5 znamení, že pracujete pre skutočne zlého šéfa

V oblasti manažmentu je sa stále čo učiť. Jeden z posledných poznatkov manažérov (a ľudí, čo pre nich pracujú) je skutočnosť, že byť dobrým šéfom nutne neznamená byť rozkazovačný a dominantný. Je to skôr naopak - silní manažéri sú silní pre svoje vedenie pomocou dôvery, zatiaľ čo slabí manažéri si dokážu vynucovať pozornosť ľudí len cez váhu svojho postavenia. Slabého manažéra spoznáte na míle ďaleko - často zvyšuje hlas, používa vyhrážky a celkovo stresuje svojich podriadených.

Dobrý manažér vedie svojich ľudí pomocou vzájomnej dôvery. Netvrdí, že má od začiatku pravdu a ani mu nezáleží na tom, aby ju mal, ak pravda vyjde najavo počas konverzácie. Nemusí byť autoritatívny. Dôveruje svojim zamestnancom. Vie, čo vlastne robia, a vie im poradiť, ak potrebujú pomoc. Zlí manažéri si na toľko neveria. Silu iba predstierajú. Ako spoznáte, že je váš šéf jedným z nich? Pozrite sa na 5 znakov zlých nadriadených.

  1. Nevie požiadať o pomoc
    Ak si slabý manažér nevie s niečím poradiť, nečakajte, že by svoj tím požiadal o pomoc. Je pre neho nemysliteľné žiadať o názor ľudí, ktorých vedie. Namiesto toho ihneď vymyslí riešenie a zapriahne doňho svoj tím. Ak sa so slabým šéfom pokúsite rozprávať, akurát sa naštve.
  2. Potrebuje obetného baránka
    Ak slabý manažér zistí, že sa niečo pokazilo, jeho prioritou je jediné - nájsť niekoho, na koho sa dá zviesť vinu. Silný manažér sa zachová inak - berie na seba zodpovednosť za všetko, čo nejde úplne podľa plánu. A ešte z toho pre seba aj ostatných dokáže vyvodiť ponaučenie. Slabý šéf zodpovednosť prijať nedokáže a vinu môže hodiť na kohokoľvek - napríklad práve na vás.
  3. Nevie povedať "Ja neviem"
    Silný manažér vie priznať, že niekedy nepozná odpoveď, ale slabý manažér sa zdráha niečo také priznať. A väčšinou začne klamať. Silní manažéri sa rýchlo učia, a to ako zo svojich úspechov, tak aj zlyhaní. Slabí manažéri nevedia byť takto prístupní, pretože väčšinu svojej mentálnej a emocionálnej energie využijú na presmerovanie viny na niekoho iného, keď sa niečo zvrtne.
  4. Všetko neustále meria
    Silní manažéri sa zameriavajú na veľké ciele. Slabí manažéri sa často nechajú uniesť nepodstatnými vecami. Preto, aj keď slabý manažér vie, že jeho podriadený pracoval včera až do neskorého večera, aj tak si poznamená jeho neskorý príchod nasledujúci deň. Slabí manažéri spoliehajú počas vedenia svojich ľudí na meranie miesto úsudku. A majú dvojitý meter na všetko.
  5. Nevie povedať "Mrzí ma to"
    Posledným znakom slabého manažéra je skutočnosť, že sa nedokáže prinútiť k ospravedlneniu. Nestrpí kritiku a nevie prijať spätnú väzbu. Nedokáže to kvôli svojmu krehkému egu, ktoré mu nedáva žiadny priestor na rast.

Život je dlhý, ale nie je dostatočne dlhý na plytvanie časom a prácou pre niekoho, kto nedokáže byť ľudský. Práca môže byť aj zábavným a kreatívnym miestom, nie len miestom, kde odpočítavate zostávajúci čas do konca smeny. Jeden z najdôležitejších faktorov vašej spokojnosti s prácou je osobnosť vášho nadriadeného. Nezaslúžite si snáď byť vedený niekým, kto má guráž byť ľudský?

Ak zvažujete zmenu práce, na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek rôznych voľných pracovných miest.

Viac o téme: Tipy Práca Vzťahy Nadriadený Šéf
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, jobworld.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy