abc.de
 
Staršie správy
Staršie správy