Bojujete s únavou? Takto sa uistíte, že nejde o chronický problém

Ospalosť je jedna vec, ale únava môže byť spôsobená stresom, bolesťou alebo zlým životným štýlom. V našom rýchlo sa rozvíjajúcom modernom svete je pre ľudí bežné, že sú unavení. Mnohokrát sa vám môže zdať, že utekáte od jednej činnosti k druhej a nemôžete sa ani na chvíľu zastaviť. Takýto spôsob života je nebezpečný a nepomôžu vám dokonca ani hektolitre kávy, ktoré počas neho vypijete. Tu je návod, ako sa cítiť viac oddýchnutý.

 

Zistite či ste unavený alebo iba ospalý

Je dôležité si uvedomiť, že medzi únavou a ospalosťou je rozdiel. Chýba mi energia a koncentrácia, som podráždený a nie som motivovaný - to sú príznaky únavy. Ospalosť je však: „Bojujem, aby som zostal hore. Keď sedím v autobuse, takmer zaspím.“ Ospalosť je zvyčajne príznakom poruchy spánku alebo nedostatočného spánku, zatiaľ čo únava môže byť spôsobená mnohými vecami – najčastejšie za to môžu problémy so stresom, bolesťou, anémiou alebo hormónmi.

Odolajte pasci „ešte jedného dielu“

Zostať hore dve hodiny navyše len preto, aby ste mohli pozerať ďalšie epizódy televíznej show, vám môže spôsobiť únavu počas 16 hodín nasledujúceho dňa. Pri spánku je veľmi dobrá návratnosť investícií. Pospať si o 30 minút viac v posteli, päť nocí týždenne, môže priniesť významný rozdiel. Skúste si dopriať viac spánku a vyrovnať svoj spánkový dlh.

Dospeláci tiež potrebujú večierku a rutinu

Vyvarujte sa alkoholu, nikotínu, kofeínu a iným stimulantom pred spaním a nejedzte veľa neskoro večer. Sledovanie televízie a používanie digitálnych zariadení, ako sú smartfóny a tablety, tiež zvyšuje bdelosť. Uistite sa, že vo vašej spálni sa dobre spí – je tmavá, uprataná a vyvetraná.

Nedovoľte, aby vás prebudil telefón

Vibrujúci alebo svietiaci telefón je hrozbou pre váš spánok. Všetci sa zopárkrát v noci prebudíme. To je v poriadku. To zabránilo tomu, aby predátori zjedli našich predkov. Mnohí ľudia však hneď po prebudení siahajú po telefóne, čo zhoršuje schopnosť zaspať. V ideálnom prípade nechajte telefón počas spánku mimo váš dosah.

Jedzte s každým jedlom bielkoviny

Pomôže to udržať rovnováhu cukru v krvi. Vyhnete sa tak obávanému poklesu energie na poludnie. A potraviny bohaté na bielkoviny tiež často obsahujú železo, čo je bonus navyše pre každého, kto trpí hraničnou anémiou. Mäso, ryby, vajcia, orechy, semená a strukoviny sú dobrým zdrojom bielkovín.

Viac o téme: Zdravie Práca Spánok Únava Zamestnanec Telo Sústredenie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Photo: Gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy