Našli ste si novú prácu? Tu je 7 tipov ako si to nepokaziť

Máte za sebou úspešný pracovný pohovor. Podpísanú zmluvu vo vrecku. Napriek tomu vám nervy pracujú na plné obrátky. Čaká vás totiž trojmesačná skúšobná doba, čo znamená, že prácu máte istú až potom, čo sa osvedčíte. Verte, že táto nervozita je úplne normálna. A ako to urobiť, aby ste skušobku bez problémov zvládli? Skúšobná doba slúži na to, aby si obe strany overili, že im to bude klapať. Zamestnávateľ si preklepne schopnosti a skúsenosti nového kolegu. Zamestnanec si zase vyskúša, či danú prácu bude zvládať a ako mu vyhovujú smeny, kolegovia a podobne.

Čo keď sa vám tam nepáči? To sa môže stať a zákonník práce na to pamätá. Kým ste v skúšobnej dobe, môžete dať výpoveď kedykoľvek aj bez udania dôvodu. To isté však môže urobiť aj zamestnávateľ smerom k vám. Ústne podaná výpoveď neplatí - vždy je potrebné ju "hodiť na papier".

Tipy, ako zvládnuť skúšobnú dobu

Teraz už sa dostávame k tomu, čo vás zrejme zaujíma najviac. Teda konkrétne tipy a rady, ako skúšobnú dobu úspešne zvládnuť.
 

  1. Ani majster sveta, ani šedá myš
    Zamestnávatelia vám potvrdia, že najlepšie zabodujete, ak vsadíte hneď od začiatku na úprimnosť. Najlepšie je byť jednoducho sám sebou a na nič si nehrať.
    Správajte sa ku všetkým priateľsky a s úctou. Nepreháňajte to s príliš sebavedomým vystupovaním a samochválou. Vyhnite sa ale aj druhému extrému, teda byť za šedú myšku, ktorá stojí ticho v kútiku a nikto o nej nevie.
    Najlepšie je byť aktívny a samostatný. Úsmev na tvári a ochota sú vašou tajnou zbraňou. Ľahšie tak nadviažete nové pracovné vzťahy a ľudia s vami budú radi spolupracovať.
  2. Pýtajte sa a zapisujte si
    V skúšobnej dobe sa tak nejako počíta s tým, že nebudete všetkému hneď rozumieť. Nikto vám neodtrhne hlavu ani za malý prehrešok. Nikto učený z neba nespadol. Preto sa nebojte pýtať, ak vám niečo nie je jasné. Je to určite lepšie, než naoko chápavo kývať a potom si nevedieť pomôcť.
    Prvé dni budete zahltený novými informáciu. Najlepšou pomôckou, ako na nič nezabudnúť, je písať si poznámky. Zapisujte si mená, kontakty i pracovné postupy. Jedine tak budete mať istotu, že vám nič dôležité neunikne. Naviac sa vyhnete tomu, aby ste sa museli na jednu vec pýtať niekoľkokrát.
    Prvé dni v novej práci skôr pozorne načúvajte a pozorujte, než aby ste sa do všetkého vrhali po hlave podľa hesla "všetko poznám, všetko viem."
  3. Dodržujte termíny
    Nikto nemá rád, keď musí na niekoho či niečo čakať. Dajte si záležať na tom, aby ste dodržiavali dohodnuté termíny pri odovzdávaní úloh. Ak sa objaví problém a vy viete, že sľúbený termín nedodržíte, radšej všetko vyriešte v predstihu a informujte všetkých, ktorých sa to týka.
  4. Zistite si čo najviac o výrobkoch a službách
    "Aha, takže vy vyrábate aj autosedačky? No to je pre mňa novinka." Toto by z vašich úst ideálne zaznieť nemalo.
    Ešte než pôjdete prvý deň do nového zamestnania, nezabudnite si preštudovať webové stránky zamestnávateľa (ak ste to teda neurobili už pred pohovorom). Keď ukážete, že sa slušne orientujete vo výrobkoch a službách, ktoré firma ponúka, určite zanecháte dobrý dojem.
  5. Pestujte pekné vzťahy s kolegami
    Zapadnúť do nového kolektívu a nájsť medzi kolegami spriaznenú dušu, to je veľká výhra. Aj tu však všetkého veľa škodí. Dajte si čas na vzájomné spoznávanie. Líčenie milostných avantúr či pikantných detailov zo svojho súkromia si nechajte radšej na neskôr.
    Rovnaká rada znie aj v prípade ponúk na tykanie. Hoci vás to niekedy môže lákať, neponáhľajte s nimi. Zamerajte sa skôr na to, aby vás nový šéf i kolegovia vnímali ako dôveryhodného, ​​spoľahlivého a ochotného človeka. Proste kolegu, ktorého práca baví a zaujíma.
  6. Pozor na surfovanie po internete
    Ak pracujete na počítači, je tu ďalšia rada (nielen) pre skúšobnú dobu: nepoužívajte firemné počítač na súkromné ​​účely a v pracovnej dobe nesurfujte po internete.
    Ak je vo firme surfovanie po internete predsa len povolené, overte si najskôr podmienky, za akých je to možné. Vyhnete sa tak prípadným problémom.
  7. Príďte včas a vhodne oblečení
    Tento tip zaraďujeme až na koniec, ale pokojne mohol zaznieť v úvode. Je to totiž úplný základ. To, aký vzbudíte prvý dojem, výrazne ovplyvní, ako si vás šéf a noví kolegovia "zaškatuľkujú".
    Dochvíľnosť naozaj nie je len výsadou kráľov. Prísť hneď prvý deň neskoro by sa vám nemuselo vyplatiť. Dajte si radšej väčšiu časovú rezervu, nech máte istotu, že dorazíte načas. Nezaskočia vás potom ani po dopravná zápcha.
    A tiež platí, že šaty robia človeka. Určite sa oplatí venovať ráno chvíľku výberu vhodného oblečenia a celkovej úpravy zovňajšku. Pokiaľ naopak niekto chodí do práce špinavý a neupravený, riskuje, že sa s ním šéf rozlúči ešte v skúšobnej dobe.

    Držíme vám palce, nech všetko v pohode zvládnete.
Viac o téme: Zamestnanie Pohovor Povolanie Nová práca Skušobná doba
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bestlifeonline Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy