Psychológovia odhalili tajomstvo úspechu Steva Jobsa: Robíte aj vy to, čo robil on?

Steve JobsSteve Jobs Zdroj: SITA

Steve Jobs sa preslávil tým, že vytvoril jednu z najúspešnejších spoločností na svete – a tiež preto, že bol nepríjemný k svojim zamestnancom. Istá nedávna štúdia však potvrdila, že práve takéto správanie: arogantné a asertívne, mu pomohlo byť úspešným. Výskum tiež ukázal, že jedinci, ktorých okolie považuje za nepríjemných a s ktorými sa len ťažko vychádza, sú úspešnejší, pretože sa im podarí lepšie presadzovať svoje myšlienky.

Sam Hunter, odborný asistent psychológie na Pennsylvánskej univerzite, realizoval dva experimenty, ktorými chcel zistiť, či sú silné osobnosti viac úspešné.

V prvej časti výskumu absolvovalo 200 respondentov testy osobnosti, ktorými merali ich schopnosť prispôsobovania sa ostatným a ich schopnosť prinášať originálne nápady. Následne každý respondent strávil 10 minút vytváraním jedinečnej marketingovej kampane. Počas nasledujúcich 20 minút sa každý z nich zaradil do trojčlennej skupiny, v rámci ktorej začali spolupracovať na kampani.

Ako sa predpokladalo, tí, ktorí mali najväčší problém s prispôsobovaním sa, nepriniesli viac či lepšie nápady ako ostatní študenti. Ukázalo sa však, že idey, pre ktoré sa skupina nakoniec rozhodla, boli „pretlačené“ silnými jednotlivcami.

Byť protivným a neprispôsobivým teda nie je výhodou pri prinášaní užitočných či originálnych nápadov. Zdá sa však, že to má zmysel, ak chcete, aby boli vaše idey prijaté a akceptované ostatnými.


Prečítajte si tiež: 5 problémov, ktoré poznajú iba nadpriemerne inteligentní ľudia: Sú známe aj vám?


Druhej časti výskumu za zúčastnilo približne 300 študentov a ich úlohou bolo samostatne pracovať na príprave darčeka pre návštevníkov ich univerzity. Následne im bolo povedané, aby absolvovali videohovor s ďalšími dvoma ľuďmi z ich skupiny a mali si navzájom prezradiť svoje nápady. Študenti však nevedeli, že členmi ich skupiny boli pracovníci fakulty, ktorých úlohou bolo dať im pozitívny alebo negatívny feedback.

Aký bol výsledok? Ukázalo sa, že študenti, ktorí sa ťažko prispôsobujú, sú arogantní a často sa hádajú, sa oveľa radšej podelili o svoje nápady práve vtedy, ak im ich partner v rámci skupiny dal negatívny či nepríjemný feedback a ak ďalší ich členovia prichádzali s ďalšími, rovnako dobrými nápadmi, ako bol ten ich. V takomto prostredí boli oveľa produktívnejší.

Naopak, prostredie, v ktorom sa partneri v skupine navzájom podporujú a sú k sebe pozitívni, oveľa viac vyhovuje ľuďom, ktorí sú prispôsobiví. Ak cítia podporu zo strany ostatných členov, sú ochotnejší prinášať svoje nápady.

Výskumníci však sami priznali, že svoje presvedčenia testovali len na mladých ľuďoch študujúcich na univerzite, je preto otázne, či by sa tieto zistenia dali uplatniť na celú populáciu.

Čo si o tom myslíte vy? Pomôže k úspechu drzosť a arogancia?

Viac o téme: Práca Apple Úspech Tajomstvo Steve Úspešný Jobs Úspechu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: dailymail.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy