Dobre si pozrite svoj životopis: Týchto 10+1 vecí v ňom nemá čo hľadať, odstráňte ich

Myslíte si, že je váš životopis úplne v poriadku? Že je presne tak, ako má vyzerať, no nerozumiete, prečo nedostávate pozvania na pohovor? Máme pre vás návrh: pozrite si svoje CV ešte raz, porovnajte si ho však s týmito 11 dobrými radami a opravte si ho podľa nich.

 

 

 

 

  1. Údaje, ktoré od vás zamestnávateľ nemá právo vyžadovať
    Zamestnávateľa nemá prečo zaujímať:
    - či máte deti,
    - či ste vydatá/ženatý,
    - aké náboženstvo vyznávate
    -  akú politickú stranu preferujete
    - aký je váš zdravotný stav.
    Tieto informácie do svojho CV preto uvádzať nemusíte. Ak by ich od vás na pohovore personalista vyžadoval, nemáte povinnosť mu ich poskytnúť. Taktiež v prípade, že podmienkou na danú pozíciu nie je čistý register trestov, neuvádzajte tento údaj vo svojom životopise.
  2. Váš vek
    To isté platí aj v prípade zisťovania vášho veku. Toto všetko sú totiž diskriminačné otázky.
  3. Ľahko odhaliteľné lži
    Myslite na to, že mnohí personalisti sa medzi sebou poznajú, vedia si preto ľahko overiť, či ste pozíciu, ktorú ste uviedli vo svojom CV, aj naozaj vykonávali. Zistiť si to môžu aj krátkym telefonátom do vášho predchádzajúceho zamestnania. V životopise preto radšej neklamte, nezveličujte, môže sa vám to vypomstiť.
  4. Príliš dlhý životopis
    Ideálny životopis má maximálne dve strany, pamätajte na to. Dlhé životopisy vám môžu skôr uškodiť, pretože personalista sa o vás potrebuje dozvedieť to najdôležitejšie čo najrýchlejšie. Je chvályhodné, že o sebe chcete prezradiť všetko, životopis by však mal byť stručný a jasný – už na prvý pohľad by malo byť jasné, kto ste a či ste vhodný kandidát. Do svojho CV uvádzajte len relevantné informácie, ale pozor - stručne.
  5. Podrobný opis pracovných skúseností
    Je fajn, ak opisujete, za čo všetko ste na danej pozícii zodpovedali, ak je však opis na trištvrte strany, personalistu skôr odradí. Nevýhodou tiež je, že vám tieto opisy zaberajú miesto a predlžujú životopis. A ako sme spomenuli v predchádzajúcom bode, príliš dlhý životopis je skôr nevýhodou.
  6. Pracovné skúsenosti, ktoré nesúvisia s pracovnou pozíciou
    Aj tie vám totiž môžu zbytočne „natiahnuť“ životopis. Ak pracovné skúsenosti, ktoré ste získali na konkrétnej pozícii, nijako nekorešpondujú s prácou, na ktorú sa hlásite, jednoducho ich vynechajte. Spomenúť ich môžete na pohovore.
  7. Obdobie, kedy ste nepracovali
    Ak ste boli isté obdobie bez práce, neuvádzajte ho do životopisu. Ak sa naň personalista na pohovore spýta, vysvetlite mu, čo ste počas tohto obdobia robili (materská dovolenka, cestovanie alebo len jednoducho oddýchnutie si po rokoch práce).
  8. Nedodržanie časovej postupnosti
    Pamätajte si, že informácie o dosiahnutom vzdelaní a pracovných skúsenostiach sa v životopise uvádzajú od aktuálneho k poslednému. Zamestnávateľa totiž najprv zaujíma, kde ste pracovali naposledy, prípadne kde momentálne pracujete, až potom sleduje, kde ste pôsobili pred tým.
  9. Slabá grafická úroveň
    Možno si poviete, že v životopise je rozhodujúci obsah, nie forma. Pravdou však je, že aj na grafickej úprave záleží. Ak máte rozhádzaný text, zlé zarovnanie, fotografia vám rozdeľuje vety či slová, ukáže to, že ste dizajnu vášho životopisu veľa času nevenovali. Obzvlášť veľký pozor na úpravu CV by si mali dať pozor tí, ktorí sa hlásia na pozíciu grafika - týmto totiž potenciálneho zamestnávateľa nepresvedčíte o svojich zručnostiach.
  10. Neprofesionálna e-mailová adresa
    Je v poriadku, ak vás kamaráti či známi oslovujú prezývkou, ak však personalista dostane životopis Juraja Štrebu, nebude chcieť kontaktovať niekoho, kto má e-mailovú adresu chorche.strebson32@gmail.com. Pôsobí to detinsky a neprofesionálne, dajte si na to pozor.
  11. Zbytočné dodatky
    Do životopisu neuvádzajte poďakovanie personalistovi, že venoval svoj j čas vášmu životopisu či dúfanie, že ho vaše CV zaujalo. Životopis je dokument, v ktorom sumarizujete základné informácie o vašej osobe, v ktorom prezentujete vaše vedomosti a skúsenosti, dodržujte predpísaný formát. Jednoducho, rýchlo a so zárukou, že budete vyzerať správne, si môžete životopis vytvoriť aj na Kariera.sk.
Viac o téme: Rady Triky Poradenstvo Tipy V Životopis Chyby Ako Napísať Životopise Životopisu Písaní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Kariera.sk; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy