4 zásadné chyby, ktoré priviedli milionárov ku krachu: Poučte sa, ako neprísť o peniaze

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Mnoho bohatých a úspešných ľudí je známych pre svoje návyky: majú dobrý prehľad vo svojich výdavkoch, plánujú si svoje investície, rozumne narábajú so svojimi peniazmi, neustále sa vzdelávajú. Toto všetko im pomohlo znásobiť svoj majetok a zväčšiť svoje konto. Sú však aj milionári, ktorí o svoje peniaze prišli. Urobili totiž niektoré zásadné chyby, ktoré ich pripravili o majetok. A tak, ako sa inšpirujete tými úspešnými, mali by ste sa poučiť aj z chýb týchto nešťastníkov. Na ktoré omyly by ste si mali dať veľký pozor?

 

  1. Nesledovali svoje výdavky
    Nezáleží na tom, aké je vaše povolanie, každý z nás potrebuje rozpočet. Dokonca aj Bill Gates. Je dôležité sledovať, kam všade vaše peniaze idú. Nastavte si plán a rozpočet a majte dokonalý prehľad, kam idú aj tie najdrobnejšie výdavky. Práve tie by ste mali pozorne sledovať, pretože ak sa nazbierajú, vedia urobiť slušnú sumu. Ak sa teda čudujete, kde sa vlastne vaše peniaze každý mesiac strácajú, začnite pátrať, za čo platíte. Milionári, ktorí prišli o svoj majetok, totiž práve toto nerobili: nesledovali účtenky z reštaurácií, drogérií či obchodov, neoverovali si, či im náhodou nebolo naúčtované viac, ako mali zaplatiť. Ich chybou tiež bolo, že si neporovnávali ceny jednotlivých tovarov a nezaujímali sa ani o svoje účty za telefóny. Poučte sa z ich omylov.
  2. Pri nákupoch sa nechali ovplyvniť emóciami
    Ak máte k dispozícii väčšiu sumu peňazí, možno sa vám stalo, že ste sa tým nechali ovplyvniť. S pocitom pána sveta sa vám zdalo, že si môžete kúpiť čokoľvek – pretože na to máte, pretože si chcete spraviť radosť a dopriať si niečo, po čom ste dlho túžili. Avšak nechať sa ovplyvniť emóciami pri nákupoch sa naozaj nevypláca. Ak si budete pri každom nákupe hovoriť, že si to zaslúžite, že by ste si mali užiť svoje peniaze, stane sa z vás „potápajúca loď“. Pri nákupoch sa snažte zostať vždy racionálnym – naozaj je to, čo chcete aj niečo, čo nevyhnutne potrebujete? Dobre si zvážte, či danú vec kúpiť alebo radšej investovať do niečoho skutočne užitočného.
  3. Nemali viacero zdrojov príjmov
    Nedávny prieskum ukázal, že ľuďom, ktorým sa podarilo zbohatnúť, pomohlo práve to, že mali viacero zdrojov príjmov. Až 65% milionárov má až tri zdroje príjmov, 35% z nich dokonca až štyri. O tom, že sa netreba spoliehať iba na jeden zdroj, sa poučil aj Elke Batista, brazílsky podnikateľ v oblasti oleja a zemného plynu. Istý čas tento podnik fungoval ako zlatá baňa, keď však nastal pokles, biznismen skrachoval. Ak teda jeden zdroj príjmov z nejakých dôvodov poklesne, je dôležité mať druhý v zálohe, ktorý vám pomôže fungovať bez problémov ďalej.
  4. Boli netrpezliví, agresívni investori
    Títo milionári boli presvedčení, že keďže sa im podarilo zarobiť milióny, vedia, ako zarobiť ďalšie peniaze. Vo svojich investíciách boli neuvážení, agresívni, neradili sa o možných rizikách. A tak aj dopadli, to, čo získali, rýchlo stratili. Ponaučte sa z tejto chyby – pred tým, ako sa pustíte do rizikových investícii, musíte byť dostatočne vzdelaný v tejto oblasti. Je dôležité chrániť si svoje peniaze a sledovať ich, aby ste zabránili tomu, že ich namiesto znásobenia stratíte.
Viac o téme: Peniaze Financie Majetok Investície Milionár Neúspech Úspech Krach Milionári Neúspešný Investovať Neúspešní Neprísť Milionárom Krachu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: enterpeneur; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy