6 dôvodov, prečo v práci nevládzete: Možno robíte tieto chyby

Zazvoní budík, no vy nevládzete vstať. Neviete, ako ste sa vlastne dopravili do práce. Klipkáte očami, zívate a niekedy ani neviete, kde je sever. Spozorovali ste na sebe v poslednom čase únavu? Ak zle spíte, necítite sa dobre a v práci neviete normálne fungovať, niekde je problém. Ak vám chýba energia aj vo vašom voľnom čase, mali by ste spozornieť. Chcete vedieť, čo môže stáť za vašou neustálou únavou? Možno robíte týchto šesť chýb.

 

 

  1. Jete nesprávne
    To, čo jete, ovplyvňuje to, ako sa cítite a ako dokážete fungovať. Ak chcete mať zabezpečený dostatočný prísun energie, jedzte správne. Potrebujete dostatočnú dávku bielkovín, zdravých tukov a vlákniny, vďaka ktorým dokážete fungovať po celý deň bez problémov.
  2. Málo sa hýbete
    Mnoho štúdií potvrdilo, že pohyb dodáva energiu. V jednom výskume sledovali študentov, ktorí začali behať trikrát týždenne po dobu šiestich týždňov. Ukázalo sa, že v porovnaní s účastníkmi výskumu, ktorí necvičili vôbec, mali športujúci respondenti výrazne viac energie. Ak máte sedavé zamestnanie, začnite s pohybom. Napríklad začnite chodiť do práce pešo, namiesto výťahu choďte po schodoch, prípadne zaparkujte ďalej od práce a zvyšok cesty sa prejdite.
  3. Nesprávne využívate cukor
    Myslíte si, že cukor rovná sa energia? Ani náhodou. Cukor v sladkostiach a sladkých nápojoch síce spôsobí, že sa budete cítiť nabudene, takto získaná energia však vydrží veľmi krátko. Energiu si radšej dodajte zdravšími náhradami: javorovým sirupom, agávovým sirupom, melasou, medom alebo stéviou.
  4. Neriešite alergie
    Nezdá sa vám, že alergie a únava môžu byť prepojené? Pravdou však je, že alergie vás môžu oslabiť, vďaka čomu môžete byť malátny a ospalý. Najlepšie, čo pre seba môžete urobiť, je vyhýbať sa alergénom a pokúsiť sa zmierniť alergické príznaky liekmi.
  5. Máte nedostatočný pitný režim
    Ak nepijete dostatočne, nečakajte, že budete v práci prekypovať energiou. Dehydratácia vedie k zníženiu pozornosti, koncentrácie a tiež k nižšej produktivite. Ako to napraviť? Odborníci odporúčajú minimálne osem pohárov vody denne. Samozrejme, pokiaľ cvičíte alebo vykonávate náročnú aktivitu, treba piť viac.
  6. Nespíte kvalitne
    Všetci máme posteľ, ale málokto vie, čo je to dobre sa vyspať. Väčšina ľudí potrebuje k dostatočnému odpočinku 7 až 9 hodín spánku. Sú však aj takí, ktorým stačí menej. Ako je to u vás? To si musíte zistiť a odpozorovať na sebe, koľko hodín je pre vás optimálnych, aby ste neboli unavení z toho, že ste spali málo, alebo naopak, priveľa.
Viac o téme: Únava Vyčerpanosť
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: esquire.co.uk; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy