Úspech si ty! Doktorka psychológie a koučka Silvia Langermann vydala svoju prvú knihu

Praktická, zrozumiteľne napísaná kniha, ktorá vychádza z poznatkov a príbehov psychologičky s 15-ročnou praxou, Silvie Lagnermann. Kniha, ktorá rozpráva priamo zo života, prináša okrem iného aj jednoduché metódy, koučovacie techniky a analýzy, ktoré doktorka posychológie a koučka využíva priamo vo svojej práci. Prečítajte si rozhovor so Silviou Langermann o jej novej knihe Úspech si ty!

Silvia, názov Vašej knihy prezrádza, že každý z nás môže byť úspešný. Prečo v to veríte?

Nie som zástancom toho, že iba finančné bohatstvo a vysoké postavenie v práci je meradlom úspechu. Často zabúdame na tú podstatnejšiu časť nás a tou je, ako sa cítime vnútorne bohatými, úspešnými a naplnenými. Úspech je relatívny pojem a netýka sa iba pracovného života. Z neúspešného sa dá reálne urobiť úspešným aj čo sa týka vzťahov, rodiny, školy, ... Len my sami môžeme definovať to, ako úspešnými sa cítime v jednotlivých oblastiach nášho života, a to je základné uvedomenie. Najväčší problém, ktorý vnímam je, že sa snažíme polarizovať – buď sa cítime úspešní v danej oblasti na 100%, a ak to nie je perfektné, tak to považujeme za neúspech a zlyhanie, čo je samo o sebe stresujúce. Sme na seba až príliš kritickí. Buď vieme, alebo nevieme šoférovať. Žiadne celkom sa zlepšujem, som slabšia v meste, ale diaľnica je ok. Veľmi rýchlo a bez ďalšieho uváženia nalepíme nálepku, buď je alebo nie je, nič medzi tým. Možno, ak by sme vedeli byť objektívnejší, tak by sme si vedeli uvedomovať aj náš úspech.

Štýl Vášho písania je veľmi ľudský a otvorený, zároveň postavený na vede. Považujete práve toto, v čom sa odlišuje kniha od ostatných?

Áno. Kniha Úspech si ty! je napísaná veľmi jednoducho, ľudsky a pragmaticky. Vychádzam zároveň z overených vedeckých poznatkov, ktoré dopĺňam o prežité skúsenosti mojich klientov. Vedecké teórie mám odskúšané na stovkách ľudí, čo len podchytáva správnosť vedy a zároveň poukazuje na to, že to funguje. Myslím si, že práve to, že používam veľa príkladov z praxe, dokáže ísť až pod kožu čitateľov, čo prispieva k lepšej predstave a pochopeniu teoretických poznatkov. Za 15 rokov práce s ľuďmi si uvedomujem, že nič viac, ako príbeh konkrétneho človeka, nedokáže nakopnúť a motivovať k zmene druhú stranu, pretože častokrát sa v tých príbehoch nachádzame my sami. Podotýkam, že prípady klientov sú reálne so zachovaním úplnej anonymity, klienti sa nemusia báť, že by ich ľudia spoznali.

Prečo ste sa snažili zahŕňať veľmi veľa podobenstiev a príbehov ku každej novej téme?

Príbehy sú práve to, čo ľudí aj v bežnom živote dokáže zaujať najviac a otvoriť im cestu k vizualizácií a vnútornej zmene. Viete, keď máte v živote príklad, že sa niečo už podarilo, je potom ľahšie a motivujúcejšie to skúsiť aj na tom vlastnom. Okrem toho, každú tému v knihe otváram motivačnými citátmi velikánov. Je to chytľavá kniha rozprávajúca priamo zo života podložená názornými a poučnými podobenstvami. Napríklad, v knihe sa dá nájsť aj téma o manipulácií. Všade si viete načítať teoretický opis manipulátora v odrážkach, ale len málokedy natrafíte na opis živých skúseností na to, aby ste si takéhoto manipulátora mohli aj živo predstaviť alebo nebodaj vo svojom okolí identifikovať. A to práve kniha, Úspech si ty!, robí.

Čo praktické sa v nej dá ešte nájsť?

Čitateľom som dala možnosť ochutnať a vybrať si z množstva pomerne jednoduchých metód, koučovacích techník a analýz, ktoré aj vo svojej práci priamo využívam. Sú to okamžite aplikovateľné metódy do života s praktickými ukážkami krokov a návodmi, ako s technikami narábať.

Aké sú ďalšie výhody knihy?

Kniha nenudí, pretože je tematicky rozmanitá. Každý si môže nájsť presne to svoje, s čím vnútorne v konkrétnom životnom období potrebuje pracovať. Preto ju niektorí nebudú potrebovať čítať úplne od začiatku. A tu sa znova dostávame k téme úspechu. Teda ako sa vie každý z nás ohodnotiť. Nakoľko si myslím, že v mojom rebríčku osobného rastu som už úspešný? Ktoré témy už mám v sebe pomerne vyriešené a na ktorých ešte treba popracovať?

Viac o téme: Silvia langermann Úspech si ty
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy